NRK Meny
Normal

Her høstes bringebæra to uker «for tidlig»

Gress, blåbær, sopp og bringebær har noe til felles i år: Alt var «spiseklart» lenge før normalt.

Bringebær og Kjetil Sola

Både mai og juni var varmere enn normalt for Kjetil Sola og bringebæra hans i Sola i Rogaland. Han håper å kunne høste videre både i juli og august.

Foto: Julie Renée Buene / NRK

Kjetil Sola
Foto: Julie Renée Buene / NRK

– Dette er noe av det tidligste vi har vært i gang noen gang, og to uker tidligere enn i fjor, sier Kjetil Sola, bærbonde i Sola i Rogaland.

Han har høsta bringebær fra tunnelene siden 20. juni, og det er 13. året han høster de røde små. Forklaringa på tidligbæra er – som for så mange andre råvarer i sesong – sommerværet.

– Både mai og juni var varmere enn normalt. Og da blir det varmt i en tunnel, forklarer Sola.

Ikke bare bringebær som er tidlig

Sjøl om mange nok river seg i håret over sommervær som ikke svarer til forventingene nå i juli, har mange bønder kunnet ta inn avlingene «før tida» i 2016. I Sogn og Fjordane kunne de høste jordbær fra importplanter tidlig i juni, og i Rogaland slo de gresset første gang i mai.

I Østfold uttalte lederen i Norges sopp- og nyttevekstforbund, Reidun Braathen, at hun – på de 50 åra hun har plukka bær – aldri har funnet modne blåbær så tidlig som i slutten av juni. Og også sopphøsten øst i Norge er i gang.

Kjetil Sola tror han bare er halvveis i bringebærsesongen, og håper å kunne høste ut juli – og helst litt i august også.

Både bringebær og jordbær

Bærbonden i Sola har også jordbær. En ganske annen plante å ha med å gjøre, ifølge Sola, og da tenker han ikke først og fremst på soppen som i disse dager ødelegger jordbæravlinger og truer norske dessertbord.

– Jordbærplantene er på bakken, og skiftes ut hvert år, mens bringebærplantene er planta i 2004. De har dermed stått lenge, og vi kan høste av dem om og om igjen. Det er en del arbeid en slipper med bringebær – det er mindre luking, for eksempel, sier han.

Den største trusselen mot bringebær er vinteren, og frost tidlig på våren.

– Det er det bringebær tåler dårligst, sier han.

Fryser bringebær og spiser hele året

Nordmenns forbruk av bær har gått kraftig opp de siste åra, og etterspørselen etter Kjetil Solas bær har bare økt. Mange kjøper kassevis og lager syltetøy.

– Før var det ikke så mange som kjente til bringebær, men det blir mer og mer populært, sier han.

Sjøl har bonden følgende bringebærtips:

– Bringebær fungerer veldig godt til frysing, og kan i frossen tilstand spises som drops. Barna elsker det, og det er sunt og godt, sier han, som sjøl bruker frosne bær til spesielt smoothie hele året.

– Etter én time på benken er de og gode som nye, og kan brukes på kaker eller spises med vaniljesaus, legger han til.