Hopp til innhold
Flått
Foto: NRK

Flått

Oppsummert

Flått forekommer nå i alle norsk fylker. 11 flåttarter er registrert, og skogflått er vanligst. Flere hundre rammes årlig av nevrologisk borreliose. I 2021 ble 84 mennesker syke etter smitte av TBE-viruset, dobbelt så mange som året før.

 • Nytt flåttvirus sprer seg i Europa

  Seks år etter at viruset ble oppdaget i Kina, har Alongshan-viruset (ALSV) som bæres av flått, spredt seg til store deler av Europa, ifølge tyske eksperter.

  Viruset, som ikke har blitt knyttet til alvorlig sykdom hos mennesker, er funnet i flått i Finland, Frankrike, Russland, Sveits og Tyskland, bekrefter Center for Travel Medicine (CRM) i Düsseldorf.

  Forskere ved veterinærhøyskolen TIHO i Hannover har nylig funnet bevis på at ALSV-virus fra flått har spredt seg til ville dyr som hjort i Tysklands nordvestlige delstat Niedersachsen.

  Flåttviruset ALSV sprer seg i Europa, ifølge tyske forskere. Viruset er ikke farlig, men kan forårsake influensalignende symptomer
  Foto: Erlend Aas / NTB
 • Dobbelt så mange er flått-vaksinert

  I årets fem første måneder tok dobbelt så mange nordmenn vaksine mot den flåttbårne hjerneinfeksjonen TBE sammenlignet med i fjor.

  I årets fem første måneder har 44.432 personer fått minst én vaksinedose, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI), skriver Aftenposten.

  Sammenlignet med samme periode i 2022 er dette en dobling. Da hadde 19.647 tatt vaksinen. I hele fjor tok 54.203 personer minst én dose med TBE-vaksine.

  – Årsaken til at flere tar TBE-vaksine, kan være at det geografiske området der vaksine anbefales, er blitt utvidet. I tillegg har nok også kunnskap om både TBE og TBE-vaksinen økt, sier Solveig Jore, seniorforsker ved FHI, til avisen.

  Den vanlige skogflåtten vi har i Norge, kan en overføre det potensielt farlige TBE-viruset til mennesker. I 2022 fikk 84 personer viruset, som også kalles skogflåttencefalitt. (NTB)

 • Høyest risiko for få TBE-viruset fra flått i Agder

  Agder er fortsatt et av fylkene i landet med flest tilfeller av TBE-virus fra flått, der det er mulig risiko for smitte, viser nye tall fra FHI.

  Samtidig er det flere som tar vaksine.

  Over 44.000 nordmenn har tatt flått-vaksine i løpet av de første fem månedene i år.

  Det er dobbelt så mange som i samme i periode i fjor.

  Der det er påvist TBE-virus i flått er det mulig risiko for smitte. I 2022 ble det meldt 84 tilfeller med TBE- virus til FHI.

En jakt-flått som kan løpe etter deg er oppdaga i Norge. Den kan etablere seg her når temperaturen øker. Nye arter og nye flåttsykdommer er tema på en internasjonal flått-konferanse denne uka.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no