Hopp til innhold

Preikestolen åpnet igjen: Turgåere advares mot å gå fjellturen

– Det er livsfarlig å gå til Preikestolen på grunn av forholdene i fjellet nå, sier leder Arne Alsvik i Norsk Folkehjelp avdeling Strand og Forsand.

preikestolen

Svært våte turgåere på vei ned igjen fra Preikestolen i dag.

Foto: Magnus Stokka/NRK

OPPDATERT: Preikestolen er nå åpnet etter å ha vært stengt i en periode i ettermiddag.

– Politiet fikk en henvendelse fra AMK hvor de ba om bistand til å stenge stien opp til Preikestolen i forbindelse med at det var tre redningsaksjoner som pågikk i området, og tre personer skulle fraktes ned på båre, sier fungerende politimester Gøril Våland i Sør-Vest politidistrikt.

Stien var stengt så lenge redningsaksjonen pågikk.

– Stien er veldig smal og det kompliserer redningsarbeidet om det kommer mange personer oppover når de driver redning nedover, sier hun.

– Livsfarlig

Selv om stien er åpnet igjen, advarer hjelpemannskapet folk mot å gå til det populære turområdet.

– Det er livsfarlig å gå til Preikestolen på grunn av forholdene i fjellet nå, sier leder Arne Alsvik i Norsk Folkehjelp avdeling Strand og Forsand til NRK.

Flere turgåere i trøbbel

– Vi har fått meldinger om beinbrudd, en person med hjerteproblemer og flere nedkjølte personer på stien ved Preikestolen nå, sier operasjonsleder Kjetil Føyen i Sør-Vest politidistrikt.

Stien til Preikestolen ble i ettermiddag stengt.

– Den er stengt etter anmodning fra Hovedredningssentralen og AMK som har operasjoner i området, sier operasjonslederen.

Politiet har fått flere meldinger om folk som har problemer i området og sendte tidligere en patrulje til parkeringsplassen ved Preikestolhytten.

Preikestolen

Politiet stengte i ettermiddag turstien til Preikestolen, og turgåere får nå beskjed om å snu.

Foto: Magnus Stokka/NRK

Flere har behov for hjelp

Ambulansepersonell og folk fra Norsk Folkehjelp bistår flere helsetilfeller langstraseen opp til området akkurat nå sier operasjonslederen til NRK rett før klokken 15 i dag.

– For at de skal få arbeidsro og bistå personer som har behov for hjelp på en god måte må det ikke komme flere folk opp i løypen, sier Føyen.

Stien har aldri tidligere vært stengt som Føyen kan erindre.

– Dette er en uvanlig dag på Preikestolen, sier han.

– Vi vet ikke hvor mange som er i området i dag, men kan på generelt grunnlag si at det er mye folk som går dit hver eneste dag, sier han.

Innen kort tid vil politiet avgjøre om stien til Kjerag også stenges.

Preikestolen

Norsk Folkehjelp har bidratt under flere aksjoner på stien til Preikestolen i dag.

Foto: Magnus Stokka

Turgåerne ble advart

– Vi har advart sterkt mot at folk skal gå i hele dag. Vi har sjekket hvordan de er utstyrt med klær. Men det viser seg at folk, til tross for været, vil prøve å gå, sier daglig leder Audun Rake i Lysefjorden Utvikling.

Han sier at så å si ingen av turgåerne snur selv om de blir advart om å gå turen ved på parkeringsplassen.

– Så det er vanskelig å stoppe folk fra å gå selv om de blir advart?

– Ja. Det har vært tidligere også. Folk vil prøve når de først har reist hit, sier Rake.

Norsk Folkehjelp avdeling Strand og Forsand ble varslet grunnet det dårlige været i dag, og går nå ruten i tre skift for å sikre at folk får nødvendig hjelp og for å være tilgjengelige dersom en farlig situasjon oppstår.

Flere nyheter fra Rogaland