Hopp til innhold

Ny klestrend under koronaen kan bety slutten for Siv Rakels butikk

Mange har lagt sin elsk på joggedressen i hjemmekontortiden. Interessen for finklær har stupt og butikkeier vurderer å legge ned.

Siv Rakel Saur

TOMT FOR KUNDER: Siv Rakel Saur har sagt opp alle ansatte og jobber døgnet rundt. Blir ikke situasjonen bedre legger hun ned klesbutikken sin.

Foto: Vegard Woll / NRK

Siv Rakel Saur driver merkebutikken Høyer i Steinkjer. Her selger de fest- og penere hverdagsantrekk til en litt dyrere penge.

Men det er ingen fester å gå på og så godt som alle seminar og samlinger er avlyst. Folk velger andre klær og svært mange kunder har forsvunnet det siste året.

Mange av dem tar nå turen til butikken noen meter lenger ned i gata. På sportsbutikken selger de nemlig joggetøy. Her har omsetninga gått rett til værs og de har flere kunder enn noen gang.

Men for Saur er situasjonen en helt annen.

– Alle oppsparte midler er oppbrukt. Jeg har sagt opp de ansatte og tar ut minimalt i lønn. Situasjonen er fortsatt nesten håpløs, sier Saur som driver butikken Høyer i Steinkjer sentrum.

Siv Rakel Saur

VIL DRIVE VIDERE: Butikkeier Siv Rakel Saur vil veldig gjerne drive den lille butikken sin videre. Men nå klarer hun det snart ikke lenger.

Foto: Vegard Woll / NRK

Omsetningssvikt på 80 prosent

Hun oppdaga tidlig at finklær ikke var noe folk brukte penger på under en pandemi. Kundene forsvant og omsetninga stupte. Ekstra ille har det vært i april. Omsetningssvikten er på 80 prosent.

Dette skyldes blant annet at Steinkjer etter påske fikk et stort smitteutbrudd og kommunen ble nesten helt nedstengt. Hun vil veldig gjerne drive den lille butikken sin videre. Men nå er snart optimismen oppbrukt.

Jeg blir frustrert, fortvilt og bekymra. Det er kjempetøft

Siv Rakel Saur

– Man har jo hele tiden det lille håpet om at nå åpner de opp snart. Men så øker plutselig smitten igjen. Vaksineringa tar plutselig lengre tid enn planlagt og du blir veldig oppgitt, sier Saur.

Hun har fått til litt salg gjennom aktivt å bruke sosiale medier. En del faste kunder har også bidratt. Men bedrer ikke situasjonen seg ganske snart stenger hun dørene for godt.

Malmo sport

ØKT SALG: Finklær er bytta ut med turklær og tursko under pandemien. Her ved Malmo Sport har de hatt en omsetningsøkning under pandemien.

Foto: Vegard Woll / NRK

Nabobutikken selger som aldri før

Kontrasten er stor til sportsbutikken et steinkast unna. Her har omsetninga gått til værs.

Finklær er nemlig bytta ut med turklær, joggedresser og tursko. Allerede ei uke etter at pandemien var i gang og nordmenn fikk beskjed om at det måtte ferieres hjemme strømmet kundene til.

– Vi merka fort en markant økning i omsetninga. Det selges blant annet mye sko, turklær, telt og ryggsekker. Det virker som om folk bruker naturen og trimmer mer under pandemien, sier Trond Hjelmset som er daglig leder ved Malmo Sport.

Trend i hele landet

Tall fra hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen Virke, viser at trenden er den samme i hele landet. Salget av sko gikk ned med over 20 prosent og klessalget gikk ned med 9 prosent i fjor.

Bror William Stende

HELE LANDET: Den kraftige nedgangen i salget at finklær er noe butikker over hele landet har merka, ifølge Bror William Stende som er direktør for faghandel i Virke.

Foto: Virke

Salget av sportsutstyr gikk derimot opp med over 10 prosent, viser tallene fra Virke.

– Vi merka det allerede i fjor vår og merker det også ennå. Salget av litt finere klær som vi går på fest og jobb med har gått kraftig ned, sier Bror William Stende som er direktør for faghandel i Virke.

Oslo er ramma hardest

Årsaken er at festligheter som bryllup, konfirmasjoner og andre sammenkomster ble avlyst. Ifølge Stende er Oslo og kommunene rundt spesielt hardt ramma av dette.

Noen butikker gikk konkurs i starten av pandemien på grunn av omsetningssvikten. Men direktøren har ikke hørt om særlig mange konkurser den siste tiden. Derfor er han forsiktig optimist.

– Jeg tror nok mange savner å kunne kle seg pent igjen og gå ut blant folk. Jeg tror derfor på en oppsving den dagen Norge åpner igjen, sier Stende til NRK.