Hopp til innhold

Rekordbesøk på Preikestolen skapte kaos

Det ble kaotisk da Preikestolen i dag satte ny besøksrekord. – Vi var ikke rigget for dette, sier Audun Rake, daglig leder i Stiftelsen Preikestolen.

Kø på Prteikestolveien

Det var lange køer på veiene mot Preikestolen. – Vi har aldri opplevd lignende, sier politibetjent Thomas Wendelborg.

Foto: Magnus Stokka

– Dette har vært tidenes største dag med besøk. Vi tror det har vært mellom 6000 og 7000 besøkende, sier Audun Rake, daglig leder i Stiftelsen Preikestolen.

Kø ved Preikestolen

Politiet måtte rykke ut for å dirigere trafikken i området rundt Preikestolen. Heller ikke de var forberedt på den enorme folkemengden.

Foto: Magnus Stokka / NRK

I tropevarme og sol ble det i dag satt ny besøksrekord på Preikestolen. Men en var likevel ikke helt forberedt på den store folkemengden som tok turen til attraksjonen i Ryfylke.

– Det var en god dag fordi mange ville komme hit i dag, men det har ikke vært en god dag for oss i den forstand at vi ikke har klart å levere en god opplevelse for alle, sier Rake.

Politiet måtte hjelpe

For det ble riktig så kaotisk både for dem som jobber ved Preikestolen og de besøkende. Allerede rundt klokken 12.00 kom det meldinger om parkeringsproblemer og trafikkaos i området rundt Preikestolen.

Parkeringsplassen ble sprengt av turister som ville tilbringe sommerdagen utendørs, og mange måtte derfor parkere langs riksvei 13. Politiet måtte etter hvert rykke ut for å dirigere trafikken.

– Vi har aldri opplevd lignende, sier politibetjent Thomas Wendelborg.

Parkerte i skogen

Kø ved Preikestolen

Terje Folkenborg og familien måtte gå langs riksvei 13 før den egentlig turen til Preikestolen kunne starte. De er ikke fornøyde med organiseringen i området.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Terje Folkenborg fra Bærum, var blant dem som måtte lete lenge for å finne parkering. Familien måtte til slutt parkere i skogen, et godt stykke unna selve Preikestolen.

– Vi hadde ikke sett for oss å måtte gå langs hovedveien med unger og alt. Det virker litt uorganisert og burde vært mer informasjon, sier han.

Han forteller at familien har blitt passert av både busser og bobiler som holdt høy hastighet.

Var forberedt

– Vi var ikke rigget for å ta imot så mange, beklager Rake.

Men at en slik dag kunne komme var de forberedt på.

– Vi har gjort de forberedelsen vi kunne. Men når det står parkert biler flere kilometer langs veien, har vi et besøk som vi sannsynligvis aldri vil være helt rigget for å kunne ta, sier han.

Kø ved Preikestolen

Store køer skapte problemer både langs veien og på ferjene til og fra Preikestolen i dag.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Viktige erfaringer

Selv om dagen i dag ble mer kaotisk enn de hadde håpet på, har erfaringene vært viktige.

– Vi har gjort oss erfaringer i dag slik at vi forhåpentligvis kan gjøre noen ting bedre i fremtiden. For det vil komme flere dager som dette.

Blant annet forteller Rake at problemene startet allerede ved 08.00-tiden i dag. Da hadde parkeringsplassen begynt å fylles opp av biler, men ettersom det ikke var parkeringsvakter til stede for å dirigere ble ikke plassen utnyttet optimalt.

I morgen vil det være parkeringsvakter til stede fra klokken 06.00.