Hopp til innhold

Vil ha lisensjakt på ulv

Rovviltnemdene i Hedmark, Østfold, Akershus og Oslo vil ha lisensjakt på ulv til vinteren.

Ulv
Foto: Per Løchen / Scanpix

Rovviltnemdene vil ha lisensjakt på ulv både i og utenfor ulvesonen, skriver Nationen.

Forslaget fra viltnemdene går på tvers av anbefalingene fra sekretariatet til de fire fylkesmennenes miljøvernavdelinger. 

Soria Moria åpner for jakt

Miljøvernavdelingene sier nei til lisensjakt på ulv, fordi målet om tre helnorske ulveynglinger ennå ikke er nådd. Det er kun  Julussa- og Kynna-flokken i Hedmark som regnes som helnorske.

Leder av rovviltnemnda i Hedmark, Reidar Åsgård, mener regjeringens Soria Moria-erklæring åpner for lisensjakt, selv om målet om tre helnorske ulveynglinger ikke er nådd.

- Der åpnes det for langsommere oppnåelse av de nasjonale bestandsmålsettingene, samt en lavere terskel for iverksetting av tiltak, sier han til Østlendingen.

Over 100 ulvevalper i år

I fjor var det 15 svenske og norske ulvepar som fikk valper, mens antallet par i år er 23. Det kan bety en økning i ynglingen på over 50 prosent.

Ulvene har i gjennomsnitt 4,5 valper i kullet. Dermed kan det ha kommet over 100 valper i sommer.

I Sverige var det i sesongen 2005/2006 registrert 13 familegrupper med tilsammen rundt 80 ulver, melder Skandulv-prosjektet.

I tillegg til familiegruppene er det registrert 13-14 revirmarkerende ulvepar i Sverige. Det er også 7-10 såkalte "stasjonære ulver", som holder seg innenfor et område, og enkelte av disse er alene.

Dersom anslagene fra ulveforskerne stemmer, betyr det at ulvebestanden i Norge og Sverige tilsammen kan ha økt fra 130 til 230 dyr. Det er også registrert noe innvandring av finsk og russisk ulv.  

Problem i grensetraktene 

Det er det økende problemet med ulv i grensetraktene i Hedmark som ligger bak de fire rovviltnemndenes vedtak.

- Det som finnes av norske ulveflokker holder til her. I tillegg har vi disse grenseflokkene som beklageligvis ikke regnes som helnorske. Disse flokkene skaper problemer både i forhold til beitedyr, befolkning og til næringslivet som skal selge jakt og brødfø seg på jaktbart vilt, sier Åsgård til Østlendingen.

Jakttidsrammene for ulv er fra 1. oktober til 31. mars utenfor området for ynglende ulv, og fra 1. januar til 15. februar innenfor ulvesonen, og det haster dermed med å få en avklaring på anbefalingen, opplyser Åsgård.

- Jeg vil kontakte Fylkesmannens miljøvernavdeling ved første anledning for å høre hvor saken står og hvordan framdriften i den er, sier han.

Det er Direktoratet for Naturforvaltning, og i siste instans Miljøverndepartementet, som avgjør om det blir lisensfelling av ulv i vinter.