skilleHør DK i nettradioen (brun) skilleMusikk: Bach eller Beatlesskille_slutt
3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Sånn er livet
 
 
Tanke og Tendens:

Fortsatt brennende aktuell

Kurt Vonnegut
Kurt Vonnegut
Dersom amerikanske collegestudenter hadde fått velge president i 1969, ville forfatteren Kurt Vonnegut vunnet valget. Da - som nå - var KRIG det store stridsspørsmålet, og Vietnamkrigmotstandere jublet da Vonnegut ga ut anti-krigs-boka "Slaktehus 5 - eller Barnekorstoget".

Publisert 18.02.2003 11:41. Oppdatert 24.02.2003 10:27.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Boka omhandler den voldsomme bombingen av tyske Dresden mot slutten av 2. verdenskrig. En menneskeskapt ildstorm raste i 5 dager og drepte et enormt antall mennesker.I tillegg ble uerstattelige bygninger og kulturskatter fullstendig rasert, i byen som den gang ble ansett for å være Europas vakreste.

Kurt Vonnegut var vitne til denne transformasjonen fra himmel til helvete. Som amerikansk krigsfange på tysk jord, for nøyaktig 58 år siden.Norske offiserer var med

Førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen i Trondheim, Nils E. Naastad, var fascinert av boka som ung. Han forteller at "Slaktehus-5" har stått på en liste over anbefalt litteratur for unge offiserer her til lands, fordi det er disse av oss som virkelig trenger en liten pasifist i magen.


Carl Ludvig Larsen fra Larvik er enig.Selv ledet han 37 bombetokter med et Halifax bombefly over Tyskland i 1944 og 1945, og er idag konsekvent i mot all krig.
Larsen var også med å instruerte en av skvadronene som deltok i bombingen av Dresden 12 og 13. februar 1945.Opp fra asken

Først i disse dager er Dresden i ferd med å gjenoppstå i sin fordums prakt. Audun Engh fra stiftelsen "Byens fornyelse" forteller at venneforeninger verden over håper på å få ferdigstilt en rekke av barokkbyens viktigste og eldste nøkkelbygninger innen byens 800-års-jubileum i 2006.

Han tror den nye byen vil bli et symbol for fred for mange tyskere, og at landets nære krigshistorie gjør at motstanden mot Irak-krigen er ekstra sterk nettopp i Tyskland.


Sånn er livet, NRK P2, 17. februar 03


Av Camilla Bolling Frengen


Bearbeidet for nett av Inger Braathen

Siste saker:

 
Søk i NRK Nettradio
Sånn er livet: programleder
25 SISTE SÅNN ER LIVET
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no