– Apartheid tilstander i nord

Fremskrittspartiet kommer med hardt skyts mot Stortingets flertall fordi de ikke vil legge ned Sametinget og Finnmarkseiendommen. Sameminister reagerer med vantro.

Per-Willy Amundsen

Per-Willy Amundsen (Frp)

Foto: Knut Falch / SCANPIX

HØR: Apartheid tilstander i nord

Stortingets flertall avviste i går Fremskrittspartiets (Frp) forslag om å legge ned Sametinget og Finnmarkseiendommen.

Det fikk flere Frp-politikere til å se rødt.

– Jeg mener at jeg har alt på mitt tørre når jeg hevder at dette er et system som ligner på apartheid. Det er rett og slett fordi fundamentet i hele samepolitikken i forhold til Sametinget og Finnmarkseiendommen er forskjellsbehandling basert på etnisitet, sier stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen (Frp).

Minister reagerer med vantro

Sameminister Bjarne Håkon Hanssen

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen har ansvaret for Norges samepolitikk, og han liker ikke det han hører.

– Jeg tar veldig sterk avstand fra den type ordbruk, men det er fullt ut lovlig å diskutere og være uenige om deler av samepolitikken og urfolkspolitikken i Norge.Men jeg reagerer med vantro på at det mulig å bruke den type karakteristikker av flertallets politikk, sier sameministeren.

– Kommet for å bli

Hanssen er klar på hva han tror om Sametingets fremtid.

– Sametinget er kommet for å bli og dets rolle kommer til å bli utvidet og forsterket i fremtiden. Det Fremskrittspartiet nekter å gjøre, det er å innse at Norge er et land med to folk. Også bygger de hele sin argumentasjonrekke på det. De avviser faktum, og det er klart at når faktum avvises, så blir alt annet galt, sier Hanssen.

- Mangler kunnskap om nord

Det er ikke første gang Frp foreslår å legge ned Sametinget, men heller ikke denne gangen fikk de det igjennom. Per-Willy Amundsen mener det er mangel på kunnskap om Nord-Norge som er grunnen til det.

– Jeg mener at Stortingets flertall ikke har forstått problemstillingen. Flertallet på dette Stortinget kvier seg for å gå inn i debatten og skjønner ikke forholdene i Nord-Norge. Det største problemet er at de ikke er nordlendinger og derfor skjønner de ikke problemstillingen, sier Amundsen.