Hopp til innhold

Mesterkokker tryller med torsk

Til daglig driver de stjernekokkene Michelin-restauranter i Italia. Nå tilbereder de lofottorsk på et kjøkken i Svolvær.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

De to italienske kokkene Mauro Uliassi og Moreno Cedroni mesker seg med råvarer i ypperste klasse når de tilbereder lofottorsk på et kjøkken i Svolvær.

– Vi bruker mye tørrfisk i Italia, og det har vært en fantastisk opplevelse å se og oppleve hvordan tørrfisken produseres, sier Mauro Uliassi.

De to kokkene er invitert til Norge i forbindelse med konferansen «Kystens Energi». Konferansen handler om verdiskapning, innovasjon og mulighetene som ligger i ressursene som finnes langs kysten.

To stjerner i Michelinguiden

De to kokkene driver til daglig to av Italias mest meritterte restauranter i Senigallia. Restaurantene har to stjerner hver i Guide Michelin og de fremragende kokkene er kjente med diplomutnevnelse, hederstitler, store utmerkelser, tv-program og de har fått mange celebre besøk.

I Lofoten tilbereder de middag for konferansens deltagere, med torsk som hovedråvare.

– Tørrfisk er av mine favorittråvarer. Og det å se den produseres er som å være på en vingård og se hvordan vinen produseres, sier Moreno Cedroni.

Sjømat i sentrum

Mauro Uliassi og Moreno Cedroni vant i 2008 den svenske, internasjonalt anerkjente sjømatprisen, Kungsfenan. Det er ikke tilfeldig at de er invitert til Lofoten denne uken.

– Vi ønsker at «Kystens energi» skal være mye mer enn en konferanse. Gastronomi står i sentrum av opplevelsen. Kystens energi handler om næringsutvikling, og norsk sjømat er jo bærebjelken, sier prosjektleder for Kystens Energi, Laura Olsen.

Mauro Uliassi

6-RETTERS MIDDAG: Mauro Uliassi og flere andre kokker forbereder seks-retters middag.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Hør innslag fra NRK Nordlands morgensending: