skilleHør DK i nettradioen (brun) skilleMusikk: Bach eller Beatlesskille_slutt
3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Sånn er livet
 
 

Imperalisme og galskap

Joseph Conrad
Joseph Conrad
Sånn er livets bokbilag Tanke og tendes valgte seg ut en mandag Joseph Conrads roman "Mørkets Hjerte".
Aftenposten skrev for litt siden at det er ny interesse for denne korte boka. Nå med krig mot Afghanistan og kanskje mot Irak, kan man vel si at der er ny intresse for imperialismen også.

Publisert 16.01.2003 13:27. Oppdatert 24.02.2003 10:41.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Det er en sommeraften på Themsen. Ombord i lystjakten Nellie, hviler fem menn. Så begynner kaptein Charles Marlow å fortelle. Han har reist oppover en flod i Kongo - og like inn i Mørkets hjerte. Han dro for å finne den mystiske og mektige handelsmannen Kurtz - det ypperste Europa har å by på, men fant en barbar.

HVA det er Kurtz har gjort, røpes ikke i romanen. Romanen er noen ganger like mystisk som Kurtz selv - men vi vet at han har deltatt i menneskeoffringer.

Mens Marlow forteller sin historie blir det stadig mørkere. Når historien er ferdig ser ikke tilhørerene Marlow lenger. Mørket er også kommet til London.

"Det mørke vi først knyttet til Afrika - blir dratt tilbake og knyttet til England" sier Jakob Lothe, professor i litteratur ved Universitet i Oslo. Lothe har også utgitt en bok om Joseph Conrad i Gyldendals serie "Ariadne".

Også andre linjer trekkes til Europa. Helt i begynnelsen av romanen viser Marlow til Romerriket, og det romeren gjorde da de kom til London. "Marlow viser at det å reise til England var for romerene trolig sammenlignbart med det å reise til Afrika 2000 år senere. Romerene utøvde vold mot de som levde i England, tilsvarende utøver vi nå vold mot de svakere i Afrika, forteller Marlow.

Han viser at imperierer går under og nye kommer. Det ligger en form for resignasjon i dette, men også en verdifull innsikt" sier professor Jakob Lothe " Jeg mener at boka ikke bare er en kritkk av imperialsimen på et gitt historisk tidspunkt men det er også en bok som forsøker å reflektere i de drivkraftene i oss som gjør imperialsimen mulig".

Rasistisk

"Mørkets Hjerte" kom i 1899. Forfatteren Joseph Conrad hadde selv vært i Kongo. Han hadde selv sett de grusomhetene koloniherrene utsatte de innfødte for. Og det meningsløse og absurde i dette prosjektet. Boka skildrer volden og er kritisk til imperialismen, allikevel er den beskyldt for å være rasistisk.

"Beskrivelsen av de svarte er ikke av bokas prioriterte felt, det betyr ikke at det ikke at det er uviktig, men det er ikke det Conrad er opptatt av. Marlow forstod ikke afrikanerenes språk, han kjente dem ikke" forteller Jakob Lothe . "Da denne boka ble skrevet fantes ikke begrepet rasisme - men nettopp en bok som "Mørkets Hjerte" er med å på å legge grunnlaget for den moderene forståelsen av ordet rasisme".

"Apokalypse Nå!"

The Doors med "The End" starter filmen "Apokalypse Nå!". Den filmen bygger på romanen "Mørkets Hjerte". Også her finnes en Kurtz, spilt av Marlon Brandp. Også her en flod, men denne gangen i Vietnam. Og som i romanen er det folk som ikke hører hjemme her. Inntrengere som elsker lukten av napalm om morgenen.
"Filmen får veldig effektiv fram at det at fremmede trenger seg inn, at amerikanerene trenger seg inn, medfører mye vold mot de som bor der".

I den siste versjonen av Francis Ford Coppolas film som kom på DVD ifjor er det med en scene hvor en fransk plantasjeeier møter Willard, mannen som er på vei til Kurtz.
Europeisk imperialisme møter amerikansk imperialisme. Og franskmannen hevder at de var bedre imperialister enn amerikanerene......

"Imperialisme er på mote igjen"

sier Vegerad Velle i Intrenasjonale Sosialister. Sånn er livet forflyttet seg fra svingstol til pinnestol. Og bivåner at han forfatter et svar.
En artikkel i Morgenbladet tar til orde for rekolonisering. Denne gangen frivillig og med hensikt å bekjempe fattigdom. Velle synes utgangspunktet er sympatisk, men liker ikke tanken bak. Lignende ideer dukket opp i USA etter 11.09.01.

"Idag vil du finne kjente personer som Martin Wolfe, redaktør av Financial Times og Thomas Friedman, som er en Pulitzprisvinner journalist og kommentator i New York Times forsvarer kolonialisme og imperialisme. Det er moderene i USA idag å forsvare dette. Jeg mener at grunnen til det er at går hånd i hånd med økt millitarisering og økte globale klasseforskjeller. Den reaskjonære intelektuelle eliten forsvarer USAs bruk av makt ovenfor fattige land


Mørkets Hjerte er en labyrint. Her er mange ting å oppdage. Dødslunden - en lite treklynge der slavene får død i skyggen, minner om Helvete i Dantes Gudommelige Komedie. Forskjellen er at i Komediens Helvete var befolket av syndere. De døende her er tilfeldige ofre. De var på feil sted til feil tid.

Boka har også sine gåter. Hvorfor har den dødende slaven en hvit ulltråd rundt halsen? Hvorfor strikker de to damene på venteværelset?.Boka er idag en av verdens mest leste og studerte tekster.


Sånn er livet, NRK P2, 13. januar 03


Av Aase Cathrine MyrtveitBearbeidet for nett av Inger Braathen
Siste saker:

 
Søk i NRK Nettradio
Sånn er livet: programleder
25 SISTE SÅNN ER LIVET
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no