Hopp til innhold
Handel i sportsbutikk
Foto: Asgeir Heimdal Reksnes

Varehandel

Oppsummert

Fra januar og ut mars ble det solgt sportsutstyr for 3,3 milliarder kroner i Norge. Det er rekord, ifølge Norsk Sportsbransjeforening. Sportskjedene økte omsetningen med 25 prosent i perioden.

 • Nordmenn julehandlet for 97 milliarder

  Trange økonomiske tider har ikke ført til at nordmenn har strammet inn på julehandelen i år. Totalt julehandlet vi i år for 97 milliarder kroner.

  Til sammenligning handlet vi for 91 milliarder kroner i 2019, det siste normalåret før koronapandemien slo til.

  På julaften viste foreløpige tall fra DNB at nordmenn til da hadde julehandlet for 72 milliarder kroner. Nå viser tallene fra BankID BankAxept at vi har brukt totalt 97 milliarder kroner i butikkene. Justert for inflasjon er det en nedgang på knappe 4,4 prosent fra 2019.

  Over 43 prosent av kortomsetningen ble brukt i dagligvarebutikker.

  Vipps meldte første juledag at det ble gjort 1,4 millioner betalinger med tjenesten på julaften – ny rekord og dobbelt så mye som på en vanlig hverdag.

  Tallene fra BankID BankAxept viser bruk av Bankaxept-kort i fysiske butikker. Utenlandske kort, kredittkort og netthandel er ikke en del av denne statistikken. (NTB-NRK)

 • Nordmenn julehandlet for 72 milliarder

  Så langt har nordmenn julehandlet for 72 milliarder kroner. Det viser foreløpige tall fra DNB, melder E24.

  – Med en julehandel godt over normalen fra 2019, er det foreløpig ingen tegn på at det blir julefeiring på budsjett i år, sier direktør for datatransformasjon Ine Oftedahl i DNB.

  – Satt på spissen viser våre tall at nordmenn flest i liten grad lar julehandelen bli påvirket av et tøffere økonomisk klima, sier Oftedahl. (NTB)

 • 22. desember er årets travleste handledag

  Tall fra Virke og Bank Axept viser at nordmenn er noe mer forsiktige med pengene i år. Nedgangen i den norske julehandelen er på 5,5 prosent hittil i desember.

  22. desember er årets travleste handledag, men den var travlere i fjor. Virke har beregnet at vi handler for 3 milliarder kroner på denne dagen.

 • Kles- og interiørkjeden Indiska er konkurs

  Den svenske kles- og interiørkjeden Indiska, som tidligere også hadde butikker i Norge, er konkurs. Gjeld fra pandemitiden skal være årsaken.

  Styret i Indiska vedtok i løpet av tirsdagen å begjære seg konkurs ved tingretten i Stockholm etter at den svenske skatteetaten ikke godkjente en selskapsrestrukturering.

  – Indiskas ambisjon har alltid vært å fortsette å styrke selskapet økonomisk for å betale ned gjelden som oppsto under koronapandemien. Dessverre har det makroøkonomiske klimaet akkurat nå gjort det ekstremt vanskelig å finne en løsning for finansiering, sier Karin Lindahl, administrerende direktør og eier av indiska, i en pressemelding.

  Under koronapandemien skal Indiskas salg i butikker ha blitt halvert.

  Indiska hadde tidligere fysiske butikker også i Norge, men disse ble lagt ned i 2020. (NTB)

 • Varehandelen sliter, viser NHO-rapport

  Rundt halvparten av sjefene i landets varehandel frykter tøffe tider framover. Det viser en fersk kartlegging fra NHO, som frykter oppsigelser og konkurser.

  Når folk vil bruke mindre penger på varer, må butikker tenke annerledes, sier direktør Anne Cecilie Kaltenborn i NHO Service og handel til NRK.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no