NRK Meny
Normal

– Hun krevde altfor mye

Parlamentarisk leder for Arbeiderpartiets sametingsgruppe, Willy Ørenbakk, hevder at bruddet med Nordkalottfolkets liste kom på grunn av uenighet om økning av gruppemidler.

Toril Bakken

Toril Bakken Kåven krevde mer til enkeltmannsgruppene.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Toril Bakken Kåven er i dag leder i Sametingets nærings- og kulturkomite. Hun er også Sametingets representant i styret til Finnmarkseiendommen (FeFo). Begge verv risikerer hun nå å miste.

Ørnebakk påpeker også at ifølge samarbeidsavtalen så frasier man seg posisjoner om man går ut av flertallssamarbeidet.

– Det er plenum som avgjør dette til slutt, sier Ørnebakk til NRK.

Krevde 250.000 kroner - fikk nei

Toril Bakken Kåven sitter som eneste representant for Nordkalottfolket i Sametinget, og Arbeiderpartiet hevder hun har trukket seg fra samarbeidet med Ap, Árja, Samer bosatt i sør og Åarjel-Saemiej Gielh.

Egil Olli

Sametingspresident Egil Olli (Ap).

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Det betyr at president Egil Olli ikke lenger har flertall i Sametinget.

Ap hevder også at Bakken Kåven krevde en stor økning i gruppemidlene til enmannslister på Sametinget. Derfor er hun ikke lenger del av Egil Ollis samarbeidsprosjekt.

Arbeiderpartiets parlamentariske leder, Willy Ørnebakk, svarer slik på direkte spørsmål om diskusjon om gruppemidler i forbindelse med budsjettarbeidet var årsak til samarbeidsbruddet:

– Ja, Bakken Kåven krevde en økning til hele 250.000 kroner til Sametingets enmannslister, som i dag får 96.000 kroner i året i gruppemidler fra Sametinget.

– Jeg oppfatter situasjonen som ganske uoversiktlig, og derfor finner jeg det ikke riktig å kommentere så mye ennå. Men jeg konstaterer at jeg er ute av dansen, etter ønske fra Ap, skrev Bakken Kåven på facebook­melding til avisa Ságat mandag kveld.

Willy Ørnebakk

Willy Ørnebakk (Ap).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Ørnebakk bekrefter at dette er et krav, som ikke kan aksepteres av flertallsgruppa.

– Det er ikke vi som har brutt, det er Nordkalottfolket som har brutt med oss, er Ørnebakks oppfatning av saken.

Han påpeker at enighet i budsjettarbeidet er et viktig grunnlag for hele samarbeidet i flertallsgruppa på Sametinget.

– Det er innlysende i et parlamentarisk system, at når man ikke er enig om budsjettdokumentet så finnes det heller ikke grunnlag for videre samarbeid, understreker Ørnebakk.