NRK Meny
Normal

Må ha 1000 ulver i Sør-Skandinavia

Svenske forskere vil flytte hele flokker med ulv fra Russland og Finland for å få en ulvestamme uten genetiske feil. Drastiske tiltak må til for å redde ulven.

Ulv! ulv

Innavl dreper og skader ulven i Sør-Skandinavia. Alt for få dyr fører til parring mellom søsken og foreldre.

Foto: Franck Delhomme / Franck Delhomme

Det må være minst 1000 ulver i den Sør-Skandinaviske ulvestammen for at den genetiske variasjonen skal trygges.

Hvis ikke må det settes inn andre svært drastiske tiltak, heter det i en rapport fra forskere, som refereres i svenske medier.

Forskerne sier i rapporten til Naturvårdsverket at det nå er akutt behov for at det kommer nytt blod inn i de Sør-Skandinaviske flokkene.

I overkant av 200 dyr har tilhold på svensk side av grensen, mens rundt 20 dyr har tilhold i Norge.

Noen av ulvene er "grensestreifere" og beveger seg i begge land.

LES OGSÅ:
Innavl knekker ulvestamme
Norsk ulv i svensk "manntall"
Flest ulver dør av snikskyting

Parrer seg med søsken og foreldre

Ulv

Innavl har ført til store skader på den svenske og norske ulvestammen. Vinteren 2008 kom to hannulver med finsk-russiske gener de norske ulvene til unnsetning. Det er første gang på 17 år at ulvestammen får friskt blod.

Foto: Scanpix

Den sør- skandinaviske ulvestammen oppsto på slutten av 1970-tallet, etter å ha vært utryddet en lengre periode. To finske ulver etablerte seg og fikk avkom.

I 1991 klarte en ny ulv å ta seg sørover. Disse tre ulvene er stamforeldre til samtlige ulver i Sør-Skandinavia. Årsaken til at så få ulver trekker sørover fra Finland og Russland er konflikten med reineiernes interesser i Nord-Sverige.

I forskerrapporten som nå er offentliggjort vurderes ulvens helsetilstand i Sverige som akutt og usunn. De genetiske feilene skyldes innavl, der søsken parrer seg med hverandre og egne foreldre.

Konsekvensen har vært at hver femte ulv er uten testikler, hver tiende ulv fødes med ryggskader, og antall hvalper i hvert kull har blitt redusert, viser undersøkelser fra Sverige og Norge.

I og med at det er så få dyr i Sør-Skandinavia, er dagens antall vanskelig å forsvare både etisk og bilogisk, heter det i den svenske forskningsrapporten.

SE; Innavl truer ulvestammen

Bytte ut valper i ulvehiet

Forskerne hevder i rapporten, som skal leveres til den svenske regjeringen den 15. februar, at det må drastiske tiltak for å få bukt med innavl.

Hvis man øker målet til 1000 ulver, vil de genetiske problemene forsvinne på noe sikt, og raskere endring av genene vil skje.

Forskerrapporten sier videre at det kan holde med en innvandret ulv per år i de nærmeste fem årene, men hvis ikke så skjer må antallet fem-dobles fra i dag og andre tiltak må settes inn.

Det enkleste av flere tiltak vil i følge forskerne være å flytte hele ulveflokker fra Russland og Finland.

De svenske forskerne er heller ikke fremmede for å bedøve ulver, og bytte ut de Sør-Skandinaviske ulvevalpene i hiet, med andre valper fra Russland og Finland.

Også inseminasjon av ulvetisper foreslås som en løsning, der ulvetisper tilførers sæd fra ulver fra helt andre områder uten genetisk tilknytning.

Videre foreslås en fredet sone med flere ulverevirer i Nord-Sverige.

400-500 dyr i Norden

I følge ulveprosjektet Skandulv var ulvebestanden sporet på snø i Norge per januar 2008 på 18-21 individer. Halvparten av disse er grensestreifere.

Det er kun en familiegruppe med fast tilhold i Norge (Julussa).

I Sverige er bestandsmålet på rundt 200 dyr. I følge svenske myndigheter er dette målet nådd i 2008, og det kan bli snakk om lisensjakt på ulven allerede fra neste år.

I Norden er den samlede bestanden på mellom 400-500 dyr, hvorav de fleste er i Finland.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To trafikkulykker ved Solbergtårnet

    Politiet melder om to trafikkulykker ved Solbergtårnet i Skjeberg. En moped og en bil har kollidert. Mopedisten ble lettere skadet. Det var også et sammenstøt mellom to biler bare 100 m unna. Her var det ingen personskade.

  • Kan måtte flytte legevakta

    Begynner folk fra Strømstad å bruke legevakta i Halden som sin lokale legevakt, kan det i verste fall medføre at den må flyttes. Det sier kommunelege i Halden Halvard Bø. En lederartikkel i Strømstads Tidning oppfordrer folk å bruke legevakta i Halden. Blir det for stor pågang må Halden samarbeide med en større kommune i Østfold og kanskje flytte legevakta, sier Bø.