– En gledens dag for Kvalsund

Finnmark fylkeskommune vil bruke over to millioner statlige kroner på å skape ringvirkninger av Nussirs gruvesatsing i Kvalsund.

Roger Hansen

– Dette er et veldig spennende prosjekt som kan bli svært viktig for Kvalsund-regionen, sier fylkesråd Roger Hansen.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Gjennom den nasjonale satsinga Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK) har Finnmark fylkeskommune fått over to millioner kroner til å hjelpe Kvalsund kommune med å skape ringvirkninger av gruvesatsingen Nussir.

– Kvalsund kommune har selv etterlyst hjelp, og det skal de få, sier fylkesråd for næring i Finnmark fylkeskommune, Roger Hansen.

– En gledens dag

Fylkesråd Roger Hansen, tror det ligger stort potensiale i Kvalsund i årene som kommer:

– Det er en gledens dag for Kvalsund. De har jo slitt i motbakke, spesielt med det å klare å holde på befolkningen. Vi håper at dette kan være en spore for å komme seg videre.

– Gruvedrift ser ut til å bli et framtidig satsingsområde nå i Finnmark, og vi anser det så viktig at vi må være med å legge tilrette for dette, sier Roger Hansen til NRK.

Økt innbyggertall og nye jobber

Målet for prosjektet er blant annet å øke innbyggertallet i Kvalsund med to prosent hvert år, og at tre nye selskaper skal etableres i kommunen hvert år i prosjektperioden.

Vindmøllepark

I tillegg til en eventuell etablering av gruvedrift i Nussir, er det også store vindkraftplaner i Kvalsund, sier Roger Hansen.

Foto: Per Kristian Johansen / NRK

I tillegg har prosjektet som mål å bidra med 20 nye arbeidsplasser i Kvalsundregionen, utenom Nussir.

Regionale utviklingsmidler

Prosjektet som fylkeskommunen har fått nasjonale midler til, er utarbeidet i samarbeid med Kvalsund kommune og Vest-Finnmark regionråd, og disse skal også være med på finansieringssiden.

I tillegg vil fylkeskommunen i september avgjøre om de også skal gå inn i prosjektet med regionale utviklingsmidler. Det er Kvalsund kommune og Vest-Finnmark Regionråd som er prosjekteiere.

Hør saken på samisk her:

Korte nyheter

 • Balto herjet: Tok fire av fem gull

  Sandra Maria Balto, som representerer Karasjok svømmeklubb, har denne helgen tatt fire av fem gull i årsklassemesterskapet for jenter 14 i svømming. Dermed vinner hun også soleklart sammenlagt i mesterskapet i Sandnes.

  De fire gullene kom på 400 meter fri fredag, 200 meter bryst lørdag samt seier i øvelsene 100 meter butterfly og 200 meter medley søndag.

  Sandra Maria Balto tok gull i årsklassemesterskapet for 14-åringer
  Foto: Karasjok Svømmeklubb
 • Hætta Isaksen almmuha girjji

  Les på norsk.

  Sámi artista Ella Marie Hætta Isaksen, guhte lea oassin ISÁK-joavkkus ja lea oasselástan ja vuoitán Stjernekamp-ráiddu 2018:s, álmmuha su vuosttaš girjji mas lea namma «Derfor må du vite at jeg er same».

  – Mun lean nu mielahis rámis ja dá lea juoidá mainna mun lean guhká juo bargan, čállá Isaksen Instagram:as.

  Son háliida ahte girjji galgá leat veahkkin sidjiide geat eai máhte nu ollu sámi kultuvrra ja historjjá birra, seammás go son maid háliida ahte earát galget dovdat gullevašvuođa dása. Girji lea oastinláhkái golggotmánu 8. beaivve rájes.

  Bokomslaget på boken til Ella Marie Hætta Isaksen
  Foto: Cappelen Damm
 • Hætta Isaksen med forfatterdebut

  Loga sámegillii.

  Ella Marie Hætta Isaksen, kjent fra bandet ISÁK og Stjernekamp, debuterer som forfatter med boken «Derfor må du vite at jeg er same».

  – Dette er noe jeg er sinnssykt stolt av, og noe jeg har jobbed med veldig lenge, skriver Isaksen på Instagram.

  Hun håper at boken skal hjelpe de som ikke kan nok om samisk kultur og historie, samtidig som den også skal være en bok som andre kan kjenne seg igjen i. Boken er i salg fra 8. oktober.

  Bokomslaget på boken til Ella Marie Hætta Isaksen
  Foto: Cappelen Damm