Hopp til innhold

Klarer ikke levere nok jordbær

Bama Rogaland har opplevd mer enn en halvering av salget av jordbær i sommer fordi det er for lite bær. De få bærene som er tilgjengelig må hentes på Østlandet.

Kjell Arne Holen

Til nå har Bama Rogaland levert 166 tonn jordbær til butikkene. På samme tid i fjor hadde de levert 400 tonn. Her ved innkjøpssjef Kjell Arne Holen.

Foto: Kees Fjellvang

– Vi skulle fått levert 25 paller med jordbær i dag, som var behovet for regionen, men har bare fått inn 7, sier Kjell Arne Holen, innkjøpssjef i Bama Rogaland.

Kjølelageret til Bama Rogaland er fult opp av frukt og grønt, men jordbær er det lite av. Og det midt i høysesongen for norske jordbær.

– Produsentene klarer ikke å skaffe mer, alt råtner bort sier de, sier Holen.

Jordbær

Fuktighet, regn og gråskimmelsopp får skylden for jordbær-mangelen flere steder i landet.

Foto: Kees Fjellvang

Nesten 166 tonn med norske jordbær er så langt levert til de 160 butikkene Bama Rogaland forsyner med varer. Til sammenligning hadde de levert 400 tonn på samme tid i fjor.

– Det er en dramatisk nedgang. Vi får mange klager daglig, dessverre. Hvor mange som ringer har jeg ikke oversikt over, sier Holen, som merker behovet for jordbær fortsatt er stort.

Må importere bær

Nå har Bama Rogaland begynt å importere bær fra andre steder i landet.

– Produsentene i Rogaland som leverer bær til oss er allerede ferdige for sesongen. Alt av jordbær vi får kommer fra Østlandet og Sørlandet, sier Holen.

I juni i år oppdaget jordbærprodusenter på Sørlandet sopp i bærene. Denne gråskimmelsoppen har også spredd seg nordover, og får skylden for mangelen på norske bær.

Gråskimmel jordbær

Gråskimmelsoppen har spredd seg fra Sørlandet, og rammet flere jordbærprodusenter denne sommeren.

Foto: Rasbak

– Kvaliteten på bærene har vært god frem til nå. Men på grunn av at det er så fuktig og mye regn blir det lite bær. I tillegg klager samtlige av produsentene på sopp, sier Holen.

Produsenter slutter

Men det er ikke bare butikkene som merker jordbær-mangelen. Også i jordbær-bodene rundt om i fylket er det færre bær å få tak i enn tidligere. Torghandler Nils Jarl Nesse, fra Fister, selger jordbær i Stavanger.

– Du finner jo knapt nok jordbær i butikkene i Stavanger. Gråskimmelen har nok tatt noe, men det er ikke hele forklaringen, sier han.

Han tror imidlertid ikke at mangelen på bær bare skyldes dårlig vær og sopp.

– Vi har kommet til juli måned, og normalt skulle det vært mye bær nå. Men produksjonen har gått nedover fordi prisene i juli har vært så dårlig. Dermed har også lønnsomheten vært dårlig, og mange sluttet, sier Nesse.