– Vi skulle fått levert 25 paller med jordbær i dag, som var behovet for regionen, men har bare fått inn 7, sier Kjell Arne Holen, innkjøpssjef i Bama Rogaland.
Kjølelageret til Bama Rogaland er fult opp av frukt og grønt, men jordbær er det lite av. Og det midt i høysesongen for norske jordbær.
– Produsentene klarer ikke å skaffe mer, alt råtner bort sier de, sier Holen.
Fuktighet, regn og gråskimmelsopp får skylden for jordbær-mangelen flere steder i landet.
Foto: Kees FjellvangNesten 166 tonn med norske jordbær er så langt levert til de 160 butikkene Bama Rogaland forsyner med varer. Til sammenligning hadde de levert 400 tonn på samme tid i fjor.
– Det er en dramatisk nedgang. Vi får mange klager daglig, dessverre. Hvor mange som ringer har jeg ikke oversikt over, sier Holen, som merker behovet for jordbær fortsatt er stort.
- LES OGSÅ
- LES OGSÅ
Må importere bær
Nå har Bama Rogaland begynt å importere bær fra andre steder i landet.
– Produsentene i Rogaland som leverer bær til oss er allerede ferdige for sesongen. Alt av jordbær vi får kommer fra Østlandet og Sørlandet, sier Holen.
I juni i år oppdaget jordbærprodusenter på Sørlandet sopp i bærene. Denne gråskimmelsoppen har også spredd seg nordover, og får skylden for mangelen på norske bær.
Gråskimmelsoppen har spredd seg fra Sørlandet, og rammet flere jordbærprodusenter denne sommeren.
Foto: Rasbak– Kvaliteten på bærene har vært god frem til nå. Men på grunn av at det er så fuktig og mye regn blir det lite bær. I tillegg klager samtlige av produsentene på sopp, sier Holen.
Produsenter slutter
Men det er ikke bare butikkene som merker jordbær-mangelen. Også i jordbær-bodene rundt om i fylket er det færre bær å få tak i enn tidligere. Torghandler Nils Jarl Nesse, fra Fister, selger jordbær i Stavanger.
– Du finner jo knapt nok jordbær i butikkene i Stavanger. Gråskimmelen har nok tatt noe, men det er ikke hele forklaringen, sier han.
Han tror imidlertid ikke at mangelen på bær bare skyldes dårlig vær og sopp.
– Vi har kommet til juli måned, og normalt skulle det vært mye bær nå. Men produksjonen har gått nedover fordi prisene i juli har vært så dårlig. Dermed har også lønnsomheten vært dårlig, og mange sluttet, sier Nesse.