Hopp til innhold

Fakkeltog for likeverdige helsetilbud

Bortimot 150 personer gikk i fakkeltog for et tverrkulturelt distriktmedisinsk helsesenter på Drag i Tysfjord.

Fakkeltog for likeverdige helsetilbud

Bortimot 150 personer deltok i fakkeltog for likeverdige helsetilbud fredags kveld.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Noereh jáhketjåhkanibme

Helge Aslaksen Ravna som er leder for Noereh! mener at det er viktig å vise at man bryr seg, og ikke bare prate om det.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Arbeid for likeverdige helsetilbud har preget tysfjerdingene den siste tiden. Det preget også Noereh! sitt årsmøte denne helgen. Fredag sto de i bresjen for et fakkeltog til støtte for dette senteret som er tenkt etablert i Tysfjord.

– Saken er interessant for ungdom fordi det er snakk om vårt eget folk, men også ungdommen selv trenger likeverdige helsetilbud.

Det sier Helge Aslaksen Ravna som er leder for den samiske ungdomsorganisasjonen Noereh!. Han mener at det er viktig å vise at man bryr seg, og ikke bare prate om det.

I toget kunne man høre kamprop som «La helsa leve» og «Hva vil vi ha? TDMS».

Konflikt med helsevesenet

Inge Olsen

– Ungdommen må være til stede og si hva de mener. Hvis ikke ungdommen vil, hvem skal ellers legg press på politikere og samfunnet, spør Inge Olsen som holdt appell.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Ikke minst lokal ungdom er opptatt av denne saken. Inge Olsen føler seg stort sett ivaretatt av helsevesenet, men har opplevd situasjoner der han som same, og de skikkene som finnes i hans familie og venner rundt ham, har kommet i konflikt med helsevesenet.

– Det med helbreden er en kuriositet i det samiske. Jeg hadde besøk av en kurerer på sykehuset, men han ble diskré ført ut en bakvei fordi at en sykepleier trodde at det var svindel.

Det kan være trist for enkelte, men Olsen synes at det var litt latterlig.

– Etterpå da jeg forklarte situasjonen for sykepleieren beklaget hun seg og det ble en god latter oss i mellom. Det var beklagelig for personen som ønsket å hjelpe meg at han ble jaget ut på den måten. Det viser litt om uvitenheten som kan finnes i systemene.

Mot egen vilje

Tysfjord-sangen synges etter fakkeltoget

Det var et vakkert øyeblikk da Tysfjord-sangen ble sunget.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Olsen kan bare tenke seg hvor frustrerende det må være for personer etter et langt liv som religiøs, og i sine eldre år har blitt så skrøpelig at personen må bo på institusjon.

– Der blir kanskje personen mot sin vilje, uten kraft og mulighet til å motsette seg det å bli dratt inn i skikker som vedkommende ikke er vant med, og ikke ønsker å delta på.

Ikke nok med reinskinn og maleri

I Olsen appell kom han inn på at det ikke er nok med å henge opp et reinskinn og to malerier på sykehjemmet i kommunen for at de eldre samene skal føle seg ivaretatt og kunne føle tilhørighet.

– I en samisk sammenheng betyr det at senteret bør kunne inneholde spesialister som har gode kunnskaper om samisk levesett, kultur og lokale skikker. Dette er viktig for å kunne tilby vår samiske befolkning et helsetilbud som er lik det helsevesenet som i dag er bygd opp rundt den etniske norske nordmann.

Håndtere større ulykker

Ronja Larsen

Etter fakkeltoget var det en trivelig stund over en kopp kaffe og en kakebit, der Ronja Larsen fra Mo i Rana holdt en spontan minikonsert.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

I appellen forteller han at det ikke bare er det kulturelle og likeverdige perspektivet som er viktig.

– Et slikt senter vil også gjøre det tryggere for folk i området da et slikt senter vil kunne ha god kapasitet til å håndtere større ulykker fra for eksempel en stadig voksende fabrikkvirksomhet.

Arbeidsplasser til ungdommen

Olsen vil at ungdommer som ønsker å bo på Drag skal kunne ha en jobb å gå til

– Ungdommer som er reist bort for å skaffe seg en utdannelse trenger å vite at det finnes gode og trygge arbeidsplasser.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK