Hopp til innhold

Søppeltømmere jobbet over 80 timer i uken

En fersk rapport fra Arbeidstilsynet slår fast at flere ansatte i renovasjonsfirmaet Veireno jobbet over 80 timer i uken i Oslo. Én ansatt jobbet over 90 timer i løpet av én uke.

Søppel hos Frelsesarmeen

Slik har det sett ut ved mange søppelkasser i Oslo den siste tiden. Årsaken er at Veireno ikke har fått unna byens søppel.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

Arbeidstilsynet er ikke nådige i sin kritikk av Veireno. Det er særlig bruken av overtid som får gjennomgå i rapporten som kom tirsdag.

– Vi har avdekket mange alvorlige brudd på arbeidstidsbestemmelsene, sier tilsynsleder i Arbeidstilsynet, Vigdis Tingelstad, til NRK.

Arbeidstilsynet har funnet 81 brudd på bestemmelsen om at samlet arbeidstid ikke skal overstige 13 timer per dag, etter at de undersøkte timelistene til 29 søppeltømmere i oktober i fjor.

– Helseskadelig

«Enkelte av bruddene ser vi på som særlig belastende og anses for å være alvorlige,» står det i Arbeidstilsynets rapport.

Flere ansatte i firmaet har jobbet så mye at det er helseskadelig, slår Arbeidstilsynet fast.

– Vi må gå gjennom tilsynsrapporten og får ikke kommet med noen kommentarer på nåværende tidspunkt, skriver HR-direktør i Veireno, Kirsten Bates, i en e-post til NRK.

Lange arbeidsuker

Eksempler i rapporten viser at renovatører har jobbet ekstremt lange uker:

  • Ansatt 1: Det er arbeidet over 73 timer i gjennomsnitt per uke. I to av ukene er det arbeidet 82,5 timer.
  • Ansatt 2: Over 67 timer i gjennomsnitt per uke. I to av ukene er det arbeidet henholdsvis 89 og 83,5 timer.
  • Ansatt 3: I en av ukene i oktober arbeidet han 90,5 timer og i gjennomsnitt er det arbeidet over 61 timer per uke.
  • Ansatt 4: Har i oktober arbeidet 20 dager i strekk før hvile. Det er arbeidet
    69,5 timer i gjennomsnitt per uke. I en av ukene er det arbeidet 79,5 timer.

Arbeidstilsynet har også avdekket at ansatte har jobbet fire uker sammenhengende før hvile og hatt for kort hvile mellom to arbeidsperioder.

– Det er en grunn til at vi har arbeidstidsbestemmelser. Skadepotensialet når man kjører store søppelbiler kan man jo se for seg at kan være stort. I tillegg er det helseskadelig å jobbe slik over tid for sjåførene selv, sier Tingelstad.

Veirenobil

Arbeidstilsynet slår fast at Veireno har hatt grove brudd på arbeidsmiljøloven. De vurderer å politianmelde firmaet. Illustrasjonsbilde.

Foto: Vivian Stensrud / NRK

Store problemer med søppeltømmingen

– I alle saker hvor brudd som dette er grove, er det naturlig at vi vil vurdere politianmeldelse, men først vil vi la Veireno vurdere våre funn før vi konkluderer med noe, sier Tingelstad.

Det har vært store problemer med søppeltømmingen i hovedstaden etter at selskapet Veireno overtok ansvaret for å håndtere byens avfall 3. oktober i fjor. Søppel har hopet seg opp, og mange tusen klager har rent inn til kommunen.

Arbeidstilsynet fikk en bekymringsmelding om dårlige arbeidsforhold, og startet derfor tilsyn av Veireno.

– Svært alvorlig

Lan Marie Nguyen Berg

– Renovasjonsetaten har forsikret meg om at de jobber på spreng for å løse situasjonen, sier Lan Marie Nguyen Berg.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, sier de ser svært alvorlig på rapporten.

– Den rapporten viser grove brudd på arbeidsmiljøloven. Vi ser at det er mange som har jobbet altfor mye i oktober. Slik skal vi ikke ha det i Oslo kommune, sier Berg.

Sammen med Renovasjonsetaten skal hun nå se nærmere på rapporten.

– Deretter får vi se hvilke konsekvenser den vil få. Vi har vært veldig tydelige på at dette må ordnes opp i, og det har vi vært hele tiden.

Berg sier også at Renovasjonsetaten har hatt ukentlige møter med Veireno siden i høst, og krevd at problemene må ordnes opp i.