Hopp til innhold

– Nå må det åpnes for ulvejakt!

Bestandsmålet for ulv i Norge er nådd, nå mener Viltforeningen i Halden at det bør åpnes for jakt.

Ulv drept dyr
Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Etter sporingen i romjulen er det klart at ulveflokken i Linnekleppen-reviret er helnorsk, og dermed er Stortingets bestandsmål om tre årlige helnorske ulvekull nådd.

Syv hunder og flere titalls sau drept i Østfold

– Myndighetene må ta innover seg dette og starte jakt. Grenseflokkene må også telles med grenseflokkene slik det ble lovet i Soria Moria 2-erklæringen, sier Jon Stabekk i Halden Viltforening.

Stabekk mener situasjonen er ute av kontroll så lenge grenseulven ikke regnes med i den norske bestanden. I løpet av de to siste årene er syv hunder i Halden blitt drept av ulv og flere titalls sau er drept i Rakkestad.

Frykter at bestandsmålet heves

– Etter mitt syn må de dyra som gjør mest skade kunne jaktes på, sier Stabekk.

I løpet av våren skal Stortinget revidere rovdyrforliket.

– Jeg regner med vi vil få nødvergerett og at grense-ulven også vil bli telt med. Men det jeg frykter er at bestandsmålet blir ytterligere hevet, mener Stabekk.

Nye ulvekull

Ettersom det nå er bevist at ulveflokken i Linnekleppen er helnorsk, er Stortingets bestandsmål fra 2004 om tre årlige ulvekull i helnorske revir nådd for første gang.

Les også:

Det ble tidligere i 2010 påvist nye ulvekull i revirene Kynna og Slettås i Hedmark, også disse innenfor det etablerte yngleområdet for ulv.

Totalt er det hittil i vinter påvist mellom 27 og 32 ulver med helnorsk tilhold. I tillegg er det påvist mellom 9 og 12 stasjonære dyr med revir på begge sider av riksgrensen mellom Norge og Sverige.