Flått søker blod
Foto: NRK

Flått

Oppsummert

Utbredelsen av flått øker i Norge, og flåtten er nå registert i alle norske fylker. Skogflåtten er den vanligste av de 11 flåttypene som er registrert i Norge. I 2017 ble over 400 nordmenn rammet av nevrologisk borreliose etter flåttbitt.

 • Ønsker klinikk for flåttsykdommer

  Helseminsteren utfordres til å etablere en poliklinikk for behandling av flåttsykdommer på Sørlandet. Både Helsedirektoratet og nasjonalt flåttsenteret ved Sørlandet sykehus, ønsker et spesialistsenter for å behandle sykdom etter flåttbitt.

 • Auke i flåttbårne sjukdomar

  Talet på flåttbårne sjukdomar har auka med 37 prosent samanlikna med i fjor. Til no i år er det meldt om 142 tilfelle, mot 104 tilfelle i 2019, melder FHI. Dette er truleg skulda at folk har vore meir ute i skog og mark i år.

 • Ny type flått på fremmarsj

  Klimaendringer gjør at en ny stor type flått er påvist flere steder i Nord-Europa. Den kan gi alvorlig sykdom hos mennesker og er nå observert på trekkfugler i Norge. Jaktflåtten kan bite seg fast i 26 dager og fraktes over store avstander.

 • Plukket 300 flått av hunden

  Den varme våren har gitt mye flått til plage for både to og firbeinte turgåere.

I fjor ble over fire hundre nordmenn ramma av nevrologisk borreliose etter flåttbitt. Den kalde vinteren langs kysten av Sør-Norge gir nå et håp om færre flått i år.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no