skilleHør DK i nettradioen (brun) skilleMusikk: Bach eller Beatlesskille_slutt
3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Sånn er livet
 
 

Tenk om...grensene stenges ?

Tenk deg at en verdensomspennende infeksjonssykom sprer seg med stor fart over hele verden. Tenk deg at norske myndigheter vedtar å stenge grensene for å stoppe smitten. Hva slags samfunn får vi da?

Publisert 16.05.2003 13:31. Oppdatert 22.09.2003 17:33.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
  • Hør saken  Hør saken, Windows Media 32 kbps. ca. 26 min.
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Å stenge grensene i et forsøk på å holde en smittsom sykdom ute er ikke så fjernt som man kanskje umiddelbart skulle tro. Det har faktisk vært gjort. I 1832 ble Norges grenser stengt i et forsøk å holde koleraepidemien på en armlengdes avstand. Langs kysten patruljerte krigsskip for å stoppe smugling av korn som kunne inneholde baterier.


Det forteller professsor i sosialantropologi Jan Brøgger som har skrevet bok om de store historiske epidemiene.
Men hva ville skje dersom vi ble tvunget til å stenge landets grenser på grunn av en livstruende epidemi.
Dommedagprofetene ville dukke opp. Men samtidig ville kanskje noen av oss vise seg være helgner som ofret livet for de syke, mener Jan Brøgger.

Flyttestrømmen snur

Forfatter og hagebruker Stein Jarving mener flyttestrømmen ville snu fra byene til distriktene. Og han er helt sikker på at vi ville overleve selv om vi måtte bytte ut hamburgeren med nøtter og legge om til et kosthold med løvetann og bjørkesaft. I bøkene Grønt Liv og Det Grønne Liv forklarer Jarving om hvordan man kan leve et delvis selvberget liv.


Halvert levestandard

Men hva slags økonomi vil vi få - uten eksportinntekter? Hvor mye vil vi måtte gå ned i levestandard og hvordan vil det påvirke vårt forbruksmønster i dag?

Livet i et samfunn uten eksportinntekter og uten mulighet for import vil absolutt by på utfordringer, ifølge Ådne Cappelen. Økonom og forskningssjef ved Statistisk Sentralbyrå. Han mener at på lengere sikt vil stopp i eksport og import føre til at vår levestandard blir halvert. Dt vil innebære et forbruk som tilsvarer 1970.Sånn er livet, NRK P2, 16. mai 03Reporter Janne Kjellbergbearbeidet for nett av Inger Braathen

Siste saker:

 
Søk i NRK Nettradio
Sånn er livet: programleder
25 SISTE SÅNN ER LIVET
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no