Hopp til innhold

– Beaivváš nyttig for samisk film

I år fyller det samiske nasjonalteateret Beaivváš 30 år. Regissør Nils Gaup mener at teateret spiller en viktig rolle i samisk filmproduksjon.

Cornelia Børnick, Nils Gaup og Lasse Johnsen Kvernmo.

Cornelia Børnick, Nils Gaup og Lasse Johnsen Kvernmo.

Foto: Aslak Mikal Mienna / Beaivváš

– Da jeg laget filmen "Veiviseren" (Ofelaš) i 1986/87, så ville det ikke vært mulig å lage denne filmen hvis ikke Beaivváš hadde eksistert. Skuespillerne ved teateret dannet grunnlaget for at vi i det hele tatt kunne lage denne filmen, sier Nils Gaup.

Filmen var Nils Gaups første spillefilm og hadde premiere i 1987. Filmen er inspirert av samiske fortellinger om tsjuder som ved list overvinnes av en samisk veiviser.

Mange av skuespillerne var amatører, og noen av dem, som hovedrolleinnehaver Mikkel Gaup, var hentet fra det samiske teateret i Kautokeino. Filmen ble nominert til Oscar som beste utenlandske film.

Gaup regisserer teaterstykke

Takknemligheten og de vakre ordene Nils Gaup kommer med om Beaivváš samisk nasjonalteater er også gjort til handling. Den samiske stjernregissøren er nemlig regissør for rockemusikalen, "Våre vidder" (Min duoddarat), som teateret nå holder på å sette opp.

"Våre vidder" er det første stykket Beaivváš satte opp i 1981 og nypremieren blir i Kautokeino 25. februar. Selve turneen starter i Kirkenes 2. mars og avsluttes i Alta 11. april. Stykket vises også i Kautokeino under årets påskefestival og under Festspillene i Nord-Norge i Harstad i sommer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Knut Walle, Nils Gaup og Aage Gaup.

Knut Walle, Nils Gaup og Aage Gaup er sentrale personer i oppsetningen av Våre vidder 2011.

Foto: Aslak Mikal Mienna / Beaivváš

Da Beaivváš ble startet i 1981 hadde Nils Gaup en sentral rolle i etableringen. Han ble spurt om å være koreograf og svarte ja.

Lasse Johnsen Kvernmo

Lasse Johnsen Kvernmo spiller en av hovedrollene i stykket.

Foto: Aslak Mikal Mienna / Beaivváš

– Da vi begynte å jobbe med dette stykket fantes det ikke noe samisk teater i det hele tatt. Det var i det hele tatt minimalt med samarbeid mellom samiske skuespillere. Jeg for eksempel jobbet som skuespiller i Oslo. Derfor var det interessant for meg å bli med da noen entusiaster i Sápmi spurte meg, forklarer Gaup.

Han sier det er artig å tenke på de unge musikerne, sangerne og skrivekyndige som fant du at de ville lage en samisk musikal eller rockejoikeopera.

– De fikk med meg i dette arbeidet. Jeg hørte på sangene og jeg syntes sangene fungerte veldig bra. Slik ble stykket til, erindrer Nils Gaup.

Korte nyheter

 • Sámi nammadeamit Hedda bálkkašupmái

  Golbma sámi bihtá leat namaduvvon Hedda bálkkašupmái.

  Frode Fjellheim ja Per Sundin leaba nammaduvvon buoremus audiovisuell design luohkás «Allak - Dållen giella» bihtáin musihka ja čuovgadesigna dihtii.

  Buoremus nuoraid čájáhus luohkkái lea Sámi Našunálateáhter Beaivváža bihttá «Maid Sárá čiegada» nammaduvvon, ja buoremus dánsačájáhussii lea Elle Sofe Sara ja Joar Nango bihttá «Birget; ways to deal, ways to heal» gis nammaduvvon.

  Hedda bálkkašupmi lea teáhterbálkkašupmi man ulbmil lea gudnejahttit lávdedáidaga. Bálkkašupmi lea geassemánu 18. beaivvi.

  "Maid Sara čiegada" Teáhterbihttá.
  Foto: Aslak Mikal Mienna / Aslak Mikal Mienna
 • Flere samiske nominasjoner til Heddaprisen

  Forestillingen «Maid Sárá čiegada - Hva Sara skjuler» er nominert til Heddapris for beste ungdomsforestilling. Manus er skrevet av Katrine Nedrejord. Regi Kristin Bjørn – Sámi Našunálateáhter Beaivváš.

  Frode Fjellheim er nominert til beste audiovisuell design i sammen med Per Sundin til «Allaq – Dållen gïelle, ildens stemme». Stykket er skrevet av Cecilia Persson. - Åarjelhsaemien Teatere i samarbeid med Sámi Našunálateáhter Beaivváš.

  Elle Sofe Sara og Joar Nango er nominert til beste danseforestilling med «Birget». - co-produksjon Den Norske Opera & Ballett, BIT Teatergarasjen, Bergen International Festival og Nordic Next

  Heddaprisen har som formål å hedre fremragende prestasjoner i norsk scenekunst. Prisen deles ut årlig og er et samarbeid mellom NTO og foreningens scenekunstmedlemmer.

  Heddaprisen ble delt ut første gang i 1998.

  Årets priser deles ut 18. juni 2023.

  Marte Fjellheim Sarre, Eila Ballovara Varsi, Máid Sárá čiegada.
  Foto: Aslak Mikal Mienna / Beaivváš
 • Skal lede Samerådets menneskerettighetssarbeid

  Samerådet har ansatt Eirik Larsen som leder av Samerådets menneskerettighetssavdeling.

  Larsen er jurist og har siden 2018 vært politisk rådgiver for Sametingsrådet. Han har tidligere arbeidet med samiske saker i departementene i Norge, og kjenner også Samerådet godt fra før da han i 2017 vikarierte i stillingen som han nå tiltrer.

  – Jeg ser fram til å ta del i Samerådets arbeid, og er glad for muligheten til å jobbe for en samisk organisasjon og med saker som jeg har stort engasjement for. Menneskerettighetene er under press, og det samiske sivilsamfunnet har en svært viktig rolle i å beskytte og fremme både samers og andre urfolks menneskerettigheter, sier Eirik Larsen.

  Han tiltrer stillingen 7. august 2023.

  Rådgiver for sametingsrådet, Eirik Larsen
  Foto: Christina Gjertsen