NRK Meny
Normal

– Ingen betydning hvem som styrer

Hans Jørgen Haugli (35) mener det er likegyldig hvilket parti som får styringen i Sametinget, da det uansett ikke har noen innvirkning på hans hverdag.

Hans Jørgen Haugli

Hans Jørgen Haugli synes Sametinget skal ha mer makt.

Foto: Piera Balto / NRK

Hans Jørgen Haugli arbeider som mekaniker hos Esso i Karasjok. Sametinget er fjernt for ham.

– Det har nok ingen betydning for meg hvem som har makten, for jeg merker uansett ikke noe til det i min hverdag, sier Haugli.

Dette sier han når NRK Sápmi spør hva det vil bety for ham hvis makten i Sametinget etter valget flyttes fra Arbeiderpartiet til for eksempel Norske Samers Riksforbund (NSR) eller til Árja.

Lover ikke makt til tinget

Verken stortingsrepresentant Trond Helleland (H) eller nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, kan love mer makt til Sametinget med det første.

Det synes avklart etter at begge har fått spørsmål om partiet er innstilt på å gi økt makt til Sametinget i kommende stortingsperiode.

– Høyre har et avklart forhold til Sametinget. Vi har vist gjennom blant annet behandlingen av Finnmarksloven at vi er opptatt av samiske rettigheter, så jeg tror samepolitikken vil bli godt i varetatt med Høyre i posisjon, sier Helland.

Vil være god medspiller

Helga Pedersen mener at man først og fremst må få flertall for å beholde det Sametinget vi har i dag.

– Så skal vi først og fremst være gode medspillere med Sametinget, passe på at samiske barnehager, samiske skoler, samiske velferdstilbud har en god økonomisk finansiering, sier Pedersen.

Og mens politikerne setter inn alt de har for å sanke stemmer, så arbeider Haugli videre med sitt. Men stemme skal han når den dagen kommer, og han er ikke i tvil om at Sametinget som organ burde hatt mer makt.

– Jeg synes at Sametinget skulle få mer makt, at Sametinget skulle få ta avgjørelser og bestemme, sier Haugli.