NRK Meny
Normal

– Hvis stien er åpen, så går vi til Preikestolen

Turister trosser advarsler mot å gå til Preikestolen eller Trolltunga i dårlig vær. Informasjon om risikoen, preller av på folk som har reist langt for å nå de spektakulære reisemålene.

Yann Cramer, Matin Cramer

Yann Cramer (til høyre) og sønner Martin er på vei til Preikestolen. De har ikke tenkt å snu, selv om været er dårlig.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Hvis stien er åpen, så går vi til Preikestolen.

Det sier franskmannen Yann Cramer. NRK møter ham, sønnen Marin og et tjuetalls andre franskmenn ombord i ferjen fra Stavanger til Tau. De er på busstur, og målet er Preikestolen.

Les også: Dette er stien opp til Preikestolen

Cramer er blitt fortalt at kuling og pøsregn er typisk norsk sommervær, og de har ikke tenkt å snu. De skal til Preikestolen.

– Vi følger guiden vår, sier Cramer.

Jon Tojal

Jon Tojal er guide for franskmennene som skal til Preikestolen.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Guiden er spanjol. Han heter Jon Tojal, og sier han har guidet folk til Preikestolen i femten år. Han har fått med seg nyhetene, og vet at det kan være farlig å gå i fjellet slik forholdene er, men han vil likevel gjøre et forsøk.

Les også: Vil ha preikestolturistane over i båt og buss

Les også: Enorm vekst i besøkstala til Kjerag

Ombord på Tau-ferjen tirsdag morgen er og et reisefølge på 20 spanjoler, og en stor gruppe japanere. Alle skal til Preikestolen.

Trosser advarsler

– Så lenge vi har allemannsretten, og ikke har lov til å stenge attraksjonene så lenge de er i norsk natur, så har vi ikke andre muligheter enn å gi dem de beste rådene.

Elisabeth Saupstad

Elisabeth Saupstad, som er reiselivsdirektør i Stavanger, mener svært mange trosser rådene om å holde seg unna Preikestolen i dårlig vær.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Det sier Elisabeth Saupstad, som er reiselivsdirektør i Stavanger.

Mandag ble turister advart mot å gå til Preikestolen på grunn av sterk vind og mye nedbør. Likevel var det svært mange som trosset advarslene, og frivillige mannskaper måtte gjennomføre redningsaksjoner for å hjelpe folk ned fra fjellet.

Berget ved trolltunga

Tirsdag morgen måtte redningsmannskaper redde ned to turister som ble meldt savnet i uværet i området ved Trolltunga i Hordaland.

Preikestolen

Mange turgåere var våte og svært nedkjølte etter turen til Preikestolen mandag.

Foto: Norsk Folkehjelp Strand og Forsand

Politiet har ikke satt opp ekstra sperringer ved den populære turstien, men sier den er godt skiltet med advarsler, om at folk må ta hensyn til været.

– I dag er det å fraråde alle folk å gå i fjellet, sier operasjonsleder i Vest politidistrikt Vibeke Ness.

– De skal opp på Preikestolen

Les også: Ungdommen strømmer til fjells

Les også: Rekordbesøk på Preikestolen skapte kaos

I løpet av sommeren er det 130 000 personer innom turistinformasjonene i Stavanger og Sandnes. Rundt halvparten av dem vil til Preikestolen. Hun sier at veldig mange tror turen er «a walk in the park».

– Når folk har reist fra Asia eller Europa, så er det det som er målet deres. De skal opp på Preikestolen, uansett hva vi sier, så går de, sier Saupstad.

Preikestolen

Slik så stien opp til Preikestolen ut mandag.

Foto: Norsk Folkehjelp Strand og Forsand

Tok til ventet

Franskmennene tok likevel til vettet, til slutt. NRK møtte Yann Cramer og de andre på vei ned stien fra Preikestolen. De hadde gitt opp og snudd.

– Dette blir for tøft. Vi var verken kledd for, eller forberedt på dette, sier en veldig skuffet Yann Cramer, preget av pøsregn og kuling.