skilleHør DK i nettradioen (brun) skilleMusikk: Bach eller Beatlesskille_slutt
3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Sånn er livet
 
 

- Ikke hør på TV-duster!

Harald Eia er sosiologen som ble komiker, og som på riksdekkende TV har vist fram deler av anatomien mange ikke ante eksisterte. Sammen med kollegene sine i Åpen post og Team Antonsen har han tullet med narkomane, alkoholikere, asylsøkere og psykisk utviklingshemmede. Er han et godt forbilde, spør Sånn er livet i portrettserien ”Idolenes makt”.

Av Gaute Zakariassen. Publisert 04.11.2004 10:27. Oppdatert 17.11.2004 17:12.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Harald Meldal Eia tar imot reporter Kirsti Kraft på kontoret han deler med makker Bård Tufte Johansen. 38-åringen fra Rykkinn har skrevet hovedfagsoppgave om den franske sosiologen Pierre Bourdieu, men har så langt fått mest oppmerksomhet for å ha vist skrukken sin på TV. Har det vært et mål for ham å komme i rampelyset?

- Nei, egentlig ikke. Det har vært et mål for meg å bli komiker, og jeg har alltid vært opptatt av å lage morsomme ting. Anerkjennelse tørster jo alle etter, men egentlig liker jeg ikke å få oppmerksomhet når jeg ikke vil ha det. Jeg synes det er litt ubehagelig å havne i sentrum; jeg har alltid vært en sånn som sto bakerst og slengte kommentarer og tisket og hvisket. Jeg er ikke en sånn toastmaster-type.

Vanskelig å engasjere seg

Bård Tufte Johansen tar et tak for en god sak under TV-aksjonen 2004.
Etter en serie humorsuksesser på tv og radio de siste ti årene har Harald etter hvert blitt en forholdsvis velstående mann. Han hevder selv å ikke ha noen glede av forbruk, og kjører en bil som ifølge forbruksforskning signaliserer at han ikke bryr seg særlig om bil. Hvorfor gir han ikke pengene til noen som virkelig trenger dem?

- Bård er veldig veldedighetsorientert, mens jeg er mer old school: jeg betaler skatt, og da får det offentlige sørge for veldedigheten. Min generasjon har vel også en følelse av at ting alltid har flere sider, og derfor kaster man seg aldri fullt og helt inn i noe. Det er vanskelig å bli 100%.

I følge Harald er det viktigste i livet å tulle sammen med venner, og han hevder at livsalvoret er overvurdert. Kan man ikke snakke om de store, alvorlige tingene?
- Jo, men da er du en festbrems. Grunnen til at mange har en intuitiv avsky mot sånne spørsmål, er at det ofte ødelegger den festen livet er. Men det skal jo snakkes om. Arne Næss sier at livet er en størrelse man ikke kan kreve mening av. Samtidig er det visse faser av livet der man spør seg selv ”Er dette alt?”, ”Er det noen mening med det hele?”, og sånn. Da sier sosiologen i meg at det er naturlig å stille seg selv slike spørsmål ved visse stadier i livet, sier Harald unnskyldende.

Bind deg til masten

Harald Eia som foredragsholder.
I forbindelse med høstens TV-aksjon Hjerterom stilte Bård Tufte Johansen opp som ambassadør, og i et intervju med bladet Henne fortalte han at han på et tidspunkt hadde hatt psykiske problemer. Harald forteller at det under en DVD-signering nylig kom en mor bort og sa at sønnen hadde forsøkt å ta livet sitt, og at det hadde betydd mye for ham at Bård sto fram slik han gjorde. Kunne Harald gjort noe lignende?

- Det var veldig fint at han turte å gjøre det han gjorde. I den grad jeg trodde jeg kunne hjelpe noen, ville jeg vurdert det. Men hvis du derimot lar en TV-dust fortelle deg hva du skal stemme eller gjøre med livet ditt, da er du ute å kjøre. Når man er kjent, blir man lett frista til å tro at man er et interessant menneske, og at man burde fortelle folk hva man mener om saker og ting. Og det er jo farlig. Man må binde seg selv litt til masten der.

Tror du ikke folk ville hørt på deg?

- Nei. Det tror jeg ikke. Det ville i så fall vært helt grusomt, ler Harald.

Sånn er livet, NRK P2, 4. november

Reporter Kirsti Kraft

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM IDOLENES MAKT

 
Søk i NRK Nettradio
Sånn er livet: programleder
25 SISTE SÅNN ER LIVET
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no