Varehussjef frustrert over at politiet ikke prioriterer el-tyveri

FORUS (NRK): Elkjøp-ansatte tar søppelplyndrere på fersk gjerning. Varehussjef Magne Furre har anmeldt om lag 65 tyveri, men alle er blitt henlagt. – Ikke noe vi prioriterer, svarer politiet.

Stjeler fra Elkjøp

STJELER: NRK filmet da en mann fant seg en mikrobølgeovn på returmottaket til Elkjøp på Forus utenfor Stavanger.

Foto: Erik Waage / NRK

– Denne saken er henlagt. Selv om vi hadde navn på gjerningsmannen.

Varehussjef på Elkjøp Megastore Forus, Magne Furre, blar i den fyldige ringpermen.

– Her er det 65 anmeldelser med kjent gjerningsmann, fordi vi har tatt dem på fersken.

NRK har selv observert hvordan personer plyndrer returmottaket utenfor elgiganten. De stjeler elektroniske artikler vi ikke har bruk for lenger. Fyller opp bilene og forsvinner.

Det er starten på en ulovlig millionindustri.

Magne Furre

TYKK BUNKE: Varehussjef Magne Furre blar i bunken av brev fra politiet. Anmeldelsene han har levert inn, er blitt henlagt.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Tar søppelplyndrere på fersken

Brennpunkt-dokumentaren «Søppelsmuglerne» avdekker hvordan elektronisk avfall blir fylt opp i gamle bilvrak i Norge og ulovlig fraktet til Afrika for videresalg.

Bakmennene i Norge kan tjene millioner på virksomheten.

Ifølge Furre har ingen av hans anmeldelser ført frem. Bunken av henleggelser, han viser oss er tykk.

– Vi tar dem ofte på fersken. Likevel blir alt henlagt av politiet. Det er ille at politiet skjuler seg bak kapasitetsutfordringer. Dette pågår i stor stil. De kommer kjørende i store biler, døgnet rundt og plyndrer returmottaket, sier varehussjefen.

Tyveri fra Elkjøp sitt returmottak på Forus utenfor Stavanger.

Tyveri fra Elkjøp sitt returmottak på Forus utenfor Stavanger.

Hvert år forsvinner mellom 4000 og 10.000 tonn elektronisk avfall fra returmottakene til norsk forhandlere, viser en rapport fra Miljødirektoratet.

Politiet: – Ikke viktig nok

NRK har konfrontert politiet med varehussjefens påstander. De har ikke oversikt over alle anmeldelsene han har levert, men forteller at de er kjent med at denne typen anmeldelser forekommer. Likevel velger de å nedprioritere dem.

– Vi bruker vår kapasitet på de viktigste sakene, og det er ikke dette, sier etterforskningsleder ved Sandnes politistasjon, Elisabeth Vorland.

– Så det er ikke vits å anmelde?

– Om ingen anmelder så kan ikke vi avdekke et problem, sånn sett er det vits. Samtidig er ikke dette noe som kommer høyt på våre prioriteringslister. Elgigantene må derimot sikre avfallet på en bedre måte enn de gjør i dag, svarer hun.

Elisabeth Vorland

NEDPRIORITERES: Etterforskningsleder Elisabeth Vorland sier de heller bruker ressursene sine på viktigere saker.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Samtidig trues ansatte ved el-retur på livet og biler stappfulle med elavfall forsvinner ulovlig ut fra Norge. Men ingen straffes.

Elgigant leier inn vakter

Miljøorganisasjoner krever tiltak fra regjeringen for å hindre tyveri og ulovlig eksport av elavfall. Mens statsråden gir norske el-kjeder ansvaret.

På Forus har Elkjøp satt opp skilt på rumensk, polsk, engelsk og norsk for å få bukt med plyndringen.

De har overvåkingskamera og innleide vektere. Og de lagrer avfall, som blir levert i åpningstiden, innendørs. Men gjerder har de ikke.

– Det hadde ikke funket. Folk ville satt fra seg søppelet på utsiden av gjerdene. Våre kunder leverer fra seg elektronikk døgnet rundt, sier varehussjef Furre.

  • LES OGSÅ: El-butikkens råd: – Aldri legg fra deg pc-en på åpne mottak
  • I sidegater i norske byer står gamle biler og fylles med elektronikk. Så forsvinner de. I over et år sporer Brennpunkt bilene, og avdekker en omfattende skjult millionindustri. Det handler om tyveri, trusler og smugling over landegrenser. Og et annet sted bærer noen miljøkonsekvensene.

    I sidegater i norske byer står gamle biler og fylles med elektronikk. Så forsvinner de. I over et år sporer Brennpunkt bilene, og avdekker en omfattende skjult millionindustri. Det handler om tyveri, trusler og smugling over landegrenser. Og et annet sted bærer noen miljøkonsekvensene.