skilleHør DK i nettradioen (brun) skilleMusikk: Bach eller Beatlesskille_slutt
3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Sånn er livet
 
 

Empire strikes back

"Vår tids kommunistiske manifest" ble boka kalt da den kom ut for tre år siden. Men til forskjell fra de 50 sidene til Marx og Engels, har radarparet bak Empire brukt hele 500 sider på å analysere vår tids verdensorden. Og de formidler også håp om at en forbedring er mulig.

Publisert 04.02.2003 10:21. Oppdatert 24.02.2003 14:50.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Imperialismen er død og hele verden er blitt et eneste stort imperium, der selv ikke USA kan sies å inneha verdensherredømmet.


Michael Hardt
Antonio Negri
For i globaliseringens tid kan ikke makten lenger avgrenses til et bestemt sted eller territorium, skriver det kommunistiske tospannet Michael Hardt og Antonio Negri.

"500 ugjennomtrengelige sider med politisk analyse av vår tids verdensorden", vil kanskje noen mene, men boka ble utsolgt fra amerikanske butikker allerede fra dag én. Den har dessuten fått strålende anmeldelser i nokså konservative aviser som Time, New York Times og London Observer.

Seiersgang verden over

over Nå er Empire oversatt til 30 språk, men selv om både en dansk og en svensk versjon er i emning, er boka fortsatt nokså lite kjent her til lands.

I denne utgaven av Sånn er livets mandagsserie, "Tanke og Tendens", forteller Arild Linneberg ved Universitetet i Bergen mer om hvordan forfatterne beskriver dette nye Imperiet. Linneberg har både forelest og skrevet om boka, og har også møtt den ene forfatteren Michael Hardt ved flere anledninger.

Hardt er - akkurat som Linneberg - litteraturprofessor. Mens medforfatteren, den italienske politiske filosfoen Antonio Negri, for tiden sitter fengslet i hjemlandet, dømt til 13 år for "å ha oppfordret til terrorisme" gjennom sitt medlemsskap i De røde brigader. Det var denne organisasjonen som i 1979 kidnappet og henrettet kristendemokraten Aldo Moro.

Omstridt

Her hjemme er meningene om boka svært delte. Mens for eksempel tidligere utredningsleder i Fremskrittspartiet, Jan Arild Snoen, kaller boka for kommunistisk makkverk, mener Yohan Shanmugaratnam fra studentorganisasjonen Rød Front at bokas innhold stemmer veldig godt overens med verdiene til vår tids voksende, sosiale grasrotbevegelse.

Samlingen av alle de som, på tvers av partigrenser og gruppetilhørighet, kjemper i fellesskap mot verdens skjeve fordeling av goder. Ved blant annet å demonstrere under verdensbankmøtene.

Ifølge Arild Linneberg er Empire nesten enda mer aktuell idag, enn i utgivelsesåret. Mye på grunn av at boka handler mye om vår tids nye form for krigføring - som den vi er i ferd med å bli vitne til i Irak.

Sånn er livet, NRK P2, 3. februar 03

Reporter Camilla Bolling Frengen

Bearbeidet for nett av Inger Braathen

Siste saker:

 
Søk i NRK Nettradio
Sånn er livet: programleder
25 SISTE SÅNN ER LIVET
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no