Hopp til innhold

Forbrukerrådet vurderer søksmål etter søppelkaoset i Oslo

Forbrukerrådet mener innbyggere har krav på prisavslag når søpla ikke blir hentet. Nå vurderer de rettslige skritt mot Oslo kommune.

Fulle søppeldunker

OVERFYLTE SØPPELBEHOLDERE: Det har vært en klagestorm etter at Veireno overtok søppelhentingen sist høst.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

– Vi vurderer jevnlig rettslige skritt i forskjellige saker, og det kan det godt tenkes at vi gjør også i denne saken, sier fagdirektør for offentlige tjenester og helse i Forbrukerrådet, Anne Kristin Vie.

Anne Kristin Vie

Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet.

Foto: Forbrukerrådet

I november i fjor krevde Forbrukerrådet at Oslo måtte redusere renovasjonsavgiften for perioden det var problemer med søppelhentingen. Kravet ble avvist av kommunen, som svarte at enkeltpersoner kan søke om erstatning, men måtte bevise at kommunen er ansvarlig for utgiftene.

– Nå har vi fått en juridisk vurdering som går på at vi skal tenke ytelse mot ytelse også på renovasjon, og da får vi se hvordan vi drar det videre i Forbrukerrådet, sier Vie.

En mulighet er altså at Forbrukerrådet tar i bruk rettslige midler på grunn av mangelen på prisavslag for perioden søppelkaoset har pågått i hovedstaden.

Etterlyser anstendighet

Det er jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen som har foretatt den juridiske vurderingen for Forbrukerrådet. Han mener mange kan ha krav på penger tilbake.

– Byrådet bør vise politisk anstendighet og refundere deler av renovasjonsavgiften til de som har blitt berørt av søppelkaoset, sier Marthinussen.

Han mener at de pengene Veireno har betalt i bøter for ikke utførte tjenester, bør komme fellesskapet til gode.

– Pengene bør kanaliseres tilbake til de som har vært rammet, i stedet for at det bare legges i den store sekken.

Kaoset rundt avfallsinnhentingen har ført til at Oslo kommune har avsluttet kontrakten med Veireno, og selv tatt over jobben. Det betyr at innbyggerne må betale 5 prosent høyere renovasjonsgebyr.

Kommunen sier nei

Også nå avviser Oslo kommune utspillet fra Forbrukerrådet. I en e-post til NRK skriver Renovasjonsetaten at «selvkostregelverket tilsier at renovasjonsgebyret ikke kan overstige kommunens kostnader. Marthinussens løsning med prisavslag vil komme i konflikt med kommunens kostnadsinndekningsplikt. Etter forurensningslovens § 34 er kommunen pålagt en plikt til å dekke inn alle sine kostnader ved avfallssektoren fullt ut gjennom renovasjonsgebyret».

** I en tidligere versjon skrev NRK at Forbrukerrådet vurderte søksmål mot Oslo kommune på grunn av prisøkning på renovasjonsavgiften. Dette er feil. Søksmålet gjelder manglende prisavlslag.