Hopp til innhold

– Finnmark ikke tjent med forslaget

Lederen i Norges Fiskarlag mener at kystfiskeutvalgets innstilling ikke gagner Finnmark. I morgen skal Finnmark fylkesting behandle innstillingen.

Leiar i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen

Lederen i Norges Fiskarlag Reidar Nilsen

Foto: Norges Fiskarlag

Fiskeri- og kystdepartementet har i april sendt ut høringsnotat ”NOU 2008:5
– Retten til å fiske i havet utenfor Finnmark”. Høringsfristen er satt til 1. desember 2008, men Finnmark fylkeskommune har aksept for å ettersende vedtak i saken etter Fylketingets behandling i morgen.

Finnmarkinger har egne rettigheter

Utvalget, som professor Carsten Smith leder, har i sin utredning kommet frem til at folk bosatt ved fjorder og langs kysten av Finnmark har rett til fiske i havet utenfor Finnmark.

Utvalget foreslår at denne retten gjennomføres ved en egen lov. I tillegg fremmer utvalget enkelte andre forslag med formål å styrke fjord- og kystfiske i Finnmark.

Fiskarlaget sier nei

Finnmark fiskarlags årsmøte har med stort flertall sagt nei til utvalgets innstilling. Finnmark fiskarlag ser det som både unødvendig og utilrådelig å endre dagens grunnleggende prinsipp om nasjonal forvaltning av fiskeressursene.

Likevel finnes det krefter innen Finnmark fiskarlag som støtter utvalgets innstilling.

Leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, er ikke kjent med hva alle lokallag i Finnmark mener.

– Jeg vet ikke hva de lokale lagene har gjort. Jeg vet at representantene for lokallagene var på årsmøtet i Finnmark fiskarlag, som med et enormt flertall sa nei til det.

– Men det finnes lokale fiskarlag som ikke støtter Finnmark fiskarlags syn, hva sier du til det?

– Det kan nok hende, men i en demokratisk organisasjon som vi er vil vi oppleve at man er uenig og det får vi leve med.

– Gagner ikke Finnmark

– Er vi igjen vitne til at fiskarlaget ikke låner øret til små fiskarlag som på en måte forsvarer deres eksistensgrunnlag og derfor støtter utvalgets innstilling?

– Vi som organiserer alle fiskerne i landet ønsker ikke å gå i den retningen som Carsten Smith prøver å ta norsk fiskerinæring. Det Carsten Smith har gjort i forhold til retten til fiske i Finnmark tror jeg ikke gagner Finnmark i det hele tatt. De skal snu norsk fiskerinæring på hodet, og det er vi ikke med på, sier leder i Norges Fiskarlag Reidar Nilsen.

Positiv

Fylkesrådmannen i Finnmark har stilt seg positiv til kystfiskeutvalgets innstilling i NOU 2008:5 og skriver at de foreslåtte endringer i den nasjonale fiskeriforvaltningen vil bidra til å sikre bosetning og arbeidsplasser langs finnmarkskysten, bidra til rekruttering til fiskerinæringa og styrke den regionale råderetten over naturressursene i Finnmark.

Det er oppnevnt en komite som kommer med sin innstilling i saken i dag.

Komiteen består av følgende medlemmer: Lisbeth Sandtrøen, AP (leder), Janos Trosten, SfP, Ann Karin Olli, H, Johnny Ingebrigsten, SV, Einar Johansen SP, Ruth A. Olsen, Kystpartiet, og Jarle Andreassen, Frp.

I morgen skal Finnmark fylkesting behandle innstillingen.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK