Hopp til innhold

Kirkemo-bror: – Trodde jeg visste hvem som hadde tatt livet av dem

I et av de mest dramatiske øyeblikkene i Orderud-rettssaken, fortalte broren til Veronica Orderud og Kristin Kirkemo at han trodde han visste hvem som hadde utført trippeldrapet på Orderud gård. Nå forteller han hva som skjedde i rettssalen.

Ole Robert Kirkemo sier han var under et umenneskelig press under rettsaken i 2002. Foto: NTB Scanpix/Lagmannsretten. Video: Gry Kårstad

Lagmannsretten, 2002: Ole Robert Kirkemo står klar i rettssalen for å fortelle det han vet om hva som kan ha skjedd på Orderud gård. Tidligere har han sagt han trodde han visste et eller annet, og han blir bedt om å utdype hva han mener.

– Jeg trodde jeg visste hvem som hadde tatt livet av dem, sier Kirkemo.

Når han får spørsmål om hvem han sikter til, så blir han stille, før han svarer:

– Dette er ikke lett altså. Så … kan jeg få lov til å ta fem minutter?

Etter en kort pause starter rettssaken på ny. Igjen får han spørsmål om hvem han visste hadde begått trippeldrapet. Da bryter Harald Stabell inn. Han er Per Orderuds medforsvarer.

– Lagmann, det er vel korrekt å igjen minne han om at det er ingen plikt til å svare på disse spørsmålene? sier Stabell.

Lover å svare

Dommeren forteller Ole Robert Kirkemo om hans rettigheter – men Kirkemo er fortsatt innstilt på å komme med informasjon.

– Jeg skal svare på det, jeg forstår det. Men kan jeg få lov til å ta meg en røyk? Så skal jeg svare på det – ett hundre prosent.

– Igjen, du kan nekte å svare på spørsmålet, sier dommeren.

– Jeg vil gjerne svare på spørsmålet, gjentar Kirkemo.

Han får lov til å ta seg en kort pause. Han går ut, men når han kommer inn igjen har han ombestemt seg.

– Jeg nekter å svare på de spørsmålene, sier han.

– Gikk vi glipp av sannheten?

Det var Lars Grønnerøds forsvarer, Steinar Wiik Sørvik, som stilte spørsmålene til Ole Robert Kirkemo.

– Alt ble stille i rettssalen. Du merket uroen, sier Sørvik i dag.

Han forteller om det intense øyeblikket da det kom frem at Kirkemo-broren kunne sitte på så avgjørende informasjon.

Advokat Steinar Wiik Sørvik var Lars Grønnerøds forsvarer under Orderud-saken

Advokat Steinar Wiik Sørvik var Lars Grønnerøds forsvarer under Orderud-saken.

Foto: Monster

– Da han sa det, så hoppet hjertet mitt bokstavelig talt over et slag. Det kom fra broren til de to som vi mente var hovedansvarlige i saken, og som vi bygde forsvaret vårt på at var de skyldige.

– Gikk vi glipp av sannheten? Gikk vi glipp av oppklaringen? sier Sørvik oppgitt.

– Alle ville ha et svar

I aller siste episode av «Gåten Orderud» forteller Ole Robert Kirkemo sin versjon av det som skjedde i retten. Der benekter han noen gang å ha sittet på svaret på drapsgåten.

– Jeg kan ikke stå inne for å ha løsningen på noe som helst. Jeg håper vi kan sette strek, for jeg aner ikke noe mer enn andre. Jeg skulle ønske jeg visste det, sier Kirkemo i dag, 16 år etter han vitnet i retten.

Ole Robert Kirkemo snakker med programleder i serien Gåten Orderud, Øystein Milli.

Ole Robert Kirkemo blir intervjuet av Gåten Orderud-programleder og VGs krimekspert Øystein Milli. Kirkemo ønsker å være mest mulig anonym i dag.

Foto: Monster

Kirkemo forklarer hvorfor han nektet å svare.

– Det var et resultat av at jeg var under et umenneskelig press fra alle kanter.

– Hvem presset deg, følte du?

– Det var egentlig politiet og mor. Alle ville ha et svar. Spesielt moren min. For hun var jo helt … ja … Jeg skulle helst ikke skulle innblande noen, i hvert fall, sier han, og legger til:

– Men jeg kunne jo ikke juge. Det føltes som jeg skulle ta et valg, at jeg skulle juge for den ene part til fordel for den andre. Jeg forstår folk som tilstår en sak bare for å få folk til å bli fornøyde, fordi de er så slitne oppi hodet at de bare ønsker at alle skal bli fornøyd.

Artikkelen er laget som del av samarbeidet mellom NRK og VG, i forbindelse med dokumentarserien «Gåten Orderud» (produsert av Monster for NRK).

ALT OM ORDERUD-SAKEN:

Spørsmål og svar

Hei test!

Alt man vet om 180-mannen er basert på vitnemålet til operatøren, og hun var sikker på at det var en mannsstemme. Konklusjonen er verken mer eller mindre sikker enn som så. 

Per Øyvind Fange
Journalist i NRK

Hei Thim!

Vi har prøvd å oppsummere en del rundt dette i denne saken. Jeg har i grunnen ikke noe bedre svar enn som så;)

Per Øyvind Fange
Journalist i NRK

Hei Oda!

Det var andre familiemedlemmer i juleselskapet, men ifølge Kristin Kirkemo hadde de verken fremme våpen eller diskuterte drap mens det var andre der enn de fire som senere ble dømt. 

Per Øyvind Fange
Journalist i NRK

Hei Thomas!

Det var broren til Kristian Orderud, Hans Orderud, som fant de døde og meldte fra til politiet. 

Per Øyvind Fange
Journalist i NRK

Hei Jørgen!

Det er helt klart en mulighet. Det er ingen som har sett noen forlate bilen, og det er bare dette vitnemålet fra en avdød mann. 

Per Øyvind Fange
Journalist i NRK

Hei Bjørn Johnny!

Så bra du liker det vi har fått til! Vi har ikke planlagt noe tilsvarende. For meg som jobbet med dette, så har det vært morsomt å samarbeide med flinke folk i VG. Jeg kommer til å stemme for mer samarbeid hvis noen spør;)

Per Øyvind Fange
Journalist i NRK

Hei!Dette merket vi oss også. Det kan se ut som om huset er bygget på et litt annet sted enn tegningen viser - dermed skulle kummen ha ligget under terrassen. Det ble det ikke funnet noen kum. Det er vrient å ha noen bestemt oppfatning om hva dette betyr. En mulighet er at informasjonen vi har fått ikke stemmer, en annen er at det har skjedd forandringer på tomta i løpet av alle disse årene.

Øystein Milli
Journalist i VG

Hei!Deres privatetterforsker Tore Sandberg mener Kristin Kirkemo har hatt en sentral rolle. Dette avviser hennes forsvarer, som mener Per og Veronica Orderud forsøker å legge skylden på Kristin Kirkemo for å slippe unna selv.

Øystein Milli
Journalist i VG

Hei!Ja, vi har fått interessante tips som vi dessverre ikke har rukket å undersøke grundig nok før TV-serien måtte ferdigstilles. Jeg ser ikke bort fra at det kan bli bevegelse i Orderud-saken en gang i fremtiden, det ligger flere interessante spor og tips på bordet.

Øystein Milli
Journalist i VG