skilleHør DK i nettradioen (brun) skilleMusikk: Bach eller Beatlesskille_slutt
3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Sånn er livet
 
 

Kjendiser blir liksom-venner

Ungdommer forholder seg til kjendiser og rollemodeller som liksom-venner, ifølge en britisk studie. Der foreldre, lærere og venner tidligere spilte en viktig rolle i ungdommers liv, er kjendiser nå vel så sentrale i ungdommers forhold til seg selv og omgangskretsen. Men dette trenger ikke nødvendigvis være negativt, ifølge forskerne.

Av Gaute Zakariassen. Publisert 25.10.2004 09:37. Oppdatert 17.11.2004 17:09.
Forskere ved universitetene i Leicester og Coventry har studert hvordan kjendisdyrking påvirker ungdommer og deres sosiale nettverk, og konkluderer med at popstjerner, idrettsutøvere og skuespillere har inntatt en vel så sentral rolle i ungdommers liv som familie og venner.

Kjendiser tar over

Dr. John Maltby
- Psykologisk teori tilsier at folk er i stand til å knytte seg til mange mennesker utover foreldrene, sier Dr. John Maltby ved University of Leicester til den engelske avisa The Independent. Han er en av forskerne bak undersøkelsen.

- For hundre år siden var spennet av mennesker som kunne påvirke ungdommers oppvekst begrenset til slektninger, naboer, lærere og andre ungdommer. I dag blir unge mennesker utsatt for innflytelsesrike personer gjennom populærkulturen.

To typer kjendisdyrking

Hank von Helvete: mer å si enn mamma?
Forskergruppen beskriver to forskjellige tilnærminger til kjendiser blant unge mennesker. Mens mange ungdommer forholder seg til kjendiser som underholdningsobjekter og sosiale rollemodeller, kan andre begynne å se på kjendisene som venner eller sjelefrender.

Ifølge undersøkelsen var ungdommene i den første gruppen stort sett selvsikre og sosialt vellykkede. De ungdommene som tilhørte den andre kategorien av kjendistilbedere var derimot tilbøyelige til å være usikre og mangle sosiale ferdigheter.

Så lenge forholdet til idolene ikke blir for intenst og personlig, kan ungdom likevel ha sosialt utbytte av kjendisdyrkelsen, hevder Maltby.Siste saker:
Flere saker: ALT OM IDOLENES MAKT

 
Søk i NRK Nettradio
Sånn er livet: programleder
25 SISTE SÅNN ER LIVET
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no