– Jeg har selv feiret jul alene noen ganger, og syns ikke det er så altfor koselig

I fjor feiret han jul alene. I år åpner han dørene for alle som vil, og satser på en alt annet enn ensom julefeiring.

Rolf Kristensen

Rolf Kristensen inviterer folk som ikke vil feire jul alene til å feire med ham.

Foto: Rolf Kristensen / Rolf Kristensen

«Heisann Alta. Etter å ha blitt inspirert av snille og gode Alise, samt tenkt tilbake på en koselig julemiddag for noen år siden, der flere fremmede ble samlet for å spiste en koselig julemiddag sammen istedenfor alene. Så syns jeg det er på tide å gjøre det igjen.»

Slik begynner innlegget til Rolf Florida Kristensen fra Alta på Alta sin kjøpe/bytte/selge-gruppe på Facebook. Innlegget har allerede fått svært god respons fra folk om synes dette er et fint tiltak.

Over 100.000 mennesker i Norge skal feire jul alene i år og det er allerede stor pågang hos hjelpeorganisasjonene. Flere gjør som Kristensen og åpner hjemmene sine for feiring i julen.

«Jeg har selv feiret jul alene noen ganger, og syns ikke det er så altfor koselig. Jeg har ingen planer kommende julaften, og vil derfor invitere alle som måtte ønske å komme på en koselig julemiddag. Enten alene eller sammen med noen. (...) Alle er hjertelig velkommen, og vil bli tatt godt imot.

ps. Husk det er ingen skam å komme! Jeg hadde feiret jul alene uansett, så vi sitter i såfall i samme båt.»

Feiret alene

Rolf Florida Kristensen

Rolf har allerede fått repsons fra folk som gjerne vil være med på en feiring.

Foto: Privat

Rolf forteller at feiret jul alene i fjor, og at det var ikke var så gøy.

– Så husket jeg en julemiddag som ble arrangert i Alta for noen år siden, for folk som ikke ønsket å feire alene. Da kom det forskjellige folk, noen med barn, og det var veldig hyggelig, sier Kristensen.

– Og så tenkte jeg at det kunne jeg arrangere i år, slik at jeg slipper å feire alene. Og jeg vet at det er mange som kanskje må feire alene, som gjerne skulle feiret med noen.

Rolf har allerede fått respons fra folk som gjerne vil være med på en feiring.

– -Jeg gjør dette rett og slett for å ha det koselig i jula. Det er ingen som liker å bli invitert til noen fordi de synes synd på dem. Nå satser jeg heller på en koselig feiring der alle som er i samme båt kan feire sammen.

– Hvordan er det å feire jul med folk man ikke kjenner fra før?

– Til å begynne med er det ganske rart. Og det er forskjellig fra folk til folk hvor mye man prater og hvor sjenert man er. Men jeg føler at hvis man bare tar godt imot alle, så tror jeg det blir kjempekoselig.

Spanderer julemat

Rolf ble inspirert av venninna Alise Fors som hadde lagt ut et innlegg på Facebook der hun skriver at hun ønsker å spandere julemat på folk som ikke har råd til å kjøpe det selv.

«Hei Alta. Alle fortjener en god middag på julaften. Dersom noen som leser dette, ikke har råd til å unne seg selv og sine pinnekjøtt/ribbe med tilbehør, og noe godis og julebrus på selveste julekvelden, så send meg gjerne ei melding, eller få noen andre til å sende meldinga. Jeg spanderer råvarene på deg, men maten må du lage selv. Samtidig så oppfordrer jeg noen andre å gjøre det samme.»

Alise Fors

Alise Fors vil hjelpe folk som trenger det med mat til jul.

Foto: Privat

– Vi som har full jobb og bor i Norge, vi lever som regel i overflod. Der folk påstår at de har dårlig råd, men likevel drar på kafe hver lørdag en sydentur i året, det handler bare om å tenke litt utenfor seg selv. Det kommer ikke til å koste meg så mye penger å gi noen en bedre julaften, sier Fors.

Hun understreker at hun ikke gjør dette for at folk skal tenke at hun er snill eller flink, men for å oppriktig glede noen andre, noen som trenger det.

Enorm respons

Alise forteller at responsen har vært overraskende stor.

– Det er veldig trist, egentlig at jeg har fått så mange meldinger. Det er ufattelig mange mennesker som trenger hjelp til å få satt mat på bordet på julaften. Og jeg vil jo tro at for mange er det en terskel bare det å tørre å ta kontakt med meg, og innse for seg selv at man kanskje ikke har råd. Men man skal ikke skamme seg over å ha dårlig råd, så derfor synes jeg det er fantastisk at folk har turt å ta kontakt, sier Fors.

Hun forteller at det gikk bare noen minutter etter at hun la ut innlegget før innboksen var full.

– Er du redd for at du skal få så mange henvendelser at du ikke greier å hjelpe alle?

– Da må jeg bare brette opp ermene og finne en løsning. Kanskje andre også ønsker å hjelpe, sier Alise Fors.