Fylkesflertallet vil ha rask transport fra Jærbanen via Ullandhaug til Sola

Fylket bruker tre millioner kroner til å utrede bybane, monorail eller tog. Samtidig dropper fylkesflertallet planene om trolleybuss på Nord-Jæren.

Monorail forbi Stavanger kunstmuseum mot Tjensvollkrysset.

Monorail er et av alternativene som skal vurderes når Fylkesflertallet vil ha rask kollektivtransport fra Jærbanen via Ullandhaug til Sola. Illustrasjonen viser Monorail forbi Stavanger kunstmuseum mot Tjensvollkrysset

Foto: Monorail i Stavanger

Fylkesflertallet ønsker å utrede bybane fra Jærbanen, via Ullandhaug til flyplassen på Sola. Det er Venstre som står bak forslaget som får tilslutning fra et flertall av partiene i fylkestinget.

– Vi mener det må tas noen grep for det kollektivtilbudet som skal komme til det Ullandhaug som vi nå etablerer med nytt sykehus. Da ønsker vi en utredning for å få et hurtiggående kollektivtilbud som er skinnebasert og som knytter Jærbanen, Ullandhaug-områdetog flyplassen sammen.

Anja Berggård Endresen

Anja Berggård Endresen, Venstre-representant i fylkestinget, vil ha rask skinnegående transport mellom Jærbanen, Ullandhaug og flyplassen.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Det sier Anja Berggård Endresen, Venstre-representant i fylkestinget.

Bybane, monorail, tog

– Det skal være et tilbud som går mye raskere enn de tilbudene vi har i dag og raskere enn farten til bussveien som er skissert nå. Det kan være en bybane, en monorail, en form for tog, så lenge det er skinnebasert og går relativt mye kjappere enn det vi har i dag.

Les også: Fylket går for Ullandhaug-alternativet

Les også: Disse tre vil ha nytt sykehus på Ullandhaug

Fylket vil bruke tre millioner kroner på utrede dette bybanekonseptet. Utredning skal behandles av politikerne våren 2018.

Flertallspartiene i fylkestinget i Rogaland

Flertallspartiene i fylkestinget i Rogaland presenterte tirsdag budsjettforslaget for 2017. Fra høyre Heidi Bjerga (SV), Torfinn Ingeborgrud (MDG), Anita Egeli (Frp), Arne Bergsvåg (Sp), Marianne Chesak (Ap), Per Kåre Foss (KrF), Anja Berggård Endresen (V).

Foto: Arild Eskeland / NRK

Dette kom fram da flertallspartiene i fylkestinget la fram sitt budsjettforslag tirsdag formiddag.

Nei til trolleybuss

Et flertall av fylkespolitikerne i Rogaland sier dessuten nei til det planlagte trolleybuss-konseptet på Nord-Jæren. Alle partiene i fylkestinget, med unntak av Høyre, sier nei til trolleybuss.

Trolleybuss til Nord-Jæren

Et flertall av fylkespolitikerne i Rogaland sier nei til det planlagte trolleybuss-konseptet på Nord-Jæren

Foto: Rogaland fylkeskommune / Illustrasjon

Flertallet av fylkespolitikerne lover samtidig «å se med nye øyne» på batteridrevne busser som alternativ til trolleybusser.

Les også: Vegdirektøren åtvarar mot trolleybuss

Les også: Forsker: – Trolleybuss er umoderne

Dette betyr i praksis kroken på døren for de omstridte planene om å bruke trolleybusser på bussveien på Nord-Jæren.

Les også: Også Lyse og minister åtvarar mot trolleybuss

– Det betyr egentlig det som vi har sagt hele veien at vi skal ha et våkent øye for den teknologiutviklingen som skjer. Vi ønsker ikke å investere store summer i en teknologi som er passe, dersom det kommer gode nok alternativ på batteri, sier Arne Bergsvåg, som representerer Senterpartiet i fylkestinget.