skilleHør DK i nettradioen (brun) skilleMusikk: Bach eller Beatlesskille_slutt
3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Sånn er livet
 
 

Høyt trykk i idolpanelet

Torsdag møttes idoler og idoldyrkere til debatt i Studio 19 på Marienlyst. Hva står idolene for? Hva bruker de kjendisstatusen sin til? Hvor mye betyr de for ungdom? Her er noen av svarene.

Av Gaute Zakariassen. Publisert 11.11.2004 13:04. Oppdatert 17.11.2004 17:15.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Du kan se hele sendingen med Idol-debatten om igjen i Nett-TV ved å klikke på lenken i boksen til høyre.

Programlederne Kirsti Kraft og Jan Erlend Leine ledet direktesendingen, der ungdommenes idoler ble utfordret til å svare på hvordan de bruker den makten de forvalter gjennom å være kjendiser og forbilder.

Trass i varierende lysforhold i studio ble det tidvis høy temperatur i panelet når idoldyrkere og idolkritikere braket sammen på direkten.

Thomas Strzelecki og Margaret Berger (Foto: Hans T. Wiig)

Idoler med egenart

Tidligere Idol-dommer Thomas Strzelecki hevdet at han gjennom Idol bidro til å få fram noe annet enn de vanlige, strømlinjeformede idolene, og framhevet medpanelist Margaret Berger som et eksempel.

Ifølge Thomas er det i økende grad karakterer med egenart som blir kjendiser, slik som Michael Moore og Are og Odin, og han hevdet at Idol og lignende konsepter bidrar til å demokratisere kjendiskulturen.

Han fikk høyrøstet motstand av Aslak Sira Myhre, som er leder for foreningen !Les og tidligere RV-politiker.

- Gjennom programmer som Idol skaper man et samfunn der det stemmes fram personligheter og ansikter og noen foretrekkes framfor andre, tordnet han.

- Hvis du blander inn demokratibegrepet i spørsmålet om hvem som er best til å synge og danse, da er du ute å kjøre!

Nicholas Carlie og Glenn fra "Eksperimentet" (Foto: Hans T. Wiig)

Forbilde

Aslak oppfordret Topp20-programleder Nicholas Carlie til å bytte ut pop-singlene med bøker, og å snakke om politikk i sendingene sine.

Nicholas hevdet på sin side at han ikke burde være programforpliktet til å mene noe offentlig.

- Vår oppgave er å lage fredagsunderholdning. Men du tar som utgangspunkt her at vi ikke har personlige meninger, og det blir helt feil, svarte han da programleder Kirsti Kraft prøvde å utfordre ham og redaksjonsmedlem Glenn Kristian Olstad på hva de sto for.

Nicholas fikk også spørsmål fra salen om han selv mente han var et godt forbilde.

- Jeg tenker nok ikke på det som ofte som jeg burde. Men hvis det å være et forbilde handler om hvordan du lever privat, er jeg vel det: Jeg tar vare på familien min, fester ikke for hardt, bruker ikke dop og kjører ikke bil uten lappen.

Høyt medietrykk

Medieviter Alex Iversen ville ikke uten videre fordømme idoldyrkelsen, men har klare meninger om hvorfor ungdommer er så opptatt av kjendiser og kjendisstatus.

Alex Iversen
- Vi lever i en kultur der medietrykket er veldig stort, og oppmerksomhet blir en mangelvare. Det du ser i køen til Idol-audition er nettopp et ønske om bekreftelse.

Han hevder noe av populærkulturens gjennomslagskraft ligger i at man møter mennesker som går motstrøms, slik som Elling Borgersrud og Kristopher Schau:

– Ungdom trenger figurer som er i opposisjon til den rådende snusfornuft, og det er ikke alltid så forferdelig galt, selv om ikke alt de gjør burde imiteres.

Medieforskeren ved Høgskolen i Lillehammer viste også til en undersøkelse som noe overraskende viste at rundt tretti prosent av norske ungdommer har seg selv som forbilder, mens omtrent halvparten ser opp til sine foreldre.

Sånn er livet, NRK P2 11. november

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM IDOLENES MAKT

 
Søk i NRK Nettradio
Sånn er livet: programleder
25 SISTE SÅNN ER LIVET
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no