Hopp til innhold
Flått søker blod
Foto: NRK

Flått

Oppsummert

Flått forekommer nå i alle norsk fylker. 11 flåttarter er registrert, og skogflått er vanligst. Flere hundre rammes årlig av nevrologisk borreliose etter flåttbitt. I 2021 ble 41 mennesker syke etter smitte av TBE-viruset.

 • Her er det rapportert mest flått i Innlandet

  Nå kan du se hvor folk har observert flått.

  Flåttsenteret i Kristiansand har utviklet en nettside hvor folk kan rapportere inn observasjoner av flått i Norge.

  Kartet, som ble lansert 30. juni, viser at flåtten trives best rundt Mjøsa, men at den også er å finne i mindre mengder i hele fylket.

  Flåttkartet
  Foto: Skjermbilde / Flåttkartet.no
 • 144 tilfeller av borreliose

  Så langt i år har 144 personer fått påvist flåttsykdommen borreliose etter å ha blitt bitt av flått. Det er i snitt like mange som tidligere år.

  Det sier lederen for Flåttsenteret ved Sørlandet sykehus, Randi Eikeland, til P4.

  98 prosent av flåttbittene skjer uten at folk blir syke og så lenge flåtten blir fjernet raskt, er det ikke farlig å bli bitt, sier Eikeland.

  Randi Eikeland Flåttsenter
  Foto: NRK
 • Starter testing av ny flåttvaksine

  Det er ventet at en ny flåttvaksine er klar i 2025. Fra høsten av skal den testes på tusenvis av frivillige.

  Vaksinen har hatt lovende resultater i tidlige studier, melder Yle.

  – Man kan si at på laboratoriet og i de første testene har den vist seg å gi god beskyttelse. Den er rett og slett med på å drepe borreliosebakterien dersom den skulle overføres ved flåttbitt, sier professor Johan Sanmartin Berglund ved Blekinge tekniske høyskole.

  De aller fleste flåttbitt fører ikke til sykdom. I gjennomsnitt oppstår borreliose kun etter omtrent 2 prosent av alle bitt. Borreliose er en infeksjonssykdom som skyldes bakterien Borrelia burgdorferi, og kalles også Lymes sykdom.

  (NTB)

  Flått sitter på et strå
  Foto: Erik Karits
 • Skal teste ut vaksine mot borreliose til høsten

  En vaksine mot flåttsykdommen borrelia kan forventes i 2025, skriver Yle. Til høsten skal vaksinen testes på flere tusen mennesker i seks europeiske land.

  Så langt har forskere gjennomført to faser med vaksineprøver, hvor de har konkludert med at vaksinen ser ut til å være trygg, og at den gir god immunrespons.

  Den siste fasen starter i september.

  – Vi er i startgropene for det som kalles en stor fase 3-studie hvor vi skal gi vaksinen til en stor gruppe frivillige. Mellom 15.000 og 20.000 mennesker, hvor halvparten får en ekte vaksine og halvparten får såkalt placebo-vaksine, en saltvannsløsning eller tilsvarende, sier professor i helsevitenskap ved Blekinge tekniska universitet Sanmartin Berglund.

  I dag finnes det kun vaksine mot TBE-viruset (skogflåttencefalitt).

  Flått
  Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK
 • 26 har fått erstatning for flåttbitt

  26 personer har i løpet av de siste 20 årene fått erstatning etter flåttbitt. Mange flere søker om erstatning, uten å få det.

  Norsk pasientskadeerstatning (NPE) behandler ofte saker der pasienter mener de burde fått bedre eller raskere behandling etter flåttbitt. Noen opplever at de er feilbehandlet etter bitt, mens andre mener de fikk diagnosen borreliose for sent.

  I løpet av de siste 20 årene har NPE fattet 180 vedtak i saker der erstatningssøker har fått påvist eller mistenker at de har borreliose, skriver Aftenposten.

  I 26 av alle borreliose-sakene ga NPE medhold, mens i 154 saker ble kravet om erstatning avslått. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no