Sjimpanse
Foto: SCANPIX / SCANPIX

Utrydningstruede dyrearter

Oppsummert

Hver tredje art som er på norsk rødliste, kan forsvinne. Det viser en ny rapport fra Norsk institutt for bioøkonomi. På verdensbasis er 21.000 dyrearter utrydningstruet ifølge Verdens naturvernunion (IUCN).

 • «Baby boom» hjå gorillaar i Uganda

  Dyrelivsstyresmakta i Uganda (UWA) melder om uvanleg mange gorillafødslar i den sørvestlege nasjonalparken Bwindi, ifølge Reuters. Fem babygorillaar har blitt føydde på berre seks veker. Til saman har sju blitt føydde i år, samanlikna med tre i fjor.

 • - Har leidd til meir ulovleg jakt

  Habitatet til meir enn halvparten av fjellgorillaane i verda er truga grunna ei auke i krypskyttar-aktivitet i Virunga Park i DR Kongo. Det melder parkdirektøren til Reuters, som seier auka er grunna økonomiske problem som følge av covid-19.

  Gorilla i Virunga Nasjonalpark
  Foto: STEVE TERRILL / Afp
 • Fjernar pangolin frå medisinliste

  Kina har fjerna det utryddingstruga pattedyret pangolin frå lista over tradisjonell kinesisk medisin, melder statlege kinesiske medium. Det skjer etter at pangolinane har fått den høgast moglege tryggingsgrada frå styresmaktene.

  Pangolin i Uganda
  Foto: Isaac Kasamani / AFP
 • Slår alarm om sjimpanser

  Sjimpanseforskere slår alarm: menneskets nærmeste slektning i dyrenes verden blir stadig mer isolert på små, krympende flekker med villmark. Pattetdyret er truet med utryddelse, og hovedtrusselen mot sjimpansene er tap av habitat, mener eksperter.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no