Ungdommen strømmer til fjells

Tre av fem unge mellom 15 og 29 år skal på fjelltur sommer, og det er særlig en type tur som er populær.

Vinjerock Jotunheimen

Ungdommen liker seg på fjellet, ifølge DNT. Her på Vinjerock i Jotunheimen kan de unge nyte musikk, aktiviteter og gode selskap.

Foto: Marius Dalsegg Sætre/DNT

I sommer er det fjellturer som gjelder hvis du er ung, viser en ny undersøkelse TNS Gallup har gjort for Den Norske Turistforening. Hele 58 prosent av unge mellom 15 og 29 år har svart at de skal på fjelltur denne sommerferien.

– Det er utrolig stilig!

Johanne Grue Reiten må nesten rope igjennom telefonen. Hun står midt i Jotunheimen på festivalen Vinjerock, og vinden blåser inn i røret.

Johanne Grue Reiten, DNT

– Vi har over 32.500 medlemmer i DNT ung. Det er en økning på 13,4 prosent fra samme tid i fjor. Friluftsliv er utvilsomt populært blant unge, mener Grue Reiten.

Foto: Marius Dalseg Sætre/DNT

God utvikling

– Akkurat nå står jeg faktisk og holder foredrag i «friluftsliv på 1-2-3». Lærer folk om bål, kart og kompass.

Nestlederen i DNT ung, Norges største friluftsorganisasjon for ungdom, er strålende fornøyd med at de unge velger seg fjellene i Norge som feriemål.

– Det er dødskult at norsk ungdom ser på Norge og naturen her som noe stilig. Vi merker dette også på medlemstallene, som har doblet seg på ti år. I tillegg merker vi at ungdom ofte drar sammen med venner og opplever ting sammen, sier Reiten.

Naturen er blitt trendy

Det er særlig toppturer som er populære. Reiten mener det har skjedd en forandring i hvordan unge opplever det å dra til fjells.

– Mange er kanskje oppvokst med å gå på en hyttetur langs stien og drikke kaffe. Nå vil ungdommen ha mer action. Derfor ser vi noen nye trender, blant annet klatring og kajakkpadling. De unge vil ha fart og spenning.

Jotunheimen

Johanne Grue Reiten har merket at flere unge velger fjellet i Norge fremfor festferier til Magaluf.

Foto: Marius Dalseg Sætre/DNT

Hun tror mange er opptatt av å ha et bestemt mål med turen:

– Kanskje må man klatre litt, utfordre seg selv, og man blir utslitt. Og man blir belønnet med en fantastisk utsikt. Kanskje tar man noen bilder. Det er dette vi ser de unge virkelig liker å gjøre.

Hun har vært med på å observere utviklingen fra at unge har dratt til Ayia Napa og Magaluf, til å nå ville oppleve hjemlandet.

Veldig gledelig

Også Friluftsrådets Landsforbund er storfornøyd med utviklingen.

– Vi gleder oss stort over at ungdom kommer seg ut i den norske naturen. Vi ser at det har blitt nærmest en trend å dra på fjellturer. Det er mye fokus på helse og natur, og det får ungdommen opp i fjellene, som er veldig gledelig, sier daglig leder Morten Dåsnes.

Han mener sosiale medier har mye av skylden for denne utviklingen.

Trolltunga

Trolltunga er et yndet reisemål for ungdommen.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Vi ser at toppturer, og noen bestemte turmål har blitt veldig populært. Unge legger ut bilder på sosiale medier fra turer til Preikestolen, Trolltunga, Lofoten og Norges høye fjelltopper, og det får andre til å ville dra dit. Det ser ut som om det har blitt en kul trend å dra til disse stedene, sier Dåsnes.