Hopp til innhold

Arbeidstilsynet: – Helse-verneombud må få tid til å gjøre jobben sin

Ikke tilstrekkelig med bare et verneombud på sykehjemmet i Kautokeino. Arbeidstilsynet krever også at verneombudet gis tid og muligheter til å utføre jobben.

Sykehjemmet i Kautokeino

Sykehjemmet i Kautokeino

Foto: Åse Pulk/NRK

I flere år har Arbeidstilsynet og Kautokeino kommune hatt en diskusjon om verneombudet. Dette har blitt tema etter hvert tilsyn.

Arbeidstilsynet har nå gitt pålegg om at arbeidsgiver må legge til rette for at verneombudet for Kautokeino helsesenter får tid og muligheter til å utføre verneombudoppgavene.

Et annet moment som har vært et diskusjonstema, er hvorvidt det bare skal være et verneombud for hele sykehjemmet. Kommunen har holdt fast ved dette, men det godtar ikke Arbeidstilsynet.

– Verneområdet for stort og uoversiktlig

– Arbeidstilsynets vurdering er at verneområdet er for stort og uoversiktlig til at verneombudet har praktiske muligheter til å ivareta verneombudsoppgavene innenfor sitt verneområde, dersom oppgavene skal gjøres innenfor ordinær arbeidstid, heter det i pålegget.

Ved tidligere tilsyn har det også kommet fram at det har vært vanskelig å få ansatte til å påta seg funksjonen som verneombud.

Tilsynet har spurt ledelsen i Kautokeino kommune om vanskene med å få ansatte til å stille som verneombud, kan ha sammenheng med at ombudet for sykehjemmet er ombud for alle fem avdelingene.

– De fem avdelingene har tildels ulike faggrupper, arbeidsoppgaver og risikoforhold. Etter tilsynet i 2014 ga vi dere pålegg om at dere måtte vurdere den eksisterende inndelingen av verneområder. Dette på grunn av at Kautokeino helsesenter ikke kan karakteriseres som ett klart og avgrenset verneområde som ombudet kan ha full oversikt over, skriver Arbeidstilsynet.

– Får nok tid

Rådmann Kent Valio i Kautokeino kommune forteller at Kautokeino kommune har i alt 11 verneombud inkludert hovedverneombud.

– I Arbeidsmiljølovens §6-5 (2) heter det at verneombud skal få nødvendig tid til å utføre vernearbeidet på en forsvarlig måte, hvilket vi og vårt Arbeidmiljøutvalg (AMU) mener at de får, antallet verneombud tatt i betraktning. Tid må avtales med nærmeste leder ved hvert tilfelle.

Valio forteller også at verneombudene dessuten tilbys et 40-timers kurs for å kunne gjennomføre arbeidet på en forsvarlig måte.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK