Flått søker blod
Foto: NRK

Flått

Oppsummert

Utbredelsen av flått øker i Norge, og flåtten er nå registert i alle norske fylker. Skogflåtten er den vanligste av de 11 flåttypene som er registrert i Norge. I 2017 ble over 400 nordmenn rammet av nevrologisk borreliose etter flåttbitt.

 • 26 alvorlig syke av flått i år

  TBE-viruset, som kan forårsake infeksjon i sentralnervesystemet gjorde 26 personer alvorlig syke i fjor. Det er det høyeste antallet på fem år. Alle de smittede i Norge ble smittet i et område langs kysten fra Sørlandet til Buskerud. Det skriver P4.

 • Mindre flått i tørken

  Tørkesommeren er dårlig nytt for flåtten, som er avhengig av fuktig vær for å suge blod. Tørken gir likevel ikke nevneverdige utslag på flåttbestanden i Norge. Flått er nemlig svært hardføre dyr og kan leve opptil to år uten å suge blod.

  Skogflått
  Foto: Knut-Sverre Horn / NRK
 • Stadig flere vil ha flåttvaksine

  I fjor valgte 17.000 nordmenn å vaksinere seg mot TBE-viruset som en kan få av skogflått. Det er 2000 flere enn året før, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Mellom 6 og16 personer blir smittet med TBE-viruset i Norge hvert år.

 • Flåtten beveger seg nordover

  Dyrlegar i Nord-Norge fortel at dei stadig oftare må fjerne flått frå kjæledyr. Veterinær Liv Hege Jensen i Bodø fortel at auken har vore stor dei siste 5–6 åra. Skogflåtten er no registrert i alle dei tre nordlegaste fylka.

 • Vil ha varsel om flått

  Forskere ved UiA i Kristiansand har siden 2014 samlet data om flått i håp om å kunne lage et flåttvarsel. Problemet er bare at dataene har vist seg å ikke være så enkle å tolke. Les mer.

I fjor ble over fire hundre nordmenn ramma av nevrologisk borreliose etter flåttbitt. Den kalde vinteren langs kysten av Sør-Norge gir nå et håp om færre flått i år.
Fra januar til november er det registrert 401 tilfeller av den flåttbårne sykdommen Lyme borreliose, der borreliabakterier har spredd seg til organer og vev i kroppen. Det er flere enn i noen av de siste 22 årene, melder Flåttsenteret ved Sørlandet sykehus.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no