Hopp til innhold

Ulve-aktivister varsler bråk

Lørdag starter den mye omdiskuterte lisensjakten på ulv i Sverige. Svenske jaktmotstandere varsler bråk og får støtte fra Norge.

Ulv

I år skal 20 ulver skytes i Dalarnas, Gävleborgs, Västra Götalands, Värmlands, Örebro og Västmanlands län etter beslutning fra det svenske Naturvårdsverket. Beslutningen har fått tilhengere og motstandere av jakten til å koke over på svenske debattsider. Motstanderne mener lisensjakten dreier seg om regelrett slakt, mens enkelte jegermiljøer har varslet at de vil nekte å delta i jakta på grunnn av det de mener alt for små kvoter i de respektive länene (fylkene).

Lørdag starter den andre lisensjakten i svensk historie på ulv.

20 dyr skal felles, og det er på forhånd varslet aksjoner og demonstrasjoner i skogen, for å hindre jegere i å få has på ulven.

Göran Steen, som er leder i foreningen "Folk för varg", forteller at han sammen med rundt 80 andre kommer til å bli synlige og hørbare i skogene, men detaljene vil han ikke røpe.

- Vi har som policy ikke å fortelle hvor og hvordan aksjonene skal iverksettes, sier han til Sveriges Radio P3.

Les også:

Jeger

Forrige vinter ble den første lisensjakten på ulv arrangert i Sverige i moderne tid. 27 ulver var kvoten, men etter fire dager var 28 dyr felt. Både før og etter fjorårets jakt , og i forkant av jakten som starter den 15. januar i år, har debatten rast i Sverige. Også utenlandske grupperinger og EU har stilt spørsmål ved den svenske ulvejakten.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Mordtrusler og høylydt debatt

Det er få dyr som skaper så het og hatsk stemning i svenske debatter som ulven.

På forhånd har det haglet med ukvemsord på svenske debattsider, det er også delt ut mordtrusler mot enkelte av de som skal ut og delta i lisensjakten på de 20 ulvene i årets kvote.

I de få dagene som gjenstår før jakten tar til den 15. januar koker svenske nettaviser over av meninger for og mot jakt på ulv.

Fra jegerhold tror man ikke det er mulig å skape hinder for jakten, og jegernes talmenn mener eventuelle protester ikke vil få noen betydning for gjennomføringen av jakten.

- Jeg tror ikke selve den praktiske gjennomføringen av jakten blir forstyrret. Hvis aksjonistene vil finne ulvene, som de skal skremme vekk, så får de en kjempejobb, sier Lennart Johannesson, leder for jegerforbundet i Østfolds nabofylke Värmland til Jaktjournalen.

Les også:

Full støtte fra Norge

- Vi har full forståelse for at det aksjoneres, sier Snorre Sletvold i Norges Miljøvernforbund til nrk.no.

Han mener fjorårets jakt, da 28 dyr ble skutt - en mer enn tillatt, viste at man ikke hadde kontroll på hvilke ulver som ble tatt ut under lisensjakten i Sverige.

Sletvold sier Miljøvernforbundet ikke deltar med egne aksjonister under jakten i Sverige, men sier aksjonistene i Sverige har full støtte fra Norge.

- Den svenske lisensjakten er basert på helt feil prinsipper. Man skyter ut et antall tilfeldig utvalgte dyr, i stedet for å velge å jakte på problemindividene, som blant annet kommer for tett opp til folk, sier Sletvold.