Flått forekommer nå i alle norsk fylker. 11 flåttarter er registrert, og skogflått er vanligst. Flere hundre rammes årlig av nevrologisk borreliose etter flåttbitt. I 2021 ble 41 mennesker syke etter smitte av TBE-viruset.
Det er ventet at en ny flåttvaksine er klar i 2025. Fra høsten av skal den testes på tusenvis av frivillige.
Vaksinen har hatt lovende resultater i tidlige studier, melder Yle.
– Man kan si at på laboratoriet og i de første testene har den vist seg å gi god beskyttelse. Den er rett og slett med på å drepe borreliosebakterien dersom den skulle overføres ved flåttbitt, sier professor Johan Sanmartin Berglund ved Blekinge tekniske høyskole.
De aller fleste flåttbitt fører ikke til sykdom. I gjennomsnitt oppstår borreliose kun etter omtrent 2 prosent av alle bitt. Borreliose er en infeksjonssykdom som skyldes bakterien Borrelia burgdorferi, og kalles også Lymes sykdom.
En vaksine mot flåttsykdommen borrelia kan forventes i 2025, skriver Yle. Til høsten skal vaksinen testes på flere tusen mennesker i seks europeiske land.
Så langt har forskere gjennomført to faser med vaksineprøver, hvor de har konkludert med at vaksinen ser ut til å være trygg, og at den gir god immunrespons.
Den siste fasen starter i september.
– Vi er i startgropene for det som kalles en stor fase 3-studie hvor vi skal gi vaksinen til en stor gruppe frivillige. Mellom 15.000 og 20.000 mennesker, hvor halvparten får en ekte vaksine og halvparten får såkalt placebo-vaksine, en saltvannsløsning eller tilsvarende, sier professor i helsevitenskap ved Blekinge tekniska universitet Sanmartin Berglund.
26 personer har i løpet av de siste 20 årene fått erstatning etter flåttbitt. Mange flere søker om erstatning, uten å få det.
Norsk pasientskadeerstatning (NPE) behandler ofte saker der pasienter mener de burde fått bedre eller raskere behandling etter flåttbitt. Noen opplever at de er feilbehandlet etter bitt, mens andre mener de fikk diagnosen borreliose for sent.
I løpet av de siste 20 årene har NPE fattet 180 vedtak i saker der erstatningssøker har fått påvist eller mistenker at de har borreliose, skriver Aftenposten.
I 26 av alle borreliose-sakene ga NPE medhold, mens i 154 saker ble kravet om erstatning avslått. (NTB)