skilleHør DK i nettradioen (brun) skilleMusikk: Bach eller Beatlesskille_slutt
3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Sånn er livet
 
 

Tenk Om de hvite blir i mindretall i Europa

Europeiske kvinner får ikke barn!. Eller de får svært få barn, og slett ikke nok til å holde folketallet oppe. Så tenk om de hvite blir i mindretall i Europa - at vi blir de nye indianerne. Hvordan blir det her da?

Publisert 11.04.2003 13:24. Oppdatert 26.09.2003 13:48.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Tenk om de hvite blir en minoritet i Europa. Europeiske kvinner får kun 1,4 barn i gjennomsnitt - og skal man opprettholde balansen mellom de som jobber og de som ikke jobber - trenger man mange flere innvandrere. Hvordan blir det her da - og hvordan blir synet på eldre: Når det er mye av noe, så synker jo verdien...Og vil man også begynne på produsere myter om det gamle, lykkelige Europa - der små barn med linhår vinket til mamma som gikk i fredsmarsj?

- Jeg er humanist, sier lege Zorica Mitic som nå har bodd 3 år i Norge. Hun synes vi har mye å gå på når det gjelder intergrering av innvandrere - og det må vi bli flinkere til - for i framtida vil vi trenge mange flere innvandrere -men det hvite Europa blir neppe en minoritet. Også fordi innvandererne legger seg på et norsk barneantall -etterhvert som botiden øker - Men at Europa får en svært gammel hvit befolkning er det ingen tvil om.

Med i dagens "Tenk Om..": Helge Brunborg, forsker v Statistisk sentralbyrå. Trude Lappegård, forsker v Statistisk sentralbyrå. Uffe Ødegaard, leder av det danske senteret for Holocaust-studier. Svein Olav Daatland, forsker ved forskningsstiftelsen NOVA og Zorica Mitic, overlege ved Radiumhospitalet.


Reporter Aase Cathrine Myrtveit.


Sånn er livet, NRK P2, 11. april 03
Bearbeidet for nett av Inger Braathen

Siste saker:
Siste saker:

 
Søk i NRK Nettradio
Sånn er livet: programleder
25 SISTE SÅNN ER LIVET
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no