NRK Meny
Normal

Ny mattrend sender Norge til verdenstoppen i kokkekunst

Fire masterstudenter fra Bocuse d'or-instituttet i Frankrike reiste til Norge for å undersøke hvorfor nordisk mat er best i verden. Les deres konklusjon.

Røykt laks, asparges og pepperrotmajones

Røykt laks, asparges og pepperrotmajones er en typisk enkel naturlig rett som betegner stilen Ny nordisk mat.

Foto: Siri Bjelland Berven / NRK

Tommy Raanti

Tommy Raanti er kjøkkensjef ved presitsjetunge Gastronomisk institutt.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– Man skal være kreativ, og rendyrke smakene. En gulrot skal smake gulrot, og en biff skal smake biff, uten for mye fiksfakseri og tillaging, sier kjøkkensjef Tommy Raanti ved Gastronomisk Institutt i Stavanger.

Han beskriver kjennetegnene for stilen som har fått navnet Ny nordisk mat innen kokkekunst.

– Ville knekke den norske koden

Denne våren har fire masterstudenter fra Bocuse d'or-instituttet i Lyon i Frankrike vært på praksisbesøk i Stavanger-regionen.

– Skandinavia er nå i toppsjiktet når det gjelder kvalitetsmat på restauranter og de fire studentene hadde som mål å knekke den norske og nordiske koden, sier Ellen Math Henrichsen, daglig leder ved Måltidets hus som huser Gastronomisk Institutt.

Studentene har allerede reist tilbake til Frankrike, men har nettopp levert rapporten sin fra oppholdet. Den konkluderer med at frihet og kreativitet er sentralt for kokker i Norge.

– Den graden av frihet som kokkene blir gitt er veldig annerledes. Det opplevde de som veldig eksotisk og positivt utfordrende. Det at en spilte musikk på kjøkkenet, og at det ikke var noe strengt hierarki om hvem som fikk lov å finne opp spennende ting likte de, sier Math Henrichsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Vann EM i kokkekunst

Ørjan Johannessen (26) fra Austevoll tok gull i den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d'Or Europe i mars.

Foto: Impuls

Ny Nordisk mat

Studentene har sett at den trenden de kaller Ny Nordisk mat er på full fremmarsj, og på mange vis verdensledende for tiden, i og med at NOMA-restauranten i København er kåret til verdens beste.

Kjøkkensjefen på Gastronomisk Institutt, Tommy Raanti, mener at Norden har noe å lære vekk, selv til landet der matkulturen kanskje står aller sterkest.

Ellen Math Henrichsen

Ellen Math Henrichsen er daglig leder ved Måltidets hus i Stavanger.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– Når de gjelder Ny Nordisk mat er det viktigste å skape et godt måltid, og lage god mat. Om du posjerer rabarbraen på akkurat den rette måten er ikke viktig. Det viktigste er at det smaker rabarbra, og den er god, sier Raanti.

Flere kjennetegn på Nordisk ny mat er at det er enkelt, lokalt, ferskt, etisk og at det brukes færre ingredienser. I tillegg er ville produkt viktige, sesongen er viktig og maten skal være bra for helsa med mindre fett og sukker.

Matfylket pustes i nakken

I dag åpner Gladmatfestivalen i Stavanger. Regionen sitt viktigste mat-utstillingsvindu skal gi svaret på om målet om å være det viktigste matfylket i Norge, fortsatt er nådd.

– Selv om vi er veldig selvkritiske i denne regionen opplever jeg når jeg er rundt i landet og treffer andre miljøet at det er veldig klare signaler om at vi blir oppfattet som den ledende matregionen, sier Math Henrichsen.

Hun er fornøyd med å opprettholde førsteplassen, men er også klar over at konkurransen er hard.

– Vi blir pustet i nakken av de på Østlandet, og i andre områder, og det er bra. Litt konkurranse er bra for alle, sier hun.

Gladmat 2009 dag 1

Gladmatfestivalen i Stavanger er Nordens største matfestival med 250.000 besøkende i løpet av fire dager.

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK