Sjimpanse
Foto: SCANPIX / SCANPIX

Utrydningstruede dyrearter

Oppsummert

Hver tredje art som er på norsk rødliste, kan forsvinne. Det viser en ny rapport fra Norsk institutt for bioøkonomi. På verdensbasis er 21.000 dyrearter utrydningstruet ifølge Verdens naturvernunion (IUCN).

 • 23 arter erklært utdødd i USA

  USA erklærte onsdag 23 arter for utdødd. På lista er både fugler, muslinger, fisk og flaggermus. Blant dem var elfenbeinsspetten, en av verdens største hakkespetter. Kunngjøringen kommer fra Fish and Wildlife Service, som tar til orde for å fjerne artene fra listen over truede dyrearter fordi forskerne har gitt opp å finne dem igjen.

  Elfenbensspetten ble sist sett med sikkerhet på 1940-tallet. Fuglen kunne bli over en halvmeter lang, og hadde sort og hvit fjærdrakt, gule øyne og en spiss fjærkam på hodet.

 • Tasmanske djevler herjer øy

  En gruppe tasmanske djevler som ble flyttet fra øyen Tasmania, sør for Australia, til den lille øyen Maria, har nå utryddet den lokale pingvinbefolkningen. Det skriver The Telegraph.

  De tasmanske djevlene ble flyttet for å sikre at arten overlever en dødlig form for smittsom kreft som spredte seg på Tasmania, men har nå forårsaket en annen lokal utryddelse.

  Australia Tasmanian Devils
  Foto: Rob Griffith / AP
 • «Baby boom» hjå gorillaar i Uganda

  Dyrelivsstyresmakta i Uganda (UWA) melder om uvanleg mange gorillafødslar i den sørvestlege nasjonalparken Bwindi, ifølge Reuters. Fem babygorillaar har blitt føydde på berre seks veker. Til saman har sju blitt føydde i år, samanlikna med tre i fjor.

 • - Har leidd til meir ulovleg jakt

  Habitatet til meir enn halvparten av fjellgorillaane i verda er truga grunna ei auke i krypskyttar-aktivitet i Virunga Park i DR Kongo. Det melder parkdirektøren til Reuters, som seier auka er grunna økonomiske problem som følge av covid-19.

  Gorilla i Virunga Nasjonalpark
  Foto: STEVE TERRILL / Afp
 • Fjernar pangolin frå medisinliste

  Kina har fjerna det utryddingstruga pattedyret pangolin frå lista over tradisjonell kinesisk medisin, melder statlege kinesiske medium. Det skjer etter at pangolinane har fått den høgast moglege tryggingsgrada frå styresmaktene.

  Pangolin i Uganda
  Foto: Isaac Kasamani / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no