Hopp til innhold

Må slutte med rein i nytt klima

Klimaendringene tvinger frem færre rein og færre reindriftsutøvere, mener reindriftsforvaltninga.

Tamrein
Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Klimaforskere varsler nå flere tunge snøvintre på i årene som kommer. Mye snø og is gjør at reinen dør av sult på Finnmarksvidda.

Dette tvinger frem færre rein og færre reindriftsutøvere, mener Mikkel Ailo Gaup i Reindriftsforvaltninga.

Snødekte beiter

– Hvis man skal ha reindrift som næring i fremtiden, må man ha rein som produserer og gir inntekt til reineierne. Da er det ikke plass til alle. Noen må ut av næringa og man må redusere antall rein, sier Gaup.

NRK meldte i går at rein allerede har dødd på grunn av de tøffe beiteforholdene på Finnmarksvidda. Mye snø og flere islag har gjort det vanskelig for reinen å grave seg ned til maten.

Ikke lønnsomt å fore

Mye rein gjør at kampen om beiteområdene er stor. Den eneste måten reineierne kan berge dyrene sine på tunge snøvintre er å gi den for. Det koster penger. For mye penger, dersom det blir mange snøvintre, mener Gaup.

– Hvis man skal fore 100.000 rein, som det er i Vest-Finnmark i dag, koster det penger og det er ikke lønnsomt. Derfor blir det ikke plass til alle i reindriftsnæringa i fremtiden.

Klimaendringer og mildere vær gjør at reindriftsutøverne må vente flere tunge snøvintre i årene som kommer. Det mener klimaforsker Inger Hanssen-Bauer ved Meteorologisk institutt.

– Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye snø det vil komme. Men den typen vintre som har blitt betraktet som store snøvintre hittil, kan bli vanligere i årene som kommer, sier Hanssen Bauer.

Nyheter fra Troms og Finnmark