Thea Steen kjemper mot livmorhalskreft.

KJEMPER: Thea Steen kjemper mot livmorhalskreft, og for retten for unge kvinner til å ta celleprøve selv om de er under den anbefalte aldersgrensen på 25 år.

Foto: Kathinka Skott Hansen / NRK

Ønsker ingen aldersgrense på krefttesting

Selv om unge kvinner oppfordres til å sjekke seg for celleforandringer tidlig, er anbefalt aldersgrense i Norge 25 år. Kreften til Thea Steen kom da hun var 23.

– Det er skummelt, og det er farlig. Det er snakk om liv her. Å nekte celleprøve kan få fatale følger, sier Thea Steen.

Hun synes det er viktig at kvinner sjekker seg for celleforandringer selv om de ennå ikke har fylt 25 år. Via bloggen sin og sosiale medier jobber hun med å spre informasjon om livmorhalskreft og celleprøver.

26-åringen snakker av erfaring. Hun fikk selv påvist kreft for ett år siden.

– Det har i ettertid vist seg, når vi har regransket tidligere celleprøver, at jeg hadde kreft allerede i 2013. Da var jeg 23 år.

Bør ikke ha en nedre aldersgrense

Kvinner mellom 25 og 69 år får en påminnelse i postkassen hvert tredje år om at de har muligheten til, og bør ta, en celleprøve. Det synes Thea er et godt tiltak, men hun synes på ingen måte at 25 år skal fungere som en nedre aldersgrense for å få ta celleprøve.

– Tvert imot. Jeg kjenner til flere tilfeller der kvinner under 25 har blitt nektet å ta celleprøve fordi de ikke er gamle nok. Så kommer de gjerne tilbake det året de fyller 25, og får påvist celleforandringer, eller det som verre er. Dét burde være ulovlig, å nekte kvinner å ta celleprøve, sier hun.

Stavanger-jenta, som tidligere har snakket varmt for HPV-vaksinen, påpeker at utfallene kan være fatale i de verste tilfellene. Hun mener at celleprøver og screeningundersøkelser handler om å redde liv, men at det fordrer at alle gjør en innsats, i alle ledd.

Thea Steen har mistet håret i kampen mot kreften.

SNAKKER AV ERFARING: Etter en regransking av sine egne celler, viser det seg at 26-åringen hadde kreft allerede i 2013. Thea ønsker å advare unge kvinner mot den fæle sykdommen, og mener de bør ha rett på en celleprøve om de føler for det. Hun sier at fordi det finnes tilfeller hvor kvinner under 25 år får kreft, bør ikke den alderen være en nedre grense.

Foto: Privat / theasteen.com

Lettet over bekreftet tilbakefall

Thea er utdannet journalist, men sluttet i jobben sin og reiste til New York høsten 2014 for å jobbe som frilansjournalist der. I utgangspunktet skulle hun være i storbyen ett år, men oppholdet ble fort avsluttet da amerikanske leger fant kreft i livmorhalsen hennes i mars 2015.

– Jeg husker at det var en av de første ordentlige vårdagene det året. Jeg ble bedt om å komme tilbake til legen etter at jeg hadde operert bort en svulst de mente var godartet. Jeg trodde jeg skulle få gode nyheter, forteller hun.

Thea ble sjokkert da hun heller fikk kontrabeskjeden. Hun hadde livmorhalskreft.

Siden har hun hatt en cellegiftkur, og er nå halvveis i sin andre. Rundt årsskiftet fikk hun beskjed om at hun hadde fått tilbakefall.

– Jeg ble bare dårligere hele tiden. Jeg ville ikke alltid innse det, men det var det som skjedde. Til slutt var det slik at jeg bare ventet på å få konstatert tilbakefall, slik at jeg kunne gå i gang med cellegiftkuren, forteller 26-åringen.

– Det var utrolig rart å kjenne på det som en lettelse, men det var det jeg gjorde, fortsetter hun.

Cellegiftkuren som Thea nå må gjennom er på ingen måte noe hun har gledet seg til, og hun ble ikke fornøyd da hun fikk beskjeden. Men, hun syntes det var godt å få bekreftet mistankene hun hadde om at noe var galt.

– Jeg syntes det var godt å komme i gang med behandlingen, rett og slett, sier hun.

Thea forteller at denne cellegiftkuren har vært mye tøffere enn den hun hadde sist.

– Det har blant annet vært tøft rent fysisk. Jeg sitter her uten hår, og nesten alt av vipper og bryn er også borte. I tillegg er kroppen utrolig sliten, og de gangene jeg har brutt sammen, har jeg virkelig brutt sammen, sier hun

26-åringen har ett par tøffe uker bak seg hvor hun har vært så langt nede at hun ikke trodde hun skulle klare å reise seg igjen. Hun skjønte ikke hvordan hun skulle klare å stå løpet ut.

– Men, så gjør man jo det. Jeg vet ikke hvorfor det skjer, men noe snur, og det går. Takk og lov, sier hun.

Thea Steens lunger kollapset i januar.

LUNGENE KOLLAPSET: I slutten av januar kollapset Thea Steen sine lunger. Det ble besluttet å legge henne i koma. Der ble hun liggende i tre dager, og disse dagene er derfor 'slettet' fra Theas liv. Hun var ekstremt nær å forsvinne, og vil helst tenke minst mulig på situasjonen.

Foto: Privat / theasteen.com

Nær døden

De siste dagene i januar og den første i februar finnes ikke i Theas liv. Hennes mor fant henne på soverommet, og hun pustet ikke ordentlig.

– Jeg hadde blå lepper og var ganske blå i ansiktet. Jeg var helt fjern, forteller hun.

Ambulansen hentet henne, og tok hun med på seg til sykehuset. Lungene hennes tok stadig opp mindre surstoff, og hun syntes det var helt grusomt da legene prøvde å gi henne nettopp surstoff.

– Jeg klarte ikke disse oksygenmaskene. Det var vondt å ha de på, og jeg fikk det ikke til, forteller hun.

Legene hadde ingen valg. Thea måtte legges i respirator.

– Jeg var så sliten i pusten, og jeg trodde det var snakk om et par timer, og at jeg bare skulle få hvile litt, forteller hun.

Men, det ble mer enn et par timer. Thea lå tre dager i koma, og synes det er helt merkelig å føle på at de dagene ikke eksisterer i hennes liv.

– Jeg synes det er vanskelig å fordøye, og jeg prøver å ikke tenke så mye på det for jeg er redd det vil bli stadig mer traumatisk. Jo mer jeg tenker på det, desto mer skjønner jeg hvor nærme jeg faktisk var å forsvinne, sier hun.

Sjekk deg-kampanjen

I samarbeid med magasinet Det Nye og Kreftforeningen startet Thea og en kollega kampanjen Sjekk deg høsten 2015. Med på laget fikk de flere norske kvinnelige kjendiser, og sammen satt de fokus på viktigheten av å sjekke seg for celleforandringer.

– Sjekk deg-kampanjen er på mange måter synlig året rundt, men vil bli ekstra synlig til høsten igjen, da den rulles ut for andre gang. Det er jeg utrolig spent på, og stolt av, sier Thea.

Hun kommer til å fortsette med å spre informasjon om det viktige temaet så åpent og ærlig som mulig. På bloggen har hun blant annet skrevet om det psykiske aspektet ved kreft, pårørende, cellegift og behandling, håravfall og tanker knyttet til de ulike fasene hun har gjennomgått. Og, hun har ingen planer om å slutte med det i nærmeste fremtid.

Morten Munkvik

SENK SKULDRENE: Allmennlege Morten Munkvik mener kvinner under 25 år ikke har noen grunn til å bekymre seg dersom de ikke har symptomer eller krefthistorie i familien. Han sier grunnen til aldersgrensen er for å unngå overbehandling.

Foto: Privat

Ønsker å unngå overbehandling

Allmennlege Morten Munkvik forklarer hvorfor aldersgrensen på en celleprøve nettopp er 25år.

–Det er nok fordi at disse kreftformene som utvikler seg på livmorhalstappen, utvikler seg sent. I tillegg går en del av forandringene en har i ung alder på livmorhalsen tilbake av seg selv og er ufarlige, forklarer Munkvik.

Kontaktperson i Kreftforeningen Stavanger, Camilla Gram, er enig med allmennlegen i dette.

– Screeningprogrammet er myntet på dem som er mellom 25 og 69 år. Aldersgrensen er satt fordi det er der risikoen er størst. Det er veldig sjeldent at kvinner under 25 år får livmorhalskreft, sier hun.

Munkvik opplyser likevel at det er nødvendig å overprøve aldersgrensen dersom det er symptomer på at det er problemer som kan tyde på celleforandringer. Hva fagfolk ønsker å gjøre angående celleprøver på kvinner under 25 år er forskjellig. Noen tilbyr det, mens andre sier nei om en pasient spør. Den 22 år gamle studenten ved Universitetet i Stavanger, Sofie Arntzen, er én av de pasientene som fikk et nei fra sin lege.

– Jeg spurte, og så fikk jeg beskjed om at det ikke er nødvendig før man er 25 år, sier hun.

Hun sier hun stoler på at det legen sier er korrekt.

– Det går en del rykter blant jenter når man er rundt denne alderen, at det kan være lurt å sjekke seg. Så da måtte jeg spørre. Han sa det ikke var behov for det, så da tenker jeg at det er greit, fortsetter hun.

Gram påpeker at man kan gjøre flere tiltak selv også. Blant annet får alle jenter fra 12 år får tilbud om å ta en HPV-vaksine. Den kan forhindre at man får viruset som kan føre til livmorhalskreft.

– Kvinner mellom 20 og 25 år skal også få tilbud om denne vaksinen, gratis, i nærmeste tid. I tillegg til å ta denne, kan man følge opp screeningprogrammet, og sjekke seg for celleforandringer hvert tredje år når man får innkallelse til det, sier hun.

Camilla Gram arbeider i Kreftforeningen, og oppfordrer kvinner til å sjekke seg.

SJEKK DEG: Camilla Gram, kontaktperson i Kreftforeningen Stavanger, oppfordrer kvinner til å sjekke seg da de blir innkalt til screening hvert tredje år etter fylte 25. Selv om Kreftforeningen har hatt en kampanje med Thea Steen og magasinet Det Nye som går ut på å få unge kvinner til å sjekke seg, er Gram fullstendig klar over hvorfor aldersgrensen for å sjekke seg er som den er.

Foto: Kathinka Skott Hansen / NRK

Sverige vs. Norge

I nabolandet Sverige er den anbefalte aldersgrensen 23 år. At det er to år forskjell mellom Sverige og Norge, klarer ikke den 26 år gamle svenske UiS-studenten Carolin Andersson å forstå.

– Det er dumt. Jeg har ikke tenkt over det egentlig, men når jeg hører det nå så synes jeg ikke at det er reelt. Det er ikke så stor forskjell på svensker og nordmenn, sier hun.

Forklaringen er likevel enkel. Munkvik forteller at man ser på når det lønner seg å sjekke og hvor faren for å feilbehandle er. Risikoen for å finne celleforandringer som er ufarlige, og behandle de, er stor om man velger å sjekke alle.

– Så, når de har andre aldersgrenser i Sverige, er det annen politikk og andre regnestykker som ligger til grunn for at det ble 23 år der, og 25 år her, forklarer han.

– Senk skuldrene

Munkvik mener det ikke er grunn til å bekymre seg, med mindre man har symptomer eller krefthistorie i familien.

– Er man under 25 år, senk skuldrene, og slapp av, sier han.

Han oppfordrer heller de unge kvinnene til å bruke sunt, norsk folkevett.

– Dersom de lurer på noe bør de spørre legen sin om det er nødvendig å sjekke det ytterligere, sier han.

Thea Steen mener likevel at en sjekk er innenfor om man føler for det.

– Hvis du har lyst til å ta en celleprøve, men ikke har fylt 25 år, og legen gjør seg vanskelig, stå på ditt. Du skal ha rett til å ta den celleprøven, sier hun.

Hun kjemper fortsatt for livet, men ser lyst på sin egen fremtid.