Hopp til innhold

Nå tas gresset på Jæren

Om ikke rekordtidlig, så i alle fall nesten tangering av rekorden. Førsteslåtten er i gang, og nå klippes gresset som skal bli prima dyrefôr på Jæren.

Førsteslått på Jæren

Det lukter nyslått gress på Jæren denne helga. Knallgrønt gress tatt tidlig på våren betyr kvalitetsfôr når kulda setter inn.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– I fjor hadde vi en kald mai, da venta vi til ut i juni. Men i år er det en kjempevår, og det er mye og godt gress. Bare å få det inn, sier bonde Elling Aarsland.

Elling Aarsland

Elling Aarsland nyter finværet og førsteslåtten på Jæren.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Det lukter nyklipt gress mens sola skinner på Jæren. Enorme mengder knallgrønt gress lempes i hauger, og gjøres klart for lagring.

Det er fremdeles mai, men det er ingen hindring for Aarsland på Vigrestad på Jæren. Gresset er på kvalitetstoppen allerede, og det betyr at det skal klippes. Og det skal klippes mye.

– Det er litt større areal enn tidligere, så da må vi ha større og dyre maskiner. Maskiner for flere millioner som ruller rundt her nå.

En av de første

Dårlig gressår som i 2013 går nesten an å glemme når man ser mengdene som klippes på Jæren. Aarsland og naboene er noen av de første som tar gresset i år, og grunnen er enkel. Det er nå gresset er best.

– Jeg vil ha et sterkt gress, da må jeg ta det tidlig. Vi hadde mye gammelt for på lager, nå vil jeg ha bedre kvalitet. Jeg kunne venta og fått mer, men da med mindre kvalitet. Nå er det derfor den perfekte tida å ta det på.

Nå gjøres gresset klart til lagring, og med god kvalitet kan kyrne glede seg til flere herremåltider når kulda kommer.

Selv om det er meldt regnbyger i løpet av helga, tar Aarsland det med knusende ro. For han er ferdig med grovarbeidet.

– Nå kan regnet bare komme, sier den fornøyde bonden.

Førsteslått på Vigrestad

Førsteslåtten på Vigrestad er i full gang, selv om kalenderen bare viser mai måned.

Foto: Øystein Otterdal / NRK