De to italienske kokkene Mauro Uliassi og Moreno Cedroni mesker seg med råvarer i ypperste klasse når de tilbereder lofottorsk på et kjøkken i Svolvær.
– Vi bruker mye tørrfisk i Italia, og det har vært en fantastisk opplevelse å se og oppleve hvordan tørrfisken produseres, sier Mauro Uliassi.
De to kokkene er invitert til Norge i forbindelse med konferansen «Kystens Energi». Konferansen handler om verdiskapning, innovasjon og mulighetene som ligger i ressursene som finnes langs kysten.
To stjerner i Michelinguiden
De to kokkene driver til daglig to av Italias mest meritterte restauranter i Senigallia. Restaurantene har to stjerner hver i Guide Michelin og de fremragende kokkene er kjente med diplomutnevnelse, hederstitler, store utmerkelser, tv-program og de har fått mange celebre besøk.
I Lofoten tilbereder de middag for konferansens deltagere, med torsk som hovedråvare.
– Tørrfisk er av mine favorittråvarer. Og det å se den produseres er som å være på en vingård og se hvordan vinen produseres, sier Moreno Cedroni.
Sjømat i sentrum
Mauro Uliassi og Moreno Cedroni vant i 2008 den svenske, internasjonalt anerkjente sjømatprisen, Kungsfenan. Det er ikke tilfeldig at de er invitert til Lofoten denne uken.
– Vi ønsker at «Kystens energi» skal være mye mer enn en konferanse. Gastronomi står i sentrum av opplevelsen. Kystens energi handler om næringsutvikling, og norsk sjømat er jo bærebjelken, sier prosjektleder for Kystens Energi, Laura Olsen.