Vaksine
Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Vaksiner i Norge

Oppsummert

De fleste vaksineringer i Norge gis gjennom vaksinasjonsprogrammet for barn og ungdom. Å ta vaksine mot smittsomme sykdommer er ikke påbud i Norge, men mange tar til orde for at det bør bli obligatorisk av hensyn til folkehelsa.

 • Vil forby uvaksinerte barn å reise

  Arbeiderpartiet ønsker at regjeringen utreder reisenekt til sykdomsutsatte land for familier der barna ikke har tatt MMR-vaksine. – Å beskyttes mot sykdom er noe barn har krav på etter FNs barnekonvensjon, sier Tone Tellevik Dahl, til Dagbladet.

 • 150 går til søksmål om vaksiner

  150 nordmenn mener de ble syke av en vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse som de fikk på 1980-tallet. I ettertid har flere fått alvorlige sykdommer. Folkhelseinstituttet mener det ikke er sammenheng.

 • Vil gjøre vaksinering påbudt

  Høyres helsepolitiske talsmann, Sveinung Stensland, sier til Aftenposten at han vil at det skal være påpudt for helsearbeidere å vaksinere seg mot smittsomme sykdommer. – De som ikke vil vaksinere seg har ikke noe i helsevesenet å gjøre.

 • Får ikke pålegge leger å ta vaksine

  Ledelsen ved Oslo universitetssykehus anbefaler at leger og sykepleiere vaksinerer seg mot meslinger, men de kan ikke pålegge det. Sykehusledelsen har heller ikke oversikt over om lhelsepersonell er vaksinert, skriver Aftenposten.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no