Hopp til innhold

Tajik: – Vi har ikke klart å beskrive hverdagen til folk

Hadia Tajik skulle egentlig få kriseramma rogalendinger til å flokke seg rundt Arbeiderpartiet. I stedet var det Høyres optimisme som vant fram i oljefylket.

Breitorget. Hadia Tajik (AP)

Hadia Tajik på den felles valgvaken til Arbeiderpartiet på Breitorget i Stavanger. Tadjik må nå forberede seg på fire år som opposisjonspolitiker på Stortinget.

Foto: Carina Johansen / Stavanger Aftenblad

– Det kan være at vi ikke har klart å beskrive hverdagen på en måte som folk kjenner seg ordentlig igjen i, sier Hadia Tajik (Ap), nestleder og førstekandidat i Rogaland.

Ifølge NRKs prognoser kan hverdagen Arbeiderpartiet har beskrevet vært for negativ. Ap har i valgkampen insistert på at det fortsatt står dårlig til i et oljekriseramma Norge – til tross for at arbeidsledigheten har gått ned de siste månedene.

I oljefylket Rogaland har folk heller flokket seg rundt Høyres mer optimistiske tone. Høyre gjør et knallvalg og er fylkets klart største parti – til tross for oljekrise og til tross for fire år i regjering.

– Jeg er overveldet over at velgerne har vist oss ny tillit. Nå krysser vi fingrene for at resultatet holder seg, sier andrekandidat fra Rogaland, Tina Bru (H).

Valgvake med Høyre på Gaffel og Karaffel

Jubelen stod i taket på Høyres valgvake i Stavanger. Stortingskandidatene Tina Bru og Aleksander Stokkebø midt i bildet.

Foto: Marie von Krogh

– Høyre er oljepartiet

Høyre har lenge hatt stor troverdighet i Rogaland som partiet som er på lag med oljeindustrien, påpeker politisk kommentator i NRK Rogaland, Tom Hetland.

– Og dette valget viser at Høyre har vunnet kampen mot Arbeiderpartiet når det gjelder troverdigheten på å få ned ledigheten, og på å komme seg ut av oljekrisen, sier han.

Hetland mener de positive statistikkene gjorde at folk ikke kjøpte budskapet til Ap – det mener også politisk kommentator Ingvald Nordmark fra NRK:

– Ap satset alt på at ledigheten ikke skulle snu før valget, sier han.

Skylder på media

Hadia Tajik mener partiet også har hatt et optimistisk budskap.

– Vi har prøvd å føre et budskap som er optimistisk med tanke på oljen og oljenæringens framtid – vi ønsker stabile rammebetingelser for den, men vi ønsker også å bruke den kompetansen som finnes i oljeindustrien til å bygge nye næringer i Rogaland og i Norge, sier hun.

Tadjik mener imidlertid at dette har druknet i valgkampen, og skylder på media.

– Det har vært tungt å komme fram med politiske budskap i en valgkamp som nesten hver eneste dag har handlet mest om meningsmålinger og lite om politikkens innhold, sier hun.

Stortingsrepresentanter i Rogaland

RESULTAT100 % opptaltOppdatert 06.10.2017, kl. 13:04
 1. Bent Høie
  52 år, Høyre
 2. Hadia Tajik
  39 år, Arbeiderpartiet
 3. Solveig Horne
  54 år, Fremskrittspartiet
 4. Tina Bru
  37 år, Høyre
 5. Torstein Tvedt Solberg
  38 år, Arbeiderpartiet
 6. Roy Steffensen
  42 år, Fremskrittspartiet
 7. Olaug V. Bollestad
  61 år, Kristelig Folkeparti
 8. Sveinung Stensland
  50 år, Høyre
 9. Geir Pollestad
  44 år, Senterpartiet
 10. Hege Haukeland Liadal
  50 år, Arbeiderpartiet
 11. Margret HagerupNY
  37 år, Høyre
 12. Terje HallelandNY
  57 år, Fremskrittspartiet
 13. Øystein L. HansenNY
  60 år, Arbeiderpartiet
 14. Utjevningsmandat
  Solfrid LerbrekkNY
  26 år, Sosialistisk Venstreparti