skilleHør DK i nettradioen (brun) skilleMusikk: Bach eller Beatlesskille_slutt
3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Sånn er livet
 
 
Tanke og Tendens:

En europeisk spøkelseshistorie

W.G.Sebald
W.G.Sebald
”Jeg tror ikke man kan skrive fra en kompromittert moralsk posisjon”, uttalte den tyske forfatteren W. G. Sebald i et intervju en gang. Den tyske glemselen og fortielsen etter 2. verdenskrig ligger som et bakteppe for hele Sebalds forfatterskap og ikke minst hans viktigste verk romanen ”Austerlitz” som kom ut for knappe to år siden.

Publisert 26.05.2003 13:59. Oppdatert 27.05.2003 09:21.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
  • Hør saken  Hør saken, Windows Media 32 kbps. ca. 27 min.
Hjelp | Mer lyd og video
Romanen ”Austerlitz” er beskrevet som en spøkelsesaktig odysse gjennom Europas mørke historie. Det er en roman som rommer både skjønnlitteratur, memoarer, reiseskildringer og essayistikk. Det er en meditasjon over tiden som går. Over ting som går tapt. Og over historien som hele tiden trues av glemsel.

Bokas hovedperson Austerlitz er engelsk arkitekturhistoriker med særlig interesse for jernbanestasjoner og festningsanlegg. Som voksen oppdager Austerlitz at han ikke er engelsk men tjekkisk.

At foreldrene hans var jødiske og at han ble sendt fra Praha til London med tog sammen med andre jødiske barn i 1939.

Varsomt forsøker denne romanen å nøste opp Austerlitz ukjente fortid der endepunktet er Holocaust.

Fotografier

Det er noen merkelige fotografier strødd rundt i ”Austerlitz”. Gamle svart-hvitt foto av et portrom, en liten jente på en benk, en liten gutt i et merkelig kostyme, et hus bak en overgrodd hekk, gravstøtter på en kirkegård. Som glemte spor fra fortida som dukker opp og krever oppmerksomhet. Som gjengangere kanskje.

- Sebald skriver vel vitende om at han aldri vil lykkes i å fortelle det han vil fortelle. At han aldri vil nå helt til bunns i den historien han ikke kan la være å grave i. Det er som om setningene hans forsøker å tenke, huske, se seg omkring i et glemselens mørke, sier forfatter og oversetter Geir Pollen.

- Det er noe vagt utydelig over dette romanen. Det er som om forfatteren er redd for å fortelle historien om Holocaust på en slik må at den mister noe av sin brutalitet. Sebald er svært kritisk til Hollywood sentimentaliserende Holocaust-versjon, sier psykiater og kulturskribent.Finn Skårderud. Han karakteriserer ”Austerlitz” som en kollektiv minnebok over Europa.

Fortielsen

Forfatteren Winfried Georg Maximilian Sebald ble født i liten by i Bayern i 1944. Hans far var offiser i Wehrmacht og satt internert i Frankrike i to år etter andre verdenskrig. Tausheten og fortielsen rundt farens fortid ble viktig for sønnens oppgjør med den han opplevde som en tysk historieløshet og vilje ti glemsel etter 2. verdenkrig.

W.G. Sebald flyttet til England i 60-årene der han underviste i europeisk litteratur ved Universitetet i Manchester. Han døde i en bilulykke i desember 2001.

I Tyskland, USA og Storbritannia lesere har W.G. Sebald en pasjonert leseskare. I Norge er to av bøkene hans er utgitt på norsk av Gydendal Norsk Forlag: ”De utvandrede - fire lange fortellinger” og ”Saturns ringer”. Hans siste roman ”Austerlitz” er under oversettelse til norsk og vil etter planen komme ut i 2004.Sånn er livet, NRK P2, 26. mai 03


Reporter Janne KjellbergBearbeidet for nett av Inger Braathen


 
Søk i NRK Nettradio
Sånn er livet: programleder
25 SISTE SÅNN ER LIVET
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no