– En tragedie for oss

Mer enn 50 reinsdyr gikk igjennom den tynne isen nord for Kautokeino i helga. Alle dyrene frøs ihjel.

Reinsdyr fryst ihjel i Kautokeino

Reinsdyrene som gikk igjennom isen i Kautokeino, frøs ihjel på land.

Foto: NRK

Mikkel N.N. Eira med ihjelfryst rein

Mikkel N.N. Eira mistet mange dyr sist helg da et femtitalls med reinsdyr gikk igjennom den tynne isen og havnet i en iskald elv.

Foto: NRK

Sist helg opplevde reindriftsutøverne i Lakkonjarga reinbeitedistrikt noen mil nord for Kautokeino sitt største mareritt. 50-60 reinsdyr gikk på den tynne isen på elva da isen plutselig gav etter. Alle reinsdyrene havnet i den iskalde elva.

– Det er fryktelig trist. En stor tragedie, sier reineier Mikkel N.N. Eira.

Farlig redningsaksjon

Døde reinsdyr i Kautokeino

De døde reinsdyrene ligger på rekke og rad noen mil unna Kautokeino.

Foto: Roger Manndal / NRK

Reindriftsutøverne forsøkte å redde reinsdyrene til land, men på grunn av tynn is var det et vanskelig og tidvis farlig arbeid. Mange av reindriftsutøverne fikk streng beskjed av familiene om å ikke begi seg ut på den tynne isen, men for Mikkel N.N. Eira var det ikke et vanskelig valg.

– Vi måtte jo få dyrene inn til land, sier han ettertenksomt.

– Hvordan foregikk redningsaksjonen?

– Vi måtte bruke en båt som vi skjøv på isen foran oss. Da vi kom til områder hvor isen var tynn og vi merket at isen begynte å sprekke opp, måtte vi forte oss å hoppe i båten. Det var mange ganger at foten min gikk igjennom isen, at jeg ikke rakk opp i båten tidsnok, sier Eira.

Fortsatt er det et titalls reinsdyr som ligger fastfrosset i isen på elva som reindriftsutøverne ikke har klart å få berget inn til land.

Reinen døde inne i huset

Flere av reinsdyrene som hadde havnet i elva var fortsatt i live da reineierne nådde ut til dem, men alle døde da de kom på land igjen etter å ha vært i den kalde elva.

– Vi forsøkte å redde et reinsdyr ved å ta det med oss inn i et varmt hus, men det døde inne på stuegulvet, sier Eira.

Stort økonomisk tap

For reineierne er hendelsen en tragedie. Ikke bare har de mistet mer enn 50 dyr, men de har også mistet en del av inntekten for det kommende året.

– Det var stort sett simler som gikk igjennom og de skulle jo ha kalvet. Det er et tap på minst 100.000 kroner i inntekt. Dyrene er jo vårt levebrød, sier Mikkel N.N. Eira til NRK Sámi Radio.