Hopp til innhold
Sjimpanse
Foto: SCANPIX / SCANPIX

Utrydningstruede dyrearter

Oppsummert

Ifølge den globale rødlista er mer enn 32.000 arter truet av utryddelse. Samtidig er mindre enn 10 prosent av alle kjente arter blitt vurdert for den globale rødlista. I Norge er 2752 arter av dyr, planter og insekter oppført som truet på rødlista.

  • Skal se gjennom handlingsplanen for isbjørn

    Hvordan Norge skal forvalte sin isbjørnbestand ble sist oppdatert i 2013. Nå skal handlingsplanen revideres, skriver Svalbardposten.

    Planen har som mål å synliggjøre utfordringene forvaltningen står overfor og hvilke grep Miljødirektoratet mener må til for å møte hovedmålet om bevaring av isbjørnbestanden rundt Svalbard og i Barentshavet.

    Arbeidet, som skal gjøres av selskapet Menon Economics, skal ta for seg ansvarsfordelingen mellom de tre statlige aktørene innen isbjørnforvaltning: Miljødirektoratet, Sysselmesteren og Norsk Polarinstitutt.

    – Etter 10 år er det uansett naturlig å se på hva vi har oppnådd, og vurdere også hvordan rammeverket har fungert. Evalueringen skal også se på forbedringspunkter, skriver Karen Lone, seniorrådgiver for Viltseksjonen i Miljødirektoratet, i en e-post til Svalbardposten.

    Ifølge Lone skal firmaet jobbe med evalueringen i løpet av høsten, og det er ventet at de vil levere en rapport i desember.

    Isbjørn
    Foto: Nick Cobbing/Norsk Polarinstitutt
  • Studie: Tapet av dyreliv betydelig større enn antatt

    Nesten halvparten av verdens dyrearter er i rask nedgang, går det fram i en studie publisert i vitenskapstidsskriftet Biological Reviews. I studien, som er omtalt av blant annet CNN, er mer enn 70.000 forskjellige dyrearter i verden analysert, blant dem pattedyr, fugler, reptiler, amfibier, fisker og insekter.

    Forskerne fant at 48 prosent av artene har opplevd en nedgang. Mindre enn 3 prosent blir flere.

    Slange
    Foto: AP
  • 380 nye arter oppdaget langs Mekong

    380 nye arter er de to siste årene oppdaget i Mekong-regionen, opplyser Verdens naturfond WWF. Mange av de nyoppdagede artene er allerede truet av utryddelse.

    Én av de nye artene som er oppdaget langs Mekong er blåkampraktøgle. Voksne øgler kan skifte farge som forsvarsmekanisme, særlig hanner som er territorielle og aggressive

    Hvert år oppdager forskerne nye dyre- og plantearter i det biologisk rike naturområdet langs Mekong-elva, som renner gjennom Kina, Myanmar, Thailand, Laos, Kambodsja og Vietnam.

    WWF oppfordrer i rapporten myndighetene i regionen til å øke innsatsen for å bevare de sjeldne artene og deres leveområder.

    Én av de nye artene som er oppdaget langs Mekong er blåkampraktøgle (the Cambodian blue-crested agama). Øglen er en god klatrer og kan klatre så høyt som ti meter. Voksne øgler kan skifte farge som forsvarsmekanisme, særlig hanner som er territorielle og aggressive.
    Foto: Henrik Bringsøe / WWF
  • 27 personer pågrepet for ulovlig ålhandel

    Fransk politi har beslaglagt 254 kilo ål i en aksjon mot ulovlig handel med den utrydningstruede fisken. 27 personer ble pågrepet.

    Aksjonen er en del av en internasjonal etterforskning som begynte for nesten to år siden, opplyser franske myndigheter.

    Pågripelsene skjedde i Frankrike, Spania, Polen og Belgia. Det ble også beslaglagt rundt 200.000 euro i kontanter. Beløpet tilsvarer drøyt 2,3 millioner kroner med dagens kurs. Interpol og EUs justissamarbeid har bidratt til opprullingen av saken.

    Politiet har avdekket smugling av fire tonn ål de to siste årene. De anslår profitten fra den ulovlige handelen til nesten 1,2 millioner euro – snaut 14 millioner kroner med dagens kurs.

    Europeisk ål er klassifisert som kritisk truet på rødlisten til Verdens naturvernunion (IUCN). (NTB)

  • 138 neshorn felt av krypskyttere

    I Botswana har krypskyttere skutt minst 138 utrydningstruede neshorn de siste fem årene. Det er en voldsom økning. I årene 2012 til 2017 ble det bare registrert to slike tilfeller av faunakrim, skriver NPR.

    Økningen kan skyldes økt etterspørsel etter neshorn i østasiatiske markeder der slike horn sies å ha medisinsk virkning.

    Botswanas turistminister Philda Kereng sa i landets parlament mandag at internasjonale kriminelle syndikater med base i nabolandene står bak.

    Ifølge Botswana har landet bare litt over 300 neshorn igjen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no