NRK Meny
Normal

– Håper Sametinget deltar neste år

Initiativtaker til samisk deltakelse i EuroPride-paraden savnet deltakelse fra Sametinget i paraden.

Samisk deltakelse i Europrideparade 2014.

Lemet Ánde Stueng, som her skimtes bak flaggbærer Arnhild Haagensen, hadde håpet på deltakelse fra Sametinget under årets EuroPride-parade.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– I forberedelsene til årets homoparade i Oslo oppfordret jeg også Sametinget til å delta, så jeg er litt skuffet over at de ikke var her, sier Leammuid Lemet Ánde - Lemet Ánde Stueng.

Karasjokmannen hadde sammen med Nils-Axel Heaikka, som er fra Karesuando i Nord-Sverige, tatt initiativ til samisk deltakelse under paraden i Oslo.

Flyttestrøm fra Sápmi

Leammuid Lemet Ánde - Lemet Ánde Stueng.

Leammuid Lemet Ánde - Lemet Ánde Stueng har på tross av sin unge alder allerede i snart ti år vært engasjert i arbeidet for å synligggjøre samiske lesbiske og homofile i Norge.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Homofile og lesbiske samer gledet seg i all fall over støtte fra Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner som gikk i sammen med den samiske gruppen i homparaden.

Sametinget har gitt uttrykk for at lesbiske og homofile samer skal få leve i åpenhet og stolthet.

Det hadde varmet ham enda mer dersom Sametinget også hadde tatt seg tid til å vise det ved sin deltakelse i EuroPride i Oslo, mener Leammuid Lemet Ánde.

– Mange homofile og lesbiske samer flytter hvert år fra mindre steder i distriktene til Oslo og andre større byer, og nettopp derfor ville det ha vært viktig at for eksempel Sametingspresidenten hadde kommet hit og vist sin støtte, sier han.

Sametinget skal flagge med regnbueflagget i august under Finnmark pride, og det er Stueng glad og takknemlig for.

Euro Pride 2014

Stolte lesbiske, homofile, bifile og transpersoner under årets homoparade i Oslo.

Foto: Henriette Mordt / NRK

– Tungt å skjule sin legning

Flere kom med spontane støttetilrop da Stueng og hans følge toget fra Grønland til Rådhusplassen under lørdagens homoparade.

Dette gledet den unge homofile mannen fra Indre-Finnmark.

Han vet at en slik synliggjøring kan bidra til at livet til andre samiske homofile blir lettere.

– Altfor mange samer tør fortsatt ikke engang fortelle sine nærmeste at de ikke er heterofile, og den årlige paraden er til for å ta oss ett skritt nærmere et samfunn der ingen lenger skal behøve å skjule sin legning, slik skal ingen behøve å leve, sier Stueng.

Selv bor Stueng nå i hovedstaden, og har blant annet gledet seg stort over at trikkene i Oslo har flagget med regnbueflagget en hel uke.

Jan Tore Sanner med samisk flagg under homoparade.

Statsråd Jan Tore Sanner fikk etterhvert følge av tidligere statssekretær for samiske spørsmål, Raimo Valle, og tidligere kandidat for Høyre til sametingsvalget, Thomas Bartholdsen.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Nordisk fellesskap

Noen hundre meter lengre fram i EuroPride-paraden var det en annen gruppe som også viftet med det samiske flagget, nemlig Foreningen Norden.

En fargerik parole med påskriften «Vi forener Norden!» var omkranset med flagg fra hele Norden, inkludert det grønlandske og samiske flagget.

– Ved å delta i EuroPride-paraden vil Foreningen Norden være tydelig på vårt verdigrunnlag, og vise at vi støtter opp om åpenhet og toleranse på tvers av legning – og landegrenser, sier generalsekretær i foreningen, Espen Stedje.

Espen Stedje.

Foreningen Nordens generalsekretær Espen Stedje sier det samisk flagget naturligvis også hører med når foreningen er med på å markere det åpne og tolerante nordiske fellesskapet.

Foto: Mette Ballovara / NRK