Mona Anita Espedal inn i kommunestyret

Først mottok Mona Anita Espedal «Rettferdighetsprisen» fra Stiftelsen Rettferd for taperne. Samme dag ble hun også valgt inn i kommunestyret i Strand kommune.

Mona Anita Espedal pris

Mona Anita Espedal får pris for sitt engasjement i saken om rettferdige oppreisningsordninger for tidligere barnevernsbarn. Prisen fikk hun av stiftelsens generalsekretær Tor Bernhard Slaathaug (til høyre).

Foto: Syed Ali Shahbaz Akhtar / NRK

– Jeg er ganske overrasket og overveldet nå. Dette er stort for meg.

Espedal mottok tirsdag prisen for sin kamp om endring av ordningene for oppreisning til tidligere barnevernsbarn på landsmøtet til stiftelsen foran blant annet styret i stiftelsen og stortingspolitikere.

NRK har fulgt saken til Espedal og hennes kamp for oppreisning etter hennes vonde barndom i flere år. I 2018 var hun hovedpersonen i Brennpunkt-dokumentaren En søsters kamp. I juni ble det kjent at Espedal ville bli tilbudt 1,3 millioner kroner i oppreisning fra Sandnes kommune etter en over fire år lang kamp.

– Mona Anita Espedal tildeles prisen for å satt tydelig fokus på og gitt ansikt til den urettferdigheten som er knyttet til offentlige oppreisningsordninger i Norge. Espedal har kjempet en tøff kamp både for andre og for seg selv, sier generalsekretæren i Stiftelsen rettferd for taperne, Tor Bernhard Slaathaug.

Store ulikheter

– Samtidig er også denne utdelingen en klar reaksjon på at det fortsatt er store utfordringer knyttet til offentlige oppreisningsordninger i Norge, sier han videre.

Slaathaug forklarer at det gjenstår imidlertid fortsatt mye for å endre reglene nasjonalt. I desember 2018 vedtok Stortinget å be regjeringen og kommunesektoren sin organisasjon (KS) å komme tilbake til Stortinget med et forslag til en frivillig kommunal- og fylkeskommunal ordning som skulle være lik over hele landet. Espedal var skuffet over at det ble lagt opp til frivillighet. I dag er det store ulikheter mellom kommunene, noe NRK viste i sin kartlegging: Norske kommuner har utbetalt over to milliarder for svikt i barnevernet .

– Stiftelsen Rettferd for taperne ønsker med denne utnevnelsen å gi Mona Anita Espedal en takk for sitt viktige og ikke minst personlige engasjement, sier Slaathaug.

Tor Bernhard Slaathaug

Tor Bernhard Slaathaug foran arkivskapene på kontoret til Stiftelsen rettferd for taperne i Dokka. De har hjulpet flere tusen personer med å få oppreisning.

Foto: Jørn Norstrøm / NRK

Vil fortsette kampen

Espedal selv sier at hun er beæret over få prisen som ble delt ut for tiende gang. Tidligere vinnere er blant annet Gunnar Stålsett og Per Fugelli.

Men Espedal mener kampen om endring langt ifra er over. Nå vil hun kjempe videre. Derfor har hun også meldt seg inn i politikken og stod til valg for Høyre for å komme inn i kommunestyret i Strand kommune. Hun ble også valgt inn i styret til Stiftelsen rettferd for taperne.

– Vi har fortsatt et system som er urettferdig og det er altfor mange som ikke får en rettferdig behandling. Jeg skal ikke gi opp kampen for endring, sier Espedal.