Hopp til innhold

Malins rop om hjelp snudde livet på hodet

Alene med to små barn, fattig og arbeidsløs visste ikke Malin Sjögren (26) annen råd enn å be fremmede om hjelp. På kort tid har livet forandret seg totalt.

Malin Sjögren og Inger Frydenlund

MATCH: Malin Sjögren trengte noen å støtte seg til i julen og i hverdagen og møtte Inger. Nå skal de to feire jul sammen og møtes så ofte de bare kan ellers i året.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Jeg hadde ingenting. Ikke bleier, ikke mat eller vogn til sønnen min. Jeg har aldri sett på meg selv som fattig, men det er jo det jeg er, sier Malin Sjögren.

Barna vil kanskje ha en is eller popcorn når vi er ute, men det koster. Selv om det bare er ti og tjue kroner må jeg si nei. Vi har ikke de ekstra pengene

Malin Sjögren

Hun skulle egentlig være en av 100.000 mennesker i Norge som feirer jul alene i år, men det var før uføretrygdede Inger Frydenlund bestemte seg for å åpne hjemmet sitt til for noen som ikke har det så bra.

– Tungt å be om hjelp

Helt fra hun var liten har 26-åringen hatt dårlig råd.

– Det var bare mamma og meg, og vi hadde lite. Vår jul var alltid stille og rolig. Vi har aldri vært på ferie eller reist noe sted, og har klart oss så godt vi kan med det lille vi har hatt, forteller hun.

Vi møter henne i leiligheten til Inger Frydenlund. Der er adventslysene tent, pakkene ligger klare og det lukter godt av bakverk.

Malin er alenemor til en gutt på to år og en jente på fire. Den lille familien har lite penger å rutte med.

Malin Sjögren

VÅGET: Malin Sjögren sto på bar bakke, med to små barn å ta vare på. I stedet for å skjule livssituasjonen sin, ba hun om hjelp . Nå har hun fått klær, mat og en reservebestemor.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Det er tøft, jeg er alene og det er ikke akkurat fett. Vi har aldri råd til noe ekstra. Tre-fire tusen skal brukes på alt fra klær til mat. Blir barna invitert i bursdag og vi må kjøpe gave, streiker hele budsjettet. Vi kan aldri være med på badeland eller populære lekeland for barna, forklarer hun.

Bare det å kjøpe vintersko og en dress til 600 kroner, har hun ikke råd til.

– Det er tungt og tøft og noen ganger skulle jeg ønske jeg kunne få en normal jobb. Å vinne i Lotto hadde vært fantastisk. Jeg tenker hele tiden at det kommer til å snu. Vi må bare holde ut.

Før hun fikk barn jobbet hun i mange år i helsesektoren, men mistet retten til jobb da hun ble sykemeldt over lang tid da hun ble gravid. Nå jobber hun sporadisk som vekter.

– Jeg har søkt mange jobber og skoler, men har ikke fått studieplass eller jobb. Siden jeg er alene med barna, er jeg avhengig av å ha en jobb på dagtid, og det er ikke lett, sier hun og legger til at hun er aktiv arbeidssøkende.

Det aller vanskeligste for Malin er å si nei til barna sine. Si nei til ting andre barn tar som en selvfølge.

– Barna vil kanskje ha en is eller popcorn når vi er ute, men det koster. Selv om det bare er 10 og 20 kroner må jeg si nei. Vi har ikke de ekstra pengene. Da blir de jo lei seg og de forstår ikke så mye. Men de ser jo at de ikke får det samme som andre, sier hun.

Våget å be om hjelp

Malin kom til et punkt hvor hun innså at hun ikke lenger klarte å dra lasset alene. Hun tok første skrittet og ba om hjelp.

I sommer sendte hun en melding til hjelpeorganisasjonen «Hjelp oss å hjelpe». Ikke lenge etterpå sto det barnevogn, bleier, mat og klær på trappa hennes.

– I begynnelsen krevde det mye energi å be om hjelp, og det er litt rart å snakke om livet sitt. Etter at jeg ba om hjelp den første gangen har ting forandret seg totalt. Nå trenger jeg ikke be om hjelp lenger, nå bare spør de hva jeg trenger. Det er mer enn jeg noen gang kunne drømme om.

Inger Frydenlund

VILLE HA BESØK: Inger Frydenlund ønsket å hjelpe noen som var alene i julen og ble intervjuet av NRK. Nå har hun møtte Malin.

Foto: Anette Torjusen / NRK

En dag kommer telefonen som gir henne en å støtte seg til og barna en de kan kalle «mommo».

For ikke lenge siden ble 64 år gamle Inger Frydenlund intervjuet av NRK. Hun er en dame som godt kjent i foreningen «Hjelp oss å hjelpe» for sitt store hjerte. Hun hadde ett ønske for julen: Å komme i kontakt med en småbarnsfamilie hun kunne lage julestemning for.

– Inn døra min kommer en jente som er så blid at vi måtte bare klemme hverandre helt spontant. Nå har hun allerede vært mye hos meg og barna hennes har rukket å bli stuevante, sier Inger Frydenlund til NRK, og fortsetter:

– Nå blir det ikke bare julefeiring på oss, vi skal holde kontakten hele tiden. Vi skal ha juleforberedelser sammen og rett og slett være en liten familie, smiler hun.

For det var full klaff mellom henne, Malin og barna hennes.

Nå håper Inger at hun først og fremst kan være en stabilitet for Malin. Selv er hun uføretrygdet etter mange år som sykepleier, men er nå frisk etter mye sykdom. Den energien vil hun bruke på andre.

Å invitere en fremmed inn i sitt eget hjem, krever mot. Det er jo slik at mange har tenkt tanken, men ikke fått seg til å gjøre det. Men Inger gjorde det

Atle Bjurstrøm og Nadia Hasnaoui

– Hadde du drømt om dette?

Malin Sjögren

TUNGT: Malin Sjögren forteller at det er tungt og vanskelig å få endene til å møtes, men at hun takket være godt hjelp, har mat og klær til seg selv og barna.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Nei, jeg har jo familie og den skal jeg feire jul med, men det er også plass til Malin. Sammen skal vi ha en god gammeldags jul. Bare være sammen. Jeg tror det blir en veldig fin jul. Jeg har fått tilbake helsa mi og har masse tid jeg vil dele med andre. Bare det at barna til Malin kalte meg «mommo», synes jeg er veldig hyggelig, sier hun.

Malin legger ikke skjul på at hun gleder seg til jul for første gang på mange år.

– Det blir veldig bra, det vet jeg. Jeg skal få hjelp med gaver og mat, og bare det å vite at det ordner seg gir meg ro og nattesøvn. Inger har laget pakkekalender til barna og datteren min har fått en lipgloss. Det har hun aldri før fått, forteller hun.

Gjester Kvelden før kvelden

Lille julaften kan du møte dem i NRKs «Kvelden før kvelden». Da er de gjester hos årets programledere Nadia Hasnaoui og Atle Bjurstrøm.

Programlederne sier de ble fascinert over Ingers ønske om å dele juletradisjoner.

– Å invitere en fremmed inn i sitt eget hjem, krever mot. Det er jo slik at mange har tenkt tanken, men ikke fått seg til å gjøre det. Men Inger gjorde det, og vi ble veldig glade for at hun og Malin Sjögren sa ja til å dele sin historie med oss og hele det norske folk, forteller de to.

Kvelden før kvelden

GJESTER: Malin og Inger gjester programlederne Atle Bjurstrøm og Nadia Hasnaoui lille julaften.

Foto: NRK

Kvelden før kvelden starter klokken 20.10 på NRK1.