NRK Meny
Normal

– Blir gjerne med neste år

Sametingsrådet tar i mot utfordringen fra Initiativtaker til samisk deltakelse i homoparaden.

Samisk deltakelse i Europrideparade 2014.

Under Europride-paraden var også det samiske flagget godt synlig.

Foto: Mette Ballovara

– Vi hadde dessverre ikke anledning til å delta under EuroPride-paraden i Oslo sist helg, men vi stiller gjerne neste år, sier medlem i sametingsrådet, Henrik Olsen.

Leammuid Lemet Ánde - Lemet Ánde Stueng, som hadde tatt initiativ til samisk deltakels i homoparaden, hadde også invitert Sametinget til å delta.

En smule skuffet var han over at de samiske folkevalgte ikke dukket opp sist lørdag, men gledet seg til gjenjeld stort over at Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner gikk med den samiske gruppen i paraden.

Stigmatisering

Henrik Olsen

Sametingsråd Henrik Olsen.

Foto: Photographer: Marius Fiskum / Pressebilde

Olsen forklarer sametingets uteblivelse med at det ble litt kort varsel for sametingsrådets medlemmer å endre på andre avtaler og planer.

Han ønsker å være tydelig på at dette er en sak som det sittende samtingsrådet mener er viktig å synliggjøre.

– Homofile, lesbiske og transepersoner blir ofte stigmatisert og det har nok vært vanskelig for mange i de samiske samfunnene å stå frem som homofil, nettopp derfor er det viktig at også Sametinget er med på slike markeringer, slik at flere kan leve åpent med sin homofile legning, sier han.

Olsen opplyser også at Sametingsrådet nylig har begynt arbeidet med en ny likestillingsplan og den inkluderer også arbeidet med å sikre homofile og lesbiske samers rettigheter ivaretas.

– Vise sametingets ansikt

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener at åpenhet og synlighet om hvem man er bidrar til økt forståelse og kunnskap, og som politiker føler han derfor et ansvar for å gjøre det han kan for økt toleranse i samfunnet.

Sametingsråd Henrik Olsen er glad for Statsrådens engasjement.

– Det var stas at Jan Tore Sanner stilte opp, og vi skulle gjerne vært der og matchet ham, og vist sametingets ansikt i paraden, sier Olsen.

Samer og Sameminister Jan Tore Sanner i homoparade.

Samer og Sameminister Jan Tore Sanner i Europride-paraden sist lørdag.

Foto: Mette Ballovara / NRK