Hopp til innhold

– Beklager, sørsamer

Skogeierne i Røros beklager uttalelsen om sørsamenes IQ.

Anders Sjøvold

Anders Sjøvold i Rørosbygdenes skogeierlag.

Foto: Arbeidets Rett

– Vi angrer på det vi har skrevet, og beklager det sterkt, sier Anders Sjøvold til NRK Sámi Radio.

Han er leder for Rørosbygdenes skogeierlag. Nå trekker laget høringsuttalelsen sin om samerettsutvalgets innstilling tilbake.

– Vi kommer med en beklagelse, sier Sjøvold.

I forrige uke offentliggjorde NRK Sámi Radio uttalelsen til skogeierlaget. Her framkom det blant annet at sørsamene burde IQ-testes og gentestes .

"Dette er mennesker med meget høy intelligens (en iq går langt over andre familier i bygda) en stor del av dem har universitetsutdannelse bak seg", argumenterte Rørosbygdene skogeierlag i uttalelsen som de nå altså trekker tilbake.

– Samene favoriseres

Skogeierlagslederen har litt vansker med å forklare hvorfor formuleringene i uttalelsen ble slik de ble. Han understreker at han selv ikke har sagt dette.

– Vi føler ingen skilnad mellom oss og dem. Når vi leser samerettsutvalgets innstilling, så favoriseres dem i forhold til andre folk i bygda. Det er ikke noe annet som ligger bak dette. Vi føler at vi ikke får den behandlingen som samene får i dag, sier Anders Sjøvold.

I dag varslet SOS Rasisme i Sør-Trøndelag at de vil politianmelde skogseierlaget for rasisme.

– Det stiller vi oss uforstående til. Vi har jo blitt hengt ut for rasisme tidligere også i forbindelse med rettssaker. Sier man noe om samene, blir man fort stemplet som rasister, kommenterer Anders Sjøvold.

Han synes laget er behandlet urettferdig.

Mente det ikke sånn

Anders Sjøvold beklager også formuleringene om gentest og IQ-test.

– Det var ikke sånn vi mente det. Hadde vi lest litt nøyere på det ville vi nok ha tatt det vekk. Hele Fjellheim-familien vil få en unnskyldning. Vi har ikke hatt noen problemer med å omgås familien tiltross to rettssaker. Jeg har ikke snakket med dem enda, sier lederen for Rørosbygdenes skogeierlag til NRK.

Leder for Riast/Hylling reinbeitedistrikt Inge Even Danielsen synes det er positivt at Rørosbygdenes skogeierlag beklager uttalelsene.

– Jeg regner med at det også gjelder andre uttalelser Anders Sjøvold har kommet med tidligere, sier Danielsen til NRK Sámi Radio.

Fastholder anmeldelsen

Inge Even Danielsen

Inge Even Danielsen.

Han forteller at samene har fått mange sympatierklæringer etter at det ble kjent hva skogseierne hadde skrevet.

– Det har gått opp for flere om hvilke forhold vi har levd under, og de holdningene som er gjeldende. Uttalelsene gjenspeiler hvordan situasjonen har vært, sier Danielsen.

Selv om Rørosbygdenes skogeierlag trekker tilbake uttalelsen, fastholder reindriftssamen at disse er rasistiske.

– Disse føyer seg inn i rekken av tidligere uttalelser. Jeg synes det er greit at SOS Rasisme anmelder dette. Denne anmeldelsen kan være med på å få folk til å uttale seg mer edruelig i forhold til reindrifta, sier Inge Even Danielsen.

Kenneth Fuglemsmo i SOS Rasisme Sør-Trøndelag vil i dag levere anmeldelsen mot skogeierne.

– Det er ikke første gang laget kommer med denne type uttalelser. Dette er en offentlig uttalelse som er av rasistisk art. Laget har stor innflytelse i området. Røros-ordføreren er jo også medlem av laget, sier han til NRK.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK